在職全職

跳至
[全職媽媽] 呢d奶奶去邊到搵?

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

呢d奶奶去邊到搵?

我同奶奶住家務已經由我做哂架啦,家上我b又好鍾意喊,有d野會做唔到,佢又唔明,又要湊又要做,以為我日日o係屋企好嘆咁,我做乜佢都唔話唔好,唔岩先,平時阿b訓左又做哂d野我會上bk,佢可以指住我黎話,話我唔正常同病態,佢夠沉迷玩股票啦,有時仲唔比電視我地睇,睇股票!我同我阿嫂(大伯個老婆)都係有左BB先結婚,佢早我半年結,我奶奶知佢個仔(我老公)過大禮過左($5000)比我屋企,發哂脾氣!日日o係到講,又話有$貼人啦,(可能我橫掂都有左bb關係)只係$5000蚊!講真丫,好多咩?D錢又唔係佢,我老豆老母養到我18yr,比$50000都小啦!過大禮喎!!!我外家環境又唔好,我有3個細佬妹讀緊書,佢日日o係到比說話我聽,我只好同我外家拎返比佢個仔,佢就冇再講,仲有我大伯本身諗住比$20000過大禮,我奶奶又o係到話,駛唔駛呀,人地邊到邊到都係$10000針麻(歧視我阿嫂o係大陸人),我結婚果陣佢話而家d人唔興帶龍鳳厄喎~~跟住佢只係送左條$3000左右既頸鏈,我可以點?佢同佢d朋友傾電話就話送左條$7000幾蚊既鏈比佢細新抱,又話佢出錢擺酒,出屁咩!咪淨係出左果$3000幾蚊買比我果條鏈!佢又唔係冇錢喎!之前我生完bb,佢叫佢個仔唔駛送d姜醋去我屋企,叫我屋企人要食就落黎食.....!佢睇唔起我外家,又成日話我老豆真係老,我老豆只不過大佢2歲!真係好想搬走,但又冇能力!
我都唔知可以點 ~?真係好辛苦!

大宅

2019勳章

Re: 呢d奶奶去邊到搵?

可唔可以(新)請公屋呀?夠資格嗎?就算慢都(新)請o左先啦!好過無了期咁對住佢(你奶奶).我覺得搬走係唯一辨法!
你老公點睇,佢幫邊面,佢知唔知佢老母D難頂野?
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

我都覺得搬係唯一解決既辦法,不過一定要睇你老公幫邊個.我諗如果隻佬錫你,就算要你只係搬到得一間房,你都開心過而家掛.

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

youngmi:
唔駛怕, BK個個都明您0既苦, 同老公傾下或者搵朋友傾, 同佢計0米嬲親自己?!放鬆D!
connie117

子爵府

我以為我d禮金己經小 ,點知你仲小!
比我一早走左la ,無能力搬 ,我會搬番外家!
快d去申請公屋la~~
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

youngmi,
你果陣老公有冇比酒席你?如果有唔比禮金都ok既~如果冇就衰d wo!
同你老公傾下搬出去住law...
申請公屋都可以ga ma!

別墅

2019勳章

hi all mum's:
其實我而家可以趁我阿嫂未落到黎香港走去申請(佢而家o係大陸),如果我阿嫂落到黎,我就申請唔到,佢地而家排緊隊,我可以話閒屋太細太迫(350尺左右),不過我老公都知佢阿媽難頂!但佢又唔想dump低佢阿媽一個人,我奶奶有哮喘~,我叫佢申請左先,排住隊,到時唔岩或者經濟唔許可咪唔要囉~~佢又叫佢阿媽一齊搬!我奶奶成日叫我地填表填表,我真係好想填,但佢個仔又唔肯!話要搬一齊搬~呢間屋冇我同我b個名,我真係好想出返黎做野!我而家咁細個就要日日屈o係屋企湊bb同受氣,可想而知有幾慘?
我阿嫂落黎生bb,之前有7個人住,包括2個剛出生bb,佢b大我b9日,得一張bb床,唔夠訓,我奶奶可以話搵一個bb訓bb車(仲要唔可以平訓,合6m以上果隻),我費事彩佢,我叫我老公訓廳,我同bb訓,有一次佢見到我買左個保溫水壺返黎(for bb出外用),佢又話:駛唔駛呀????搵間餐廳或酒樓走去law熱水咪得囉~!
佢真係好得意!我可以話係冇乜朋友,我D朋友係晚晚出去玩,日抖sleep果隻!得鬼閒聽我訴苦?
我老公可以比3~4圍,因為我地得好小時間籌備,所以我外家都費事叫咁多人黎,我屋企加埋我親友只得一圍半!搬返外家?講就易~~~!我嫁已經嫁得咁肉酸,我一定要有份工做先好意思返去住啦,因為我良心過意唔去,有時我會諗養大隻豬都可以拎去賣或者自己食,我父母養大我做乜?
各位媽咪覺得我應唔應該去做返野呢?我有份工做既話,我諗我講野可以大聲d~不過我bb只得5個半月~佢多數唔like我比我外家湊~都唔知點好??!!??

