嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我對bb,25/12/07穿水,開刀,大女1.96kg,細仔1.86kg,我想統計下唔夠磅數,到底要住幾耐醫院,同埋自己好心急,想知道約要住幾耐??Thank

別墅

回覆 #1 yanyan104 的文章

記得當年d 醫生說, d bb 要有 5 磅便可以回家, 您要平常心及照顧好自己先, 不要太擔心, 一切交給醫生吧, 祝一切順利, 加油 !

大宅

我孖b32周1日穿水,順產.
大孖1.68kg住左80醫院,細孖1.57kg住左41日
大孖有pda心臟要做手術,又有小腸氣,又做左一次手術.當中仲有好多其他麻煩野,所以返屋企時6磅.
細孖都有pda,但唔駛做手術,夠5磅就可以返屋企.

你孖b磅數唔差,如果冇乜事等有5磅就可以返屋企

複式洋房

我知要5磅先可以返屋企,唔知要幾耐先可以5磅呢??哎...現在只有5-8點先可以見到bb,好慘呀!!
lovelytwins:
嘩...果時咪好擔心囉,心都痛埋呀,我見到佢地要用喉食奶,都覺得佢地辛苦呀,今日仲要家姐因為嘔奶,要照x光,睇下個胃,有無特別問題,真係好擔心呀!!

原文章由 Twinscatma 於 08-1-1 00:05 發表
記得當年d 醫生說, d bb 要有 5 磅便可以回家, 您要平常心及照顧好自己先, 不要太擔心, 一切交給醫生吧, 祝一切順利, 加油 !

[ 本文章最後由 yanyan104 於 08-1-1 00:27 編輯 ]

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

my twins 33 week 4 day,穿水開刀,大仔1.8kg,細仔1.9kg,住左20day左右醫院~

珍珠宮

減齡達人勳章

細孖得4.9磅共住咗11天e-院. 其實你而家盡量休息, 因孖b返屋企後你會好忙, 你要休息夠先有体力照顧孖b. 放心啦, 佢地喺e-院有專人照顧好快會返屋企.

大宅

我個對大孖2.12 細孖2.025住左十幾日先可以出院:-(

大宅

住左21日

原文章由 tung0503 於 08-1-2 03:40 發表
我個對大孖2.12 細孖2.025住左十幾日先可以出院:-(
孖寶Club HK Int'l  (歡迎所有twin參加)
請到留下言啦︰http://hk.myblog.yahoo.com/twinclubhkint
e-mail: [email protected]

大宅

原文章由 yanyan104 於 08-1-1 00:23 發表
我知要5磅先可以返屋企,唔知要幾耐先可以5磅呢??哎...現在只有5-8點先可以見到bb,好慘呀!!
lovelytwins:
嘩...果時咪好擔心囉,心都痛埋呀,我見到佢地要用喉食奶,都覺得佢地辛苦呀,今日仲要家姐因為嘔奶,要照x光,睇下 ...

緊係心痛啦,全身搭哂天地綫咁.隻手仔吉到滿哂針窿,而家大左睇得好清楚,每隻手仔都有十幾廿個針窿,隻手冇位古就吉隻腳.
見到身上隻疤隻肉赤,成幾寸長,跟任個人仔大架.

我知你一定好擔心,擔心還心,最緊要照顧好自己,有唔開心就同老公傾唔好屈住.佢地一定冇事架.遲d佢地一齊返屋企你就會好忙.
用喉食奶係暫時,遲少少教曉佢地用咀你啜奶就唔駛用架啦.
如果你想搵人傾偈,可以pm我留電話比你.

加油.

大宅

oh.....that's horrible and worrying. that means they can only leave the hospital when they reach 5 pounds each and are healthy enough to breath and drink milk?

May I know if it is expensive to stay for longer in the hospital (charged as 'normal stay' or intensive care unit)? I know it may cost $10k per bb per night in ICU.

Add oil ! Hope your bbs can go home soon
原文章由 lovelytwins 於 08-1-3 22:02 發表

緊係心痛啦,全身搭哂天地綫咁.隻手仔吉到滿哂針窿,而家大左睇得好清楚,每隻手仔都有十幾廿個針窿,隻手冇位古就吉隻腳.
見到身上隻疤隻肉赤,成幾寸長,跟任個人仔大架.

