烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-12 01:25 發表

哈哈!我最近整左次極失敗版泡芙,因為加麵粉前冇攪D油水,麵粉糊失敗左,焗一半份量時發唔起仲出油,雖然唔係難食,個面都脆,不過入面散散地咁,冇左理想中口感,幸好老公同仔女又好欣賞喎,阿仔仲請D同學食

一半 ...

hehe ~

子爵府

原文章由 popoivman 於 08-1-12 01:39 發表
召藥師、硬琳:我都訓lu~早抖啦!

~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 popoivman 於 08-1-12 01:39 AM 發表
召藥師、硬琳:我都訓lu~早抖啦!

早抖!
我都差唔多喇!聽早要去阿女學校見老師攞評估。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-12 01:41 發表

早抖!
我都差唔多喇!聽早要去阿女學校見老師攞評估。

~

子爵府

Vizzilu喇:lol ddla~:loveliness:

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-12 06:57 PM 發表
Vizzi,砵仔糕測試報告出左lu,妳預留既糕糕我已經幫妳食左喇:lol 個口感同尋日相差不大,係硬左dd姐,妳可以放心試整la~:loveliness:
硬琳,唔該晒你個報告呀 :loveliness: 你係用粟粉定木薯粉架 琴日聽召藥師講用木薯粉,雪左都唔會變硬,我今日去買,搵唔到,無得整:-( 係咪係整蛋糕既材料鋪買架

知足常樂     平凡是福 

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-12 19:47 發表
硬琳,唔該晒你個報告呀 :loveliness: 你係用粟粉定木薯粉架 琴日聽召藥師講用木薯粉,雪左都唔會變硬,我今日去買,搵唔到,無得整:-( 係咪係整蛋糕既材料鋪買架 ...

(Tapioca Starch or Tapioca Flour)~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-12 07:54 PM 發表

我用木薯粉架,即係泰國生粉(Tapioca Starch or Tapioca Flour),起超市,雜貨舖同印尼舖都有得賣架~
係超市係咪都係寫住木薯粉架 有無相睇下 我驚又搵唔到

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-12 19:56 發表
係超市係咪都係寫住木薯粉架 有無相睇下 我驚又搵唔到

""Tapioca Starch or Tapioca Flour~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-12 08:38 PM 發表

我見過"歡迎"超市係寫英文Tapioca Starch or Tapioca Flour架,我呢包起印尼舖買既~
真係要諗下上水邊度有印尼鋪先得 搵唔到,無得整架:-(

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 vizzi 於 08-1-12 09:54 PM 發表
真係要諗下上水邊度有印尼鋪先得 搵唔到,無得整架:-(

唔駛架!
間間超市都差唔多必有,惠x都係$4.9一包(454g),寫住泰國生粉。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-12 10:15 PM 發表

唔駛架!
間間超市都差唔多必有,惠x都係$4.9一包(454g),寫住泰國生粉。
聽日去搵下先 :loveliness:

首頁

尾頁

跳至