跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

HappyMatt 發表於 14-9-3 19:58
照你喺學校所見,細B普遍真係吸收得慢啲?我最初知道轉cut off 至9月1日真係有啲唔鐘意,因細女9月尾出世, ...
一般女仔冇男仔咁明顯有問題,但都有例外,我仔有個女同學就係,
K果陣我去做room parent,有時會帶小朋友做手工,有時係幫佢地默書,
有時係教下其中一D做下功課,總之就係幫老師手,剪下紙揀下簿都有,
其中有個女仔完全跟唔上進度,我教佢做加數,用數珠仔原理,
講佢就係咁點頭,但叫佢寫落紙佢完全唔郁,講咗10次都有,
佢都係好無助咁望住我,後來老師話佢太細,理解力未夠,
後來見佢第二年又讀番K,不過轉去另一班,即係留一年K。
我女果班今年都有一個留番一年級,又係跟唔上,呢個係細仔。
如果咁樣,我寧願一開始就hold一年,見到玩開果D同學唔同班,
小朋友會唔開心,而且又學多一年同一樣嘅嘢,小朋友會悶,
我問過老師,我仔女有冇問題,駛唔駛留級,但老師話留級好多問題,
除非真係跟唔上,否則學校唔係好想俾小朋友留班。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-9-4 10:50 因為

原帖由 meatballs 於 14-09-04 發表
明白你嘅心情
我阿仔到今年都係第四年上課了
出年先升一年班
聽到no child leave behind係唯一一個我比較安慰嘅消息,其實tk係咪都係elementary school其中一部分?半日係3至4 個鐘嘛?
我好有種罪惡感,点解唔好好plan佢出世,响香港搵nursery時已經覺得有啲慘,不過比10月11嗰啲好。好不容易有間好學校收,讀得幾好,啲老師朋友就話到小學啲小朋友能力就冇咩明顯分別。依家又再返到去面對佢係細b,要讀多年書,我係真心覺得自己唔好,冇好好為個囡plan好…

大宅

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-09-04 發表就

原帖由 HappyMatt 於 14-09-04 發表
照你喺學校所見,細B普遍真係吸收得慢啲?我最初知道轉cut off 至9月1日真係有啲唔鐘意,因細女9月尾出世, ...
我諗真係好睇間學校点取態,香港有啲會將細b同大b分開班,細b就會take care多啲。 有啲就唔分,等細b向大b身上學習。不過做得細b家長,好多都會俾多啲心機响學習上。我哋都會問老師追唔追得上,有冇咩要响屋企做多啲咁。我個囡嗰班有個細b,佢k1就已經寫到自己個中文名。佢個case就有啲急進…
你小朋友幾大?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 meatballs 於 14-09-04 發表

原帖由 kayeeian 於 14-09-04 發表
聽到no child leave behind係唯一一個我比較安慰嘅消息,其實tk係咪都係elementary school其中一部分?半日 ...
邊有得plan 架?佢幾時出世真係唔到父母揀,我仔女兩個都係早過預產期,大仔直情係premie 添。當然,9月1日同9月2日會好大分別嗎?好難講,其實睇個人,而且學校老師點教都有影響,我仔第一間preschool 有個男仔同學7月頭出世,正常係可以同年入k, 但佢完全未ready, 講嘢自理都唔得,佢媽就話hold 多一年俾多d時間個仔玩下學下先,唔係坐喺課室上堂但遊魂就死。每個cut off date 都總有人係踩邊,有人ready 有人未ready, already ready 嘅就當裝備彈藥之後可以行快d, 未ready 嘅就慢慢追上進度,其實成世人流流長,唔急唔急。

PS 我自己係細b, 1月頭出世,以前香港9月1日cut off, 其實應該唔收我,但以前幼稚園小學都要考入學試,我又間間都考到,學校覺得冇理由要我留級,而且我一直成績好好,所以大學畢業時我係全班最細,ok啦,其實又冇咩特別。

男爵府

畀面勳章

回覆:終於到我! Hello everyone!

我大仔舊年過黎美國, 以佢既出生年份應該係讀1st grade, 但因為生日日期係cut off date 之後, 所以要讀一年K, 今年先讀1st grade, 其實我覺得咁仲好d, 等佢容易適應呢邊既學習環境, 同埋等佢英文好d先上1st , 對佢學習都有幫助。

王國長老

個人觀察:最好係喺小朋友入K之前到美國,小朋友喺K係學習拼音字母,
同時學習獨立自理,適應上比插班入其他級別容易,呢樣係以成績同獨立性嚟講。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 meatballs 於 14-09-04 發表

因為我個囡由响香港由兩歲開始返學,佢咁計加埋香港嘅時間,佢要返ps/tk返足5年先可以上g1…呢個消息真係要 ...
我大仔係香港由兩歲開始返學, 係香港讀左四年, 呢邊讀一年k, 總共五年先上1st grade, 其實佢有少少介意佢遲過同齡既小朋友一級, 但對佢黎講遲一年做大仔, 學習上會好d

大宅

回覆:終於到我! Hello everyone!