伯爵府

唔好講同奶奶相處有問題先,淨係諗吓如果阿嫂到咗香港,350呎點可以住咁多個人呀!(起碼都5大2細la) 仲要住2個bb,佢地大個d,都唔知sleep邊到好,d玩具又冇地方擺,對小朋友好唔公平啫! 好話唔好聽,房都唔多間,要攪嘢都冇地方la . 如果e+合資格申請公屋,就"拿拿聲"去馬la,我恨都恨唔到呀! :-( 仲有呀!唔通成世都要跟住阿媽咩!大個仔大個女la,係時候搞"獨立運動". 點講都係2母子,冇話搬咗就唔要阿媽,可以要求房署派屋係附近,咁咪可以成日見住阿媽之餘,又有自己屋企lor, 只要你肯踏出第一步(申請公屋),先至有機會有自己天地. 我老公以前都話要同阿媽住,後來我堅持要搬,e+佢咪鐘意自己屋企多過阿媽度(話阿媽個度多人,好鬼煩喎 )
該用戶已被刪除

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁樣 , 你奶奶已經是不尊重你, 我都贊成你申請公居, 最好搬遠d, 不用她煩你, 搬返你父母附近住, 有什麼事都有得照應, 你可以不理你奶奶感受, 佢跟本就不當你是她心抱, 看不起你外家, 咁做襯家都沒有意思, 你要想想你 & bb的將來, 有d人只會得寸尺.

禁止訪問

別墅

2019勳章

我奶奶都有好既一面gei,不過我最憎佢就係我做咩佢都反對~~我買個被袋比bb姐,佢又話:[車!駛唔駛呀~~],之後過幾日得8,9度啦,我比bb用,佢見到幾好,佢走去買第二隻色比佢孫女,吹得佢脹咩?我唔係覺得佢偏心,我就係唔知點解佢乜都反對!

MARS,
我就係唔知好唔好咁自私~~!!?如果我又走去申請,一定快過佢地,到時可能佢地變左不合資格~

茵茵,
係啦...我如果要做一定要搵份人工唔會太過低既工,因為平行唔到,加上我老公會話:人工咁低,不如自己湊返,極力反對!

12312,
我都好想有自己既屋,鐘意幾點洗碗就洗碗,洗衫就洗衫,想點就點,佢成日叫我地填表填表,之後又講到佢又幾慘幾慘,佢個
仔聽日邊忍心丫,我想自已去申請,唔理我老公,唔知得唔得呢?

rainstarwater
我阿嫂而家仲未落得黎定居,所以唔係長期咁一齊住,佢個仔呀,唔捨得佢阿媽,覺得佢阿媽一個人住會好慘(冇伴),我想自己同bb2個人申請,我同bb2個都冇加名o係呢間屋,唔知得唔得~?

