婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我地同99分開住的,話說是我陀緊BB到最後一個月啦,咁耐以來99上左來唯一個一次,咁當時我係度洗完衫掠緊衫,突然之間佢話我:"有無搞錯呀?你點解將自己的內衣褲都同C6的衫一齊洗呀??唔得呀,你的內衣褲又黃甘甘又臭"蚊""蚊",咁樣對C6唔好呀,要洗衫就專開一機幫C6洗,你自己的內衣褲就要自己用手洗,唔可以用機洗呀..." 我又再嚇呆左....事關我由細到大都係所有衣物都放入洗衣機洗的,未有此習慣..但我個人認為99您想教育我是可以的,但可否讓我安心養胎生完BB之後再來教育我呢?我地住得咁近,您老人家已經唔全程唔俾一碗湯我飲唔緊要,我可以全部自己煮自己保,但要擺99款教育我呢樣個樣可否等得生完先講呢?又係想喊....

jump.jump  大肚唔聽得人教訓?  發表於 14-8-25 07:56
littlesun  哦完算數, 唔駛動氣  發表於 14-8-24 18:42

子爵府

畀面勳章

唔係一齊住。。睬佢都有味。。
有時候人地啲說話唔洗咁上心

別墅

回覆:陀緊BB99都要教訓我,話我內衣要自己手洗,不可跟C6一起機洗

你又唔係同佢住 佢又唔係幫你洗
聽完味算 唔洗擺上心
不過內衣褲分開洗係衞生啲既。。
但呢啲生完先算 邊有咁多精力

複式洋房

回覆:chuchu138 的帖子

其實我由細到大都系將d內衣褲一齊放入洗衣機
自從我同老公住之後。我奶奶同你奶奶講同一番說話。我自己就覺得其實佢都講得岩。我地女仔就算有用護墊。都有少少分泌物系底底到。所以分開洗都正常既
可能佢語氣差。搞到你吾開心

我奶奶以前罵我咩我都覺得吾應該比佢罵。我就算岩岩生完坐月都比佢罵

我都會好嬲嫁。但自己個心就要首先諗下自己岩定錯。再同自己講。岩既就要開聲同佢講番。吾岩既就當自己哩舖輸左。下次叻比佢睇

調整下心態。你同奶奶老公既生活都會開心好多嫁

男爵府

其實真係分開洗比較衛生d。不過你99講你時語氣係點,就唔知啦,唔好喊,當佢發顛啦。
做人,5好難为自己

大宅

回覆:陀緊BB99都要教訓我,話我內衣要自己手洗,不可跟C6一起機洗

分開洗,係對自己衞生啲!!!

我自己就接受唔到啲底底同c6啲底底,臭襪,汗衫一齊洗,所以我一路都係沖完涼順手洗,同埋手洗耐用啲喎!

翡翠宮

之前睇過話洗衣機好多細菌,可能佢驚你感染先叫你手洗

公爵府

意見接受.....態度照舊

禁止訪問

引用:我地同99分開住的,話說是我陀緊BB到最後一

男爵府

答佢:知道99,我以後會叫C6幫我用手洗架啦,跟手話要出街順手送佢出門囗。
我個人完全接受唔到99要我點樣洗內衣褲,咁私人都要管,睬佢都儍

abcabc181818    發表於 14-8-25 20:22
ivytam11  Yes !!!  發表於 14-8-25 08:32
melun  Good~  發表於 14-8-25 00:13
melun    發表於 14-8-25 00:12

洋房

多謝各位姐妹的意見呀,99還說是怕影響C6的運程,可能也有些道理,但我只是覺得陀住好大個肚就生得已經好累行動又不方便,沒有精力和體力再分兩機洗了...99站在一旁雙手插著腰看著我洗衫,煮飯,保湯,每做一樣都要說我幾句卻不幫幫我...有時我會想,為什麼街外的陌生人見到大肚婆也會有關愛憐憫之心會讓座給她們坐,但自己的99卻在自己陀B行動不便的時候提出很多不必要和不急切的要求?難道不可以在生好BB之後才說的嗎?

大宅

我由細到大內衣褲都會放入機洗,而家同奶奶同住,都係用手用皂洗完再放入機洗,我奶奶又冇出轚喎. 每個人的生活習慣都唔同,不過對樓主黎講,覺得最唔舒服的:可能係奶奶講野的語氣...似指摘多過教導.

大宅

其實你99係自己屋企, 係唔係有各自洗返自己我內衣褲?

珍珠宮

痴線,關佢咩事

大宅

回覆:chuchu138 的帖子

我屋企底底全部噴碧x之後放洗衣機....你99好厚多士。

伯爵府

胸圍可以一齊洗,底褲就唔好啦!

因為女性分秘物真係比較麻煩,而且唔單怕沾染其他衣物,反而怕其他衣物上的細菌沾染底褲,對你女性部位唔好咋。。。

公爵府

“知道喇99,不過生完唔掂得生水,我會叫老公幫我洗” 講笑,你理得佢,又唔係一齊住,你機洗手洗甚至唔洗佢都唔知啦!

珍珠宮

意見接受,態度照舊!
又唔係一齊住,我99都係咁,好似佢住多過我住咁,一於當佢透明!!

不過你真係要習慣分開洗,一齊洗真係不太衞生,尤其女人嘅內衣褲,我連老公嘅底底都手洗架!
第時有埋小朋友,就要更注意啦!
唔好唔開心啦!為左尼啲野破壞你嘅心情唔值呀!

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:多謝各位姐妹的意見呀,99還說是怕影響C6的

原帖由 chuchu138 於 14-08-24 發表
多謝各位姐妹的意見呀,99還說是怕影響C6的運程,可能也有些道理,但我只是覺得陀住好大個肚就生得已 ...
我自從唔將自己底褲同老公衫褲一齊洗,一個月內,老公升職加薪好似好誇我同老公結婚七年,佢上個月仲中六合彩兩次,七年內首次現在我手洗自己同老公內褲的。

jump.jump  你諗得太多  發表於 14-8-25 07:57
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

別墅

引用:多謝各位姐妹的意見呀,99還說是怕影響C6的

原帖由 chuchu138 於 14-08-24 發表
多謝各位姐妹的意見呀,99還說是怕影響C6的運程,可能也有些道理,但我只是覺得陀住好大個肚就生得已 ...
如果底褲同d衫一齊洗咁間接既體液接觸會影響運程。。咁,你問佢愛愛呢d咁直接既體液交換會有咩事發生。 痴線~

阿流  講得好!  發表於 14-8-24 23:08

首頁

尾頁

跳至