冇辦法…我做H R,有職業病,請人時幾時畢業,幾多歲好多時已經聯想到好多嘢!
我去得嗰度,我明就玩嗰度嘅規則。不過要時間俾我消化下呢個規則。

大宅

引用:Quote:原帖由 kayeeian 於 14-09-04 發表因

原帖由 prettyfish 於 14-09-05 發表
我大仔係香港由兩歲開始返學, 係香港讀左四年, 呢邊讀一年k, 總共五年先上1st grade, 其實佢有少少介意 ...
我同你情況一樣,不過我個囡就細一年,要讀TK, 香港小朋友對升班做大哥哥大姐姐好有自豪感,應該係老師洗腦。 本來做小學生但要讀返k會有失望,可以理解。
請問係咪插班㗎?容易搵k嘛?課程同香港有咩大唔同?

王國長老

引用:冇辦法…我做H R,有職業病,請人時幾時畢業

原帖由 kayeeian 於 14-09-05 發表
冇辦法…我做H R,有職業病,請人時幾時畢業,幾多歲好多時已經聯想到好多嘢!
我去得嗰度,我明就玩嗰度嘅 ...
慢慢適應,諗正面果邊,美國有樣好,年齡樣貌肥瘦包容度好大,請人唔可以用呢d作理由拒絕,我工作都有hr 嘢,有新請同事50年出世,又有80後,暫時未有90後,美國人不少做幾年嘢返去讀書,冇大學文憑比比皆是,不過high school cert 係最基本。

王國長老

引用:Quote:原帖由 prettyfish 於 14-09-05 發表

我同你情況一樣,不過我個囡就細一年,要讀TK, 香港小朋友對升班做大哥哥大姐姐好有自豪感,應該係老師洗腦 ...

k升一年級有畢業禮,好好玩好sweet架,preschool 又係,pre-k 就唔知係點,睇學校。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kayeeian 發表於 14-9-4 19:50
聽到no child leave behind係唯一一個我比較安慰嘅消息,其實tk係咪都係elementary school其中一部分?半日 ...

唔好咁諗
唔好比太大壓力自己
其實移民係好大嘅轉變
最初嘅日子大人會好忙
也需要時間去習慣新地方新生活
小朋友都需要時間適認應
遲一年先入K
大家都relax啲

早幾年我帶左一句中文都唔識嘅大仔去香港
讀普通學校入二年班
佢讀到
不過好痛苦好痛苦

anyways,都係只一年嗟
慢慢人生路ar
阿Q啲諗
hold一hold
小朋友更加醒
讀得更好呢

至於會唔會比進度慢嘅學生tall慢左
我冇咁嘅擔心
好似我阿仔E加嗰班為例
係kinder and first grade combination class
老師唔同水平嘅學生都照顧得好好
加上學校有好多配套比特別叻和特別差嘅學生
相比喺香港咩都叫你自己出面做平估
平估完又冇咩點理你,好好多

再者,喺教育改格下課程深左
聽到其他JM講你女女會讀嘅係好學區
要求應該較高㗎
做大B好過做細B啊

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-9-4 19:50 聽到n

原帖由 meatballs 於 14-09-05 發表
多謝大家安慰同分享。我會好好調節自己嘅思維,去得一個地方梗有好有唔好地方,我諗呢点我會時刻提点自己。
想問多小小,大家点教小朋友中文?係咪只靠屋企係好困難?
我自己俾咗個期限自己,如果攞咗居留權都唔習慣到,我哋會回流。請問meatball,你嗰時帶小朋友返香港係咪對小朋友帶嚟好大沖擊?朋友都話去外國比回流適應容易,係咪你囝囝情況都係咁?

