想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

結左婚約1年7個月,婚前檢查報告我倆一切正常,計劃好完成今年3月既韓國之旅後開始備孕大計

由4月開始我倆每日都服用GNC 400mcg 1粒,我開始戒凍飲,本身唔食生既食物好似魚生刺身之類,睇中醫調理身體(飲藥粉),c6有食煙,但無飲酒,工作時間長,有夜瞓習慣,戒可樂,近呢一兩個月每個工作天都食茄牛飯做晚餐

近幾年週期穩定於28-32 days,維持5天,頭3個cycle唔想比大家咁大壓力,所以只觀察拉絲分泌來做功課,有分泌就隔日做功課,第1,2個cycle M小姐同樣如期探訪,第3個cycle排卵期後有幾日vv用紙巾抹有少量血絲同啡,以為有機會,但m小姐提早左1星期探訪,令週期只得24days,感到失望,唯有繼續努力

今個月係第4個cycle,為左能準確捕捉排卵日,於網上購入紅d(送少量6d),由day 10開始每天約12pm檢驗,紅d記錄如下:

Day 23 3/8 深粗+哈哈笑+dodo (狗仔式, L腳貼牆等30mins-1 hr後放平直接瞓覺)
Day 24 4/8 深粗(休息一天)
Day 25 5/8 轉淺+dodo(仰卧式, L腳貼牆等30mins-1 hr再放平直接瞓覺)
Day 26 6/8 轉淺+dodo(狗仔式, 保持狗仔式動作15 mins, 再L腳貼牆等30mins-1 hr後放平直接瞓覺)

由於遲排卵關係,due day預計於排卵日+14日即19/8

fion77  恭喜晒  發表於 14-8-21 17:04

男爵府

回覆:我的Bingo分享^^

由於經過頭3個cycle既嘗試失敗,今個cycle其實都有D看透,比較放鬆左少少
天氣實在太熱,都有忍唔住口飲左幾啖凍飲同一支凍既蘋果汁
相信會自有安排,不得強求,同自己講盡左力就等派彩,總會輪到我倆既
今個cycle比之前有多左信心,因為有紅d幫忙

排卵後7日開始多胃氣,多屁放,1星期總有2-3次搞肚痛,但痾完就無事,容易感覺凍,無分泌
Day 35 (15/8) 有胸脹+痛,Day 36 (16/8) 早上忍唔住偷驗6d,結果係白雪雪
有jm話due day前4-6日驗6d,如果中會有淺線或控,所以我見到白雪雪真係好失望, 好depress
又有jm話6d敏感度低,要到due day先驗到,我就安慰自己,一日m未come都仲有機會

之後到Day 38 (18/8) 有D谷M既感覺,肚脹脹,胸脹,個心有D打定輸數
Day 39 Due Day (19/8) 同樣有谷m感覺,比前一日強烈,但相比平時有D唔同,久唔久會有幾下扯下扯下, 個肚好似咕嚕咕嚕咁
我無用紅d check bingo,因為爬文話bingo同m前都會有加深情況出現,就算check左我都唔識得分,
唔想因為咁增加自己壓力,都無量體溫,所以唔知有無keep住升
原先打算20/8用晨v驗棒,但19/9當晚已經忍唔住,心諗平時去睇醫生都唔係用晨v,
如果係中就咩時間都可以驗出,不過有專登唔飲水隔4小時後先驗,因為之前6d既結果,我同c6都打定輸數,點知驗出來係出乎意料之後,有兩條線,我倆都唔敢相信,個心跳得好快,
但都同自己講可能未必準,當晚可能太緊張太興奮所以瞓唔著,第2朝用晨v再驗6d,見到有線就更加大機會係事實

男爵府

雖然兩次檢驗結果都顯示bingo, 都買左支cb再驗,因為cb準確度高最後顯示
Pregnant 2-3 weeks,Yeah! It's true!~
當日收工就去普通科醫生拎醫生証明,幸好响診所既檢驗結果都係一樣
醫生推算現在係 5 weeks 4 days,預產期2015年4月16日
之後會睇私家醫生再confirm日子

未驗之前兩三日仲食左燒鴨,鵝片,蠔餅,腐竹雞旦糖水,仲同c6洗車添,好在無咩異樣

我覺得自己好好運,無咩特別唔舒服,無著床血,無分泌
懷孕初期症狀有D都無出現,好似尿頻,覺得熱,作嘔作悶,口味轉變,覺得疲倦,易眼瞓
一切都同平時差不多

我既分享就差不多,我希望有個如意順利既孕期,寶寶健健康康!~
雖然我唔係專家,但如果jm們有疑問,我都樂意盡力解答的
祝願各位jm能早日好孕,開開心心!

嘉露仔    發表於 14-8-22 17:43

侯爵府

複式洋房

大宅

引用:Cb

原帖由 twsum 於 14-08-21 發表
Cb

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

大宅

恭喜

我昨天早上用晨v都是白雪雪,不敢再驗怕真的又食白果

twsum  m未到都仲有機會  發表於 14-8-21 15:33
twsum  未到due day都唔好放棄  發表於 14-8-21 15:32

別墅

引用:Cb

雖然兩次檢驗結果都顯示bingo, 都買左支cb再驗,因為cb準確度 ...
恭喜你呀!祝BB痴實!

twsum  thanks!~   發表於 14-8-21 15:24

複式洋房

恭喜哂,多謝你既分享好有用

twsum  有用就好啦,thanks!~  發表於 14-8-21 15:53

大宅

恭喜恭喜

twsum  thanks!~   發表於 14-8-21 15:53

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

恭喜哂替你好開心

twsum  多謝你!  發表於 14-8-21 15:52

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 twsum 的帖子

恭喜

twsum  thanks!  發表於 14-8-21 16:06

大宅

恭喜恭喜

twsum  thanks!~   發表於 14-8-21 17:02

別墅

恭喜啊

twsum  thanks!   發表於 14-8-21 17:02

複式洋房

引用:雖然兩次檢驗結果都顯示bingo, 都買左支cb

雖然兩次檢驗結果都顯示bingo, 都買左支cb再驗,因為cb準確度 ...
congrats

twsum  Thanks! ^^  發表於 14-8-21 21:18

別墅

恭喜晒

twsum  Thanks!^^  發表於 14-8-21 21:18

複式洋房

恭喜哂呀!

twsum  Thanks!^^  發表於 14-8-21 21:18

大宅

恭喜晒

twsum  多謝!^^  發表於 14-8-21 22:07

複式洋房

恭喜啊!

twsum  多謝!^^  發表於 14-8-21 22:07

首頁

尾頁

跳至