論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問吓大家,我新請的印傭會幫我揍初生BB,我有奶奶看住。咁我倆公婆返工後,有無需要鎖主人房門呀 ?(我打算將首飾放入夾萬裡,房裡的信件,cheque book 等都無鎖的) 要我倆在場時才可清潔主人房囉,咁work唔work 呢 ? Thank you.

大宅

原文章由 Angel'b 於 07-12-31 18:28 發表
想請問吓大家,我新請的印傭會幫我揍初生BB,我有奶奶看住。咁我倆公婆返工後,有無需要鎖主人房門呀 ?(我打算將首飾放入夾萬裡,房裡的信件,cheque book 等都無鎖的) 要我倆在場時才可清潔主人房囉,咁work唔work 呢 ? Th ...

Hi Angel'b,

I had same topics on Dec/29. You can go there to check with it.

子爵府

唔work呀... 我同你個case一樣, 不過我冇自己人幫我睇住工人. 我果陣都係打算我地兩公婆响屋企時, 才叫工人清潔主人房, 但係後來發現好多時放假都出街(因為我同老公兩邊屋企都想見下bb, 惟有星期六日先可以帶bb出去見佢地), 結果間房好大塵... 最後我地冇再鎖房門, 改為裝多個camera响房.

原文章由 Angel'b 於 31/12/2007 18:28 發表
想請問吓大家,我新請的印傭會幫我揍初生BB,我有奶奶看住。咁我倆公婆返工後,有無需要鎖主人房門呀 ?(我打算將首飾放入夾萬裡,房裡的信件,cheque book 等都無鎖的) 要我倆在場時才可清潔主人房囉,咁work唔work 呢 ? Th ...

水晶宮

無鎖架,我覺得無得防,人品差既話點都會偷到嘢,日日返工己經好辛苦,返到屋企又防工人.......唉,聽天由命囉。

複式洋房

我用密碼鎖, 唔駛帶鎖匙
原文章由 wewe 於 07-12-31 21:59 發表
無鎖架,我覺得無得防,人品差既話點都會偷到嘢,日日返工己經好辛苦,返到屋企又防工人.......唉,聽天由命囉。

大宅

I must lock the door when I am not at home.

原文章由 Angel'b 於 07-12-31 18:28 發表
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

珍珠宮

只要D貴重野及信件鎖好, 再鎖唔鎖房門都冇乜所謂, 否則間房好dirty架~ 我間房唔鎖的, 因為我兩個女會入我房照鏡和玩的~

別墅

I will lock the door when I go out or go to work. She needs to clean either in the morning or at the night time.

民房

我喺實x買咗個夾萬仔, 幾佰蚊, ok啦! 始終小心d好!

男爵府

I will lock the master room all the time when we go out

大宅

畀面勳章

我都有鎖房門,雖然D貴重野都已經放左喺房入面有鎖既櫃桶,但係始終覺得鎖埋度房門會安全D!

我都係朝早同夜晚先叫佢幫我清潔,不過都唔會點污糟!其實最緊要自己安心,咁想點做就點做啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

以前我無鎖,但自從我有 2 個同事屋企比工人﹝1 個做左 8 年,吾見左 2 皮;另 1 個做左 6 年,現金、手錶、鑽飾 ++ 埋埋成十皮﹞撻野之後,我就買番個夾萬 & 鎖房門。所謂日防夜防,家賊難防 .........

伯爵府

醒目開學勳章

我有鎖門, 基本上唔洗佢幫我清潔主人房

大宅

醒目開學勳章

我都會 lock 主人房門當我要出去時時侯, 都係小心d好, 你唔知佢地d 人幾時立心不良. 我買左個safe, 放曬d cash 同貴重野. 呢d 野唔露眼好d.

如你有老人家在家睇實, 你可留條 key 比佢, 當做完清潔叫佢同你lock 番個門囉.

複式洋房

我有鎖主人房, 等星期六或日至叫工人做.

日頭個個番工番學, 得工人嚮屋, 拎塞d野番老家你都未知

大宅

醒目開學勳章

全屋最dirty就係我間房.... 只有晚上才抹地. 我又唔想佢爬過張床去抹窗. 唯有自己做. 新年啦... 又要做啦.

原文章由 MK2006 於 08-1-2 11:31 發表
我有鎖門, 基本上唔洗佢幫我清潔主人房

伯爵府

醒目開學勳章

我都係自己抹窗, 最多叫工人洗毛巾俾我抺. 換完床單攞俾佢洗. 我唔想佢攪我張床. 佢兩星期用咗1支衣物柔順劑 我等佢用哂先丙佢
原文章由 babellt 於 08-1-4 17:36 發表
全屋最dirty就係我間房.... 只有晚上才抹地. 我又唔想佢爬過張床去抹窗. 唯有自己做. 新年啦... 又要做啦.

複式洋房

好方便架 大約$750.
原文章由 ko06879 於 08-1-1 18:03 發表
我用密碼鎖, 唔駛帶鎖匙

子爵府

原文章由 Siuchoi 於 08-1-1 22:42 發表
只要D貴重野及信件鎖好, 再鎖唔鎖房門都冇乜所謂, 否則間房好dirty架~ 我間房唔鎖的, 因為我兩個女會入我房照鏡和玩的~

"只要D貴重野及信件鎖好, 再鎖唔鎖房門都冇乜所謂"
100%同意
我間房無貴重野,貴重野的都鎖起曬:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 wewe 於 07-12-31 21:59 發表

Me too, I only keep the cash and valuable things in the
drawer and locked.

首頁

尾頁

跳至