男爵府

比我一早就走去申請公屋喇! 講真丫, 你亞嫂落左黎咪可以照顧你奶奶囉. 驚咩佢一個丫! 又唔係攤大隻手問你攞錢洗咩受你氣呀. 我老爺又係咁o家, 為左自己咩都得, 佢話喎~宜家佢個間公屋, 剛剛先住左2年, 因為係新起o家, 之後又花左好多錢落去裝修, 而且我老爺個亞媽好耐之前買過私人樓, 所以add唔到名落個公屋度, 宜家個個單位只有我老公同我老爺個名(只我老爺之前離左婚, 宜家有一個老婆o係大陸申請緊落黎), 話唔比我老公申請公屋住, 話驚房署會叫佢搬去一個細d既單位, 到時又再裝修. 講真~佢同佢老婆剛剛結婚冇耐, 等佢落黎起碼6-7年, 咁我同我老公, 仲有bb訓街呀?? 如果唔係佢, 我地一早等到啦, 洗咩宜家仲要等多2年幾, 每個月比多4千幾去交租呀! 我老公之前都聽佢講o家, 我有一日忍冇可忍話一係要我同bb, 一係你番去同你老豆生活丫, 咁佢先唔理佢亞爸, 走去申請, 我老爺仲同我講呀, 如果我亞媽個度有地方就住住先, 等我地有事業基礎之後先申請, 先搬出黎住. 話起碼我外家可以煮賣飯比我地食, 住又唔洗錢, 咁既老爺都有o家, 自私自利~ 大膽講一句, 你奶奶都係咁既人黎o家! 你老公唔申請, 咪你同bb去申請囉, 唔好再受佢氣喇! :-(

男爵府

其實你嘅氣量已經好好, 如果係我一早同奶奶嘈...

我就係見到奶奶好難相處, 成日話大嫂, 老公都"頂"唔住奶奶, 未結婚前成日同奶奶嘈, 所以我哋無同佢一齊住, 我同老公住係媽咪度, 而且bb未生, 佢已經話唔湊, 但係佢無返工都唔肯幫我, 仲話等bb讀書先湊, 佢都無幫大嫂湊.

後來我俾媽咪幫我湊, 我媽咪係特登辭職幫我!!! 我媽咪知道咗奶奶話等bb讀書先湊, 佢好嬲, 有咩理由最辛苦嘅奶奶唔湊, 舒服嘅奶奶就湊!! 媽咪話點都唔得. 不過我都無諗住到時俾奶奶湊.

你快啲同老公商量點樣搬走, 可唔可以返媽咪度住吓先?? 唔係遲早"頂"唔住

伯爵府

youngmi 寫道:

MARS,
我就係唔知好唔好咁自私~~!!?如果我又走去申請,一定快過佢地,到時可能佢地變左不合資格~

申請咗先,到時要唔要都得0者; 另外,如果阿嫂佢地唔過申請公屋要求,冇話唔合資格. 最多奶奶.[size=x-large]大屋搬細屋

別墅

2019勳章

Joeyfung 寫道:
比我一早就走去申請公屋喇! 講真丫, 你亞嫂落左黎咪可以照顧你奶奶囉. 驚咩佢一個丫! 又唔係攤大隻手問你攞錢洗咩受你氣呀. 我老爺又係咁o家, 為左自己咩都得, 佢話喎~宜家佢個間公屋, 剛剛先住左2年, 因為係新起o家, 之後又花左好多錢落去裝修, 而且我老爺個亞媽好耐之前買過私人樓, 所以add唔到名落個公屋度, 宜家個個單位只有我老公同我老爺個名(只我老爺之前離左婚, 宜家有一個老婆o係大陸申請緊落黎), 話唔比我老公申請公屋住, 話驚房署會叫佢搬去一個細d既單位, 到時又再裝修. 講真~佢同佢老婆剛剛結婚冇耐, 等佢落黎起碼6-7年, 咁我同我老公, 仲有bb訓街呀?? 如果唔係佢, 我地一早等到啦, 洗咩宜家仲要等多2年幾, 每個月比多4千幾去交租呀! 我老公之前都聽佢講o家, 我有一日忍冇可忍話一係要我同bb, 一係你番去同你老豆生活丫, 咁佢先唔理佢亞爸, 走去申請, 我老爺仲同我講呀, 如果我亞媽個度有地方就住住先, 等我地有事業基礎之後先申請, 先搬出黎住. 話起碼我外家可以煮賣飯比我地食, 住又唔洗錢, 咁既老爺都有o家, 自私自利~ 大膽講一句, 你奶奶都係咁既人黎o家! 你老公唔申請, 咪你同bb去申請囉, 唔好再受佢氣喇! :-(

我阿嫂同我大伯已經一早講好左唔會同我奶奶住架喇,我奶奶都唔會同我阿嫂住,因為我阿嫂唔咪好似我咁好脾氣,佢都同過奶奶住一排都話頂唔順啦...我大伯而家就係申請緊屋,都要幾年時間,我阿嫂又要幾年時間先落到黎!你老爺咁既說話都講得出,你對住佢都好辛苦姐~你老公都好丫,肯聽你話~~~我都好想走去房屋署到申請(用我同bb個名),但佢肯定會問我好多野,我又唔知有冇$交租呢 ?我老公唔肯幫我交,so佢唔讚成分開住!唉.......

