論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

要做什麼,她說用報失,用說給代理,她想自己到入境處辦理,這樣有沒有問題?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

點解吾報失 & 吾通知 agent?系咪佢講大話?益或佢想扼 1 日假期?
你照同 agent 講,我相信 agent 系有需要番張新 ID copy 嘅。你叫工人用自己假去補領 & 自費 ,小心你個工人,佢好蠱惑 bor ...........

原文章由 LAUWING 於 08-1-2 11:54 發表
要做什麼,她說用報失,用說給代理,她想自己到入境處辦理,這樣有沒有問題?

男爵府

Agree, 你個工人好蠱惑. HKID要先報失才可以補領.

大宅

你唔好信佢AR... 上次我朋友又係咁, 個工人做咗3個月未到話唔見咗個銀包, ID CARD 同錢都唔見, 係喊哂口, 咁我朋友咪帶佢去報警, 跟手去AGENT度攞埋本PASS PORT, 申請新ID...咁ARM我朋友發現唔見咗錢, 咁佢打電話比AGENT, AGENT叫我朋友叫個工人去遠D地方買野, 襯LEE 個 CHANCE 巢佢D野, 點知發現ID CARD 响度錢又响度, 同埋一D財務公司D單據, 咁我朋友即刻收佢拾野佢AGENT 度...後來個AGENT 問佢點解要講大話, 原來佢想攞本PASS PORT去借錢.... 所以唔好相信佢...

民房

我個菲姐30/12放假回來都話唔見左銀包,內有少量CASH, 八達通及HKID CARD. 所以NEXT DAY我帶左佢去差館報失, 點知警察話唔需要報警,直接去入境署補領,如警方執到會通知佢,所以警察建議佢一星期後才去入境署補領, 看看有無人執到交警局!

別墅

要先到差館報失,然後拿著報失紙到入境處辦理新的身份證,沒有報失的話,入境處不受理。

首頁

尾頁

跳至