我知你一定好擔心,擔心還心,最緊要照顧好自己,有唔開心就 ...

[ 本文章最後由 buu0605 於 08-1-3 23:05 編輯 ]

複式洋房

lovelytwins,buu0605,
多謝關心呀,尋日bb唔洗用喉,現在只係等夠磅數,可能住多一星期度可以出院啦,我個bb係Q醫特別護理病房,我老公是公務員,唔記得$25定$50一日.

http://www.babyhome.com.tw/bb/323085
可以去睇相!!

:
原文章由 buu0605 於 08-1-3 23:04 發表
oh.....that's horrible and worrying. that means they can only leave the hospital when they reach 5 pounds each and are healthy enough to breath and drink milk?

May I know if it is expensive to sta ...

大宅

原文章由 yanyan104 於 08-1-4 00:04 發表
lovelytwins,buu0605,
多謝關心呀,尋日bb唔洗用喉,現在只係等夠磅數,可能住多一星期度可以出院啦,我個bb係Q醫特別護理病房,我老公是公務員,唔記得$25定$50一日.

http://www.babyhome.com.tw/bb/323085
可以去睇相!! ...

幾多磅呀而家^^?&bb既性別係咩呀?希望你對b快d出院啦!:-P

複式洋房

一個男仔,1.89kg一個女仔2.02kg,個女應該住多一星期可以返屋企.
原文章由 tung0503 於 08-1-4 03:03 發表

幾多磅呀而家^^?&bb既性別係咩呀?希望你對b快d出院啦!:-P

男爵府

my twins 26週3日,700g同770g住左四個月 足5磅先返家!!!幾可怕架!!!!e+活潑到我想死!

大宅

that's good! at least you can see bbs and take care of them better. I'm worried if bbs stay in hospital. the nurses' care there is different as the parents, though they should be more experienced/professional.

原文章由 yanyan104 於 08-1-4 13:30 發表
一個男仔,1.89kg一個女仔2.02kg,個女應該住多一星期可以返屋企.

民房

30週3出世

我2個bb出世都大約1.5kg
大bb住左三十六日
細bb住左四十日
大bb住左三星期到就開始用奶樽
細bb住左一個月多幾日先用8奶樽呀

你而家要休息呀
我bbs係醫院嘅時候我日日坐的士去睇佢地

果時人地同我講話"你休息多d啦 ~遲d bbs出院你就無得訓 ~~~ 當然果時掛住bbs係唔會聽架啦 ~~~ 威院朝九至晚九都探得 ~~~我每日去醫院四、五個鐘呀

到bbs出院就知 ~~ 真係無得訓 !!!
所以而家你要好好休息

唔好心急呀 ~~~~ bb健康自然可以返屋企

別墅

我對孖b37週5開刀出世(因為我有毒血症要早d開刀)。孖b出世時~2kg鬆d, 出左世"收水"唔夠5磅唔出得院。我住左5日、細孖住左7日、大孖住在9日出院。

依家佢地2歲﹕
大孖的weight在growth curve的30%線上, 高度就係50%。
細孖的weight在growth curve的50%線上, 高度就係75%。

大宅

正常一夠5磅無其他問題會趕你走嫁.唔洗擔心喎.
我個大b1.82kg住左14日
細b1.94kg住左16日
而家2歲8個月大.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我果孖下個月 4 歲,讀緊 K1,系 e 度都算“老” lor
出世 1.3 & 1.7 kg,住左個半月出院.............

原文章由 kwokwong 於 08-1-13 00:01 發表
正常一夠5磅無其他問題會趕你走嫁.唔洗擔心喎.
我個大b1.82kg住左14日
細b1.94kg住左16日
而家2歲8個月大.

大宅

大孖1.85kg, 雖然未夠5磅, 但同我一樣住咗3晚就一齊出院, 細孖2.49kg, 重5磅幾, 因為有少少黃要照燈, 所以住多一晚, 第日就可以接埋佢出院.

首頁

尾頁

跳至