別墅

2019勳章

IwanBB 寫道:
其實你嘅氣量已經好好, 如果係我一早同奶奶嘈...

我就係見到奶奶好難相處, 成日話大嫂, 老公都"頂"唔住奶奶, 未結婚前成日同奶奶嘈, 所以我哋無同佢一齊住, 我同老公住係媽咪度, 而且bb未生, 佢已經話唔湊, 但係佢無返工都唔肯幫我, 仲話等bb讀書先湊, 佢都無幫大嫂湊.

後來我俾媽咪幫我湊, 我媽咪係特登辭職幫我!!! 我媽咪知道咗奶奶話等bb讀書先湊, 佢好嬲, 有咩理由最辛苦嘅奶奶唔湊, 舒服嘅奶奶就湊!! 媽咪話點都唔得. 不過我都無諗住到時俾奶奶湊.

你快啲同老公商量點樣搬走, 可唔可以返媽咪度住吓先?? 唔係遲早"頂"唔住

我都覺得我太好脾氣,成日比佢蝦,比佢話,比佢疾!
你奶奶都好搞笑,又會未讀書唔肯湊既?好奇怪~咁你結左婚打算住o住邊呀?
我老公唔駛成日對住我奶奶麻,佢覺得其實好小事姐,咪淨係識得講:老人家係咁架啦,我就係成日講話我唔想同佢阿媽住,佢聽到厭,唔當係一回事架喇,而家我就係想同bb2個人申請,我唔會搬返外家架,一黎我外家環境真係唔好,屋又細,得2間房,我又冇$拎返去,加上我仲有3個細佬妹,大果妹個先中3,邊有位訓丫~我返到去都係同bb訓梳化!其實我而家已經頂唔住架喇,可以點丫~?

別墅

2019勳章

MARS 寫道:
[quote]
youngmi 寫道:

MARS,

申請咗先,到時要唔要都得0者; 另外,如果阿嫂佢地唔過申請公屋要求,冇話唔合資格. 最多奶奶.[size=x-large]大屋搬細屋[/quote]
等我有份工既話我同用我同bb個名去申請~
但如果我要申請,我都唔知點同房屋署d人講原因好~?我都好徬徨!!

民房

youngmi:
你好!很高興認識你,我bb現在四個多月,和你一樣要同奶奶住,又和你一樣為了bb放棄工作,我非常十分明白你的感受,我又是住在沙田的,如果你唔介意,我可以和你做朋友,我地可以得閒帶埋bb去新城市坐下,呼吸一啖自由空氣!
你有興趣聯絡我,請pm我啦!

複式洋房

我奶奶又咪同你個個差唔多,不過唔洗一齊住,不過都好煩呀,因為我地住得近,所以佢日日都話要過黎,佢成日都搵籍口過黎,又話"冬呀,一個人同bb沖涼唔得架",其實佢過到黎同我自己一個同bb 沖又有咩分別丫,又幫唔到手,仲愈幫愈忙,但佢仲以為自己好醒架,無左佢唔得架。
係坐月個時,我係係佢屋企住左個幾月,係未生之前佢份人都無咩野,而且仲幾好添,所以就話,生左係佢個度住好d,因為佢個度d野齊全d,煲煲燉燉都方便,好啦決定生左就番去啦,唸住真係生完都有得補下,點知連一碗薑飯都未食過,唔好話什麼雞酒,佣呀,我亞媽知道都好嬲呀,點知佢話"佢自己話唔鐘意食既" 唉!總知佢靜係有孫抱就得架啦,佢話知你產後憶屈好定身體唔好啦!

如果有數佢,大把有得數呀

首頁

尾頁

跳至
熱門主題