跳至

首頁

尾頁

別墅

我之前見到好多個10個幾月大嘅bb都識得自己用拇指同食指攞住塊小面包/餅餅放入口食, 但係我小b就教親佢都推開我, 淨係識得擘大個口叫我餵佢, 如果粒餅痴住咗喺咀邊, 佢就會用成個拳頭推番粒餅入個口度. 我有d驚佢d手指發展得唔好呀. 你哋bb學識未呀?

男爵府

謙謙6個月大時我比牙仔餅佢食(好似旺旺個款), 佢肯自己成塊渣住食,依傢有時比佢都肯拎, 但麵包教佢放入口之後, 只肯2次自己放入口, 叫佢再拎佢死都唔肯, 仲縮手張開口要我放入佢個口度, 懶到出汁

等待驗證會員

原文章由 bonniec2000 於 08-1-14 01:43 發表
我之前見到好多個10個幾月大嘅bb都識得自己用拇指同食指攞住塊小面包/餅餅放入口食, 但係我小b就教親佢都推開我, 淨係識得擘大個口叫我餵佢, 如果粒餅痴住咗喺咀邊, 佢就會用成個拳頭推番粒餅入個口度. 我有d驚佢d手 ...

Kiyomi 識得自己用拇指同食指攞住塊小面包/餅餅放入口食............

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 JHsbb 於 08-1-14 01:58 發表
謙謙6個月大時我比牙仔餅佢食(好似旺旺個款), 佢肯自己成塊渣住食,依傢有時比佢都肯拎, 但麵包教佢放入口之後, 只肯2次自己放入口, 叫佢再拎佢死都唔肯, 仲縮手張開口要我放入佢個口度, 懶到出汁 ...

唉..我大隻妙又何常唔係呀 =.= 佢D手指仔好靈活架...執D地下細細粒既野好叻架...但係一比到食物佢..佢初初都會想拎既...但拎多陣就唔肯...跟住仲擘大口要我餵佢...果日去健康院同姑娘講佢咁..姑娘講笑咁話:如果唔係咁佢點會有咁健美既身材呀:tongue:

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

原文章由 twingirls 於 08-1-14 06:49 發表

Kiyomi 識得自己用拇指同食指攞住塊小面包/餅餅放入口食............

我阿b都識好耐囉, 因為佢最鍾意係食野 ; 而且佢5個月時開始訓練佢揸住奶樽飲奶, 6個月時已經自己揸住

martse

大宅

我叫我個仔自己揸住塊包或者餅,佢放入口食一啖,就掉咗佢,樣樣都係食一啖,等佢吞咗佢又揸番住再食一啖掉咗佢...?-(

大宅

我教左我個囝好耐放野入口到, 初是佢只係拎住d食物摸黎摸去都唔放落口到, 我拎左d食物佢就即刻放大口咁食......但剛剛過左一歲, 有次比餅餅佢, 突然間佢又識得將食物放入口到食.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

我個囡囡十個月時已識得用手指將食物放入口, 依家一比餅餅或其他嘢食比佢, 佢即刻第一時間放入口, 慌死我會搶佢嚟食咁, 好鬼攪笑

禁止訪問

複式洋房

我個仔一時時肯自己將D餅餅放入自己個口仔食, 至於奶樽, 佢到而家都唔肯揸, 懶到飛起, 仲比D親戚改佢花名係少爺兵添

大家睇吓穎言BB的生活點滴
http://hk.myblog.yahoo.com/annkaybaby

男爵府

me too!:-P  朗朗超 like 食0野! 5-6 月已自己食餅, 而家自己拿包,星星餅,任何食物都唔放過!!!
原文章由 martse 於 08-1-14 08:55 發表

我阿b都識好耐囉, 因為佢最鍾意係食野 ; 而且佢5個月時開始訓練佢揸住奶樽飲奶, 6個月時已經自己揸住

martse
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

洋房

我囡囡一早識得自己將手指餅和藍莓放入口食, 當然仲有其他唔食得的也放入口度。
至於奶樽, 佢到而家都是唔肯揸……

洋房

仲有,我叫佢餵我食,佢識得伸隻手埋我口度,但係唔肯放手,好似同我玩咁,好可愛……

原文章由 Cherry0108 於 08-1-14 23:54 發表
我囡囡一早識得自己將手指餅和藍莓放入口食, 當然仲有其他唔食得的也放入口度。

別墅

原文章由 Cherry0108 於 08-1-14 23:54 發表

我阿b就識渣奶樽自己飲, 仲識得放張被仔入口狂咬, 但係就係硬係未見過佢放嘢食入口囉.?-(

等待驗證會員

原文章由 martse 於 08-1-14 08:55 發表

martse

Haha~~Kiyomi also..............what I eat, she eats~~

大宅

原文章由 twingirls 於 08-1-15 05:10 發表

Haha~~Kiyomi also..............what I eat, she eats~~

e家我地咩都比佢食, 只要唔係油膩同太濃味都比佢試, 但係佢都成2個月無增磅, 以前人地叫佢肥仔, e家可能要改口喇:-P

martse

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔既食餅routine係
1, 從玩具中/我地手上發現星星餅盒(我地用細盒仔裝)
2, 攞盒星星餅
3, 放盒星星餅o係我地隻手,含情脈脈望住我地
4, 我地開盒星星餅放一粒o係自己手掌
5, 佢先攞番盒星星餅(有時會唔記得我地手上有一粒星星餅 )
6, 佢屈我地d手指,要我地合埋隻手
7, 佢搣番開我地d手指,然後攞星星餅放入口

試過一兩次佢叫佢餵我,佢會真係餵入我個嘴 :loveliness::loveliness: 不過多數時候都係第一時間放咗入口

原文章由 Cherry0108 於 08-1-14 23:57 發表
仲有,我叫佢餵我食,佢識得伸隻手埋我口度,但係唔肯放手,好似同我玩咁,好可愛……

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女7個月就已經自己揸餅仔放入口食, 而家好多野都係整到細細舊, 放佢枱仔, 佢自己會行去拿來食, 有次我地食沙糖吉, 我撕開俾佢食, 食左幾粒後覺得好食, 我又唔再撕俾佢食, 佢竟然為左拿我放係大人枱上既吉仔, "吉"高腳爬, 仲跌倒, 之後我先知我個女為左食, 可以咩都唔理。

複式洋房

識LA....

等待驗證會員

原文章由 martse 於 08-1-15 10:21 發表

e家我地咩都比佢食, 只要唔係油膩同太濃味都比佢試, 但係佢都成2個月無增磅, 以前人地叫佢肥仔, e家可能要改口喇:-P

martse

Haha~~

Two months hasn't increase LB, it may be increase ur bb's higher instead la.........

[ 本文章最後由 twingirls 於 08-1-15 23:11 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至