大宅

引用:Quote:原帖由 kayeeian 於 14-09-05 發表我

原帖由 rose-mag 於 14-09-05 發表
我見到我個囡nursery畢業相都有啲眼濕濕…
做阿媽睇到啲小朋友成長真係好大感觸

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kayeeian 發表於 14-9-5 19:18
多謝大家安慰同分享。我會好好調節自己嘅思維,去得一個地方梗有好有唔好地方,我諗呢点我會時刻提点自己。 ...
唔好客氣
大家傾下嗟

其實聽到你話"對囡有罪惡感,覺得自己唔好",
我有啲感觸
我對大仔就係有這個內夠
搬番香港係我嘅意思
只怪我將一切想得太容易
佢番香港嗰年係七歲
雖然係讀比較容易嘅學校
但係佢之前只係識聽少少唔識講
一時間需要學其他同學學左五年嘅中文
仲要學普通話
也需要識應香港嘅教授方式和讀書壓力
加上我又喺嗰時生左細仔
佢嘅七年幾獨仔時代結束
最主要係需要學同公公婆婆和其他親戚生活
我爸媽好嚴㗎
佢哋出發點係好
不過用三十幾年前教我嘅方式我地真係透氣唔到

end up 阿仔有左情緒病
唔知係阿仔原本係有情緒病
只係一連串嘅explosion好似藥引咁令佢嘅病爆發
定係佢比lee啲野攪到病就唔知喇
不過either way都係我嘅decision令佢suffer

不過都係個別例子嗟
好多人都番香港住得好好

離左題tim
教中文
我冇真正坐底教佢哋
只係日常生活講和解釋一下
大仔喺香港讀左三年
E加番左嚟美國三年半
日常都多數用中文同我講話
睇都ok
不過寫就好似幼稚園寫字了

細仔我搵緊想佢去星期六讀中文班
自己教我覺得唔係咁容易
可能我太冇耐心了

別墅

引用:Quote:原帖由+HappyMatt+於+14-09-04+發表

我諗真係好睇間學校点取態,香港有啲會將細b同大b分開班,細b就會take care多啲。 有啲就唔分,等細b向大b ...
我大仔7歳,而細女只得11個半月

大仔其實都 kind of 算細B (佢7月尾出世), 好好彩一直由 preschool 開始都跟得上。

別墅

引用:Quote:原帖由+meatballs+於+14-09-05+發表

多謝大家安慰同分享。我會好好調節自己嘅思維,去得一個地方梗有好有唔好地方,我諗呢点我會時刻提点自己。 ...
我哋喺屋企同啲細路講中文,所以佢3歳前係唔識英文㗎 但冇教佢認字及寫,因我覺得如果唔用咪又係唔記得,廢事佢又辛苦學、自己又辛苦教。

大仔學校有 after school 普通話班 (課後活動咁), 我由佢K時 \"迫\" 佢返。𠵱家2年級,一個星期返一日、每次2個鐘

王國長老

HappyMatt 發表於 14-9-5 09:04
我哋喺屋企同啲細路講中文,所以佢3歳前係唔識英文㗎 但冇教佢認字及寫,因我覺得如果唔用咪又係 ...
你就好啦,我老公唔講中文,於是喺屋企得我同公公婆婆講廣東話,
3歲前都真係中文叻過英文,但一返咗D,果度有講英文小朋友,
玩下玩下就滿口英文,去到P直情中文都唔願講,
所以我專登揀間有雙語班嘅小學,不過每日得個幾兩個鐘學中文,
其實好唔夠,而家都係盡下人事,起碼喺公公婆婆屋企點都要講中文,
唔係冇嘢食,周日中文班對我仔唔work,佢都坐唔定,
填鴨式教法佢頂唔緊,所以而家都係盡量做,我要求最底限度講到,
寫都要識自己個名,認字同讀就係唔敢奢望啦。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 prettyfish 於 14-09-05 發表

我同你情況一樣,不過我個囡就細一年,要讀TK, 香港小朋友對升班做大哥哥大姐姐好有自豪感,應該係老師洗腦 ...
我仔唔係插班,我地舊年開學之前已經黎到, 我地住個區係跟住址派去最近既學校, 所以都無特別要搵學校, 咁當然我搵屋都要搵好校區。至於課程(講緊k班) 當然淺過香港, 學校要求k班學生認到26個英文字母, 數字要識1-10, 係中期先開始會有少少個位加數,我覺得比較難係phonics, 好似short , long vowel sound, 我係唔識, 大仔有時做功課唔識我都教唔到佢, 唯有叫佢問老師或同學, 其他基本係無問題, 都好簡單, 我覺得呢邊讀書輕鬆d, 功課唔多,小朋友有多d時間睇書,同埋呢邊都好鼓勵閱讀。香港就多功課做, 要上好多興趣班, 又要參加大大小小既比賽,盡量拎多d獎考好學校, 真係壓力大。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 kayeeian 於 14-09-05 發表我

原帖由 rose-mag 於 14-09-05 發表
我仔學校讀完k無畢業禮架, 原來呢邊學校都有架?

首頁

尾頁

跳至