跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我BB淨係有要求先會叫mama,其他乜都唔講:cry: :cry:

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

平時播多d cd/dvd 比佢, 自己同佢講多d野, 教佢多d野, 重覆講多幾次, 多d鼓勵佢, bb 自然會講多d, 加油!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我已經成日同佢重複重複講野,佢都係好似未掌握到咁:cry: :cry:

大宅

其實bb已經入晒腦....突然有日佢會講晒出嚟.......比個驚喜你地呀!!!

原文章由 CreamyWen 於 08-1-17 08:56 發表
我已經成日同佢重複重複講野,佢都係好似未掌握到咁:cry: :cry:

大宅

我都覺得係呀, 佢地成日學埋學埋好多野; 有一日可能佢會講成段野出來
不過我都幾enjoy同casie講太空話架; 因為佢真係好認真地同我講; 有晒表情, 係唔知佢講咩; 好多野講架bor~
講單字d發音好差; 唯一講 '爸爸' '姨' '婆' 就好正, 媽咪就唔識叫; 有時佢唔想叫我, 就咀我一啖算數~

原文章由 kimmiechiu 於 08-1-17 09:32 發表
其實bb已經入晒腦....突然有日佢會講晒出嚟.......比個驚喜你地呀!!!

大宅

我個仔實在多野講到停唔到咀...
而家屋企好嘈呢

唔知佢講乜, 總之指天指地 "ee, oo" 一大論
有時都覺得幾搞笑,
不過有時真係煩到想死 :tongue:

大宅

男仔本身會遲d, 如果bilingual 就更加啦

原文章由 CreamyWen 於 08-1-17 08:56 發表

複式洋房

我個仔同你一樣 ?-(

原文章由 CreamyWen 於 08-1-15 20:18 發表
我BB淨係有要求先會叫mama,其他乜都唔講:cry: :cry:

大宅

原文章由 CreamyWen 於 08-1-15 20:18 發表

我個仔只係識講太空話!!
我d朋友個B 好叻識講好多野啦~~
唔知我個仔係咪正常呢???

大宅

Me Too !!!!:tongue: :tongue:

別墅

我個女平時就講爸爸, 媽媽, 打打等, 我重以為佢唔識講嘢, 但試過有次比爸爸駡完之後佢竟然义住腰對眼紅晒咁話 "激死我!" 重要好清楚添, 笑到我地班大人死死下

[ 本文章最後由 Juana 於 08-2-1 10:32 編輯 ]

複式洋房

囝囝而家識講 爸爸 媽媽媽 姐姐 婆婆 麻麻 窿窿(公公) 多多(哥哥) 隊隊(水水) NANA(BANANA) 抱抱
dogdog 車車 波波 餅餅 包包 俾 "UM" 花花 BB 123 拜拜 英文字母A, O 同B. UP DOWN. 同埋試唱BA BA BLACK SHEEP, HAPPY BIRTHDAY! 佢好鐘意跟我地口水尾講野! 好得意!

[ 本文章最後由 babycookie 於 08-2-15 19:48 編輯 ]

大宅

我個女只係講mama, 仲要係有事找你先講

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 babycookie 於 08-2-15 19:18 發表
囝囝而家識講 爸爸 媽媽媽 姐姐 婆婆 麻麻 窿窿(公公) 多多(哥哥) 隊隊(水水) NANA(BANANA) 抱抱
dogdog 車車 波波 餅餅 包包 俾 "UM" 花花 BB 123 拜拜 英文字母A, O 同B. UP DOWN. 同埋試唱BA BA BLACK SHEEP, HA ...

同你果個差唔多...
佢識講Daddy, Mummy, 呀娘, 呀父, 婆婆, 姐姐, 標標, 爸爸, 媽媽, 姐姐, 哥哥, 多謝, bird bird, 水, 貓貓, 魚魚, 車車, 波波, 糖糖, mummum, 包包, 花花, BB, 拜拜, go, tree, 靚, A夢, Kitty, dirty...

男爵府

原文章由 Juana 於 08-1-31 17:28 發表
我個女平時就講爸爸, 媽媽, 打打等, 我重以為佢唔識講嘢, 但試過有次比爸爸駡完之後佢竟然义住腰對眼紅晒咁話 "激死我!" 重要好清楚添, 笑到我地班大人死死下 ...

"激死我!" ....呢個真係好好笑喎!! :lol :lol :lol

大宅

唔豬典解...... 我個仔一句一個字都未講到......

洋房

睛靈勳章

我個仔都係未識講, 淨係識叫 爸爸, 唔叫媽媽, 真係傷心!:cry: :cry:

別墅

我個囡都講好多太空話, 佢真係好認真o甘講, 指住d野係o甘講, 佢自己都會講爸爸,媽媽,哥哥,baby, 拜拜,婆婆, 不過佢好奇怪, 如果佢學識一個新既發音, 就會唔記得晒之前個d喎, 好似近排佢學識叫婆婆, 佢就只係叫婆婆, 叫佢叫返媽媽, 佢又係叫婆婆, 都唔知點算
啱啱返完健康院, 話佢講野慢, 兩歲要再返去呀. 都有d擔心添

複式洋房

我個仔識講MaMa,嫲嫲,BaBa,Dad Dad,爺爺,姐姐,姨姨,婆婆,車車,Bye Bye,去街街,花花,bird,up,down,cat,duck,汪汪,wet wet(尿片濕),旺旺(旺旺廣告)。

別墅

I think every baby has different development and growth . No need to worry. Some says it depends on the muscle
development of the mouth.

My baby is 18 mths now. she can say and read all A-Z, say something like " milk please, lie down, sit down, get down. say all the color , red, brown, blue, pink , orange, black, white, . and about 80 different single words. Where ?? she will say " There". She belongs to the fast group of baby. But don't worry, just keep talk and teaching them. they will know how to speak soon !!!!!! girls are faster than boys in most cases.
Ewong

首頁

尾頁

跳至