自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:*請教* 你地結婚時d金器係99揀定你哋揀

奶奶同我一齊係金舖揀的

複式洋房

回覆:細菌人 的帖子

應該係長輩自己去選的

伯爵府

娘家的自己揀,奶奶送的佢揀

大宅

我99帶我去揀,我一開始就會揀平又鍾意果啲,咁佢唔介意就會叫我揀粗少少都得,又或者到時問佢大約預幾多,咪知佢大概咩budget

大宅

我都係奶奶帶我去買, 我覺得好尷尬咖! 佢又冇講預算, 所以我當時係揀中間價錢。因為 你揀太輕 , 佢會覺得冇面; 揀太重, 又怕佢心入面話我貪心 , 所以中間就最好。 BTW, 因當時金價唔貴, 我自己就用儲蓄買咗啲我自己鐘意嘅款式。 另外, 又叫老公送

子爵府

我無揀過。其實睇重量啫款式都唔重要。我奶奶果時都係自己買,一攞出來夠曬照仲駛鬼理佢款式咩。

侯爵府

通常去到金舖,個職員會問想買幾多左右,咁呢啲就長輩答,之後職員就會拎啲唔同款你揀
果陣我就揀自己鍾意再問媽/99好唔好,唔好就佢地再揀下,太娘我就唔會要,揀番啲中中間間,大家都ok ge 款咁...其實都係帶一晚,唔太娘,咪由得佢地揀,第時都唔慌再帶

男爵府

Onlok 發表於 14-8-31 00:16
咁咪叫c6私底下問定未來99大概買邊個價位!到時去到就同99講,其實自己都唔太識揀,都係由99幫手揀最好!
...
我就係知佢既下場會係係保險箱, 所以我對呢樣野無咩所謂, 只係我覺得同99一齊去揀有d尷尬.....

男爵府

kivisuen 發表於 14-8-31 00:24
睇晒d回霞,其實樓主您話唔知99心目中想買幾重,咁您去到咪選平果d,雖然無標價啫,咁竹籤點都平過燈籠啦, ...
我唔係唔知佢係邊類人, 只係我驚揀個幼既...佢會覺得我好似覺得佢俾唔起, 所以揀個幼既~如果揀個有返咁上下, 又驚佢覺得我大貪

男爵府

bblw 發表於 14-8-31 00:35
咁到時去到金鋪你主動叫奶奶幫你揀啦!講真都係個日戴一陣...乜款有乜所謂...太花巧手工一定貴....唔覺意跌 ...
我就係唔想佢太破費, 始終只係帶一日而已....所以我叫佢去揀, 我咩款都無所謂, 係佢地一番既心意~
只係我驚如果我同佢一齊去揀, 如果我揀個幼既, 驚佢覺得....揀個幼既, 即係驚佢俾唔起就住就住, 揀個粗既, 又驚佢諗, 嘩~~~乜咁大貪....咁姐

男爵府

回覆:*請教* 你地結婚時d金器係99揀定你哋揀?

一齊去。自己㨂

子爵府

無論男家定女家既金器,全部無我份揀

男爵府

99揀

大宅

引用:Quote:bblw 發表於 14-8-31 00:35 咁到時去

原帖由 細菌人 於 14-08-31 發表
我就係唔想佢太破費, 始終只係帶一日而已....所以我叫佢去揀, 我咩款都無所謂, 係佢地一番既心意~
只係我驚 ...
你去到,話吾識揀,叫佢提議下,攞多啲吾同價錢款式,隻隻都問下佢意見,睇下佢口風先揀囉!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:細菌人 的帖子

99同我一齊去,我自己揀

子爵府

我媽同我去簡龍鳳手鐲。 先睇中a款,但我覺得手工貴。 最後要b款。 99自己去買,不知情下買左a款比我。
普通1兩1隻果d size。 1對就2兩甘上下。

公爵府

回覆 細菌人 的帖子

一齊揀,帶C6、姑仔,比意見嘛!
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:kivisuen 發表於 14-8-31 00:24 睇晒

原帖由 細菌人 於 14-08-31 發表
我唔係唔知佢係邊類人, 只係我驚揀個幼既...佢會覺得我好似覺得佢俾唔起, 所以揀個幼既~如果揀個有返咁上下 ...
唔洗驚選輕身果d會覺得佢比唔起,您要記住,您同佢一齊係選款式,您千其唔好問個sales幾重,咁呀99自然會問,佢覺得唔啱心水自然會自己選

珍珠宮

細菌人 發表於 14-8-30 23:45
想問下jm們你地結婚時d金器, 係99自己揀, 定係99帶你去揀你喜歡既款式?
如果99話帶你去揀, 又唔知可以揀咩 ...
99送的99揀。媽媽送的,我同佢一齊揀。

珍珠宮

媽咪同99都係同我一齊去揀...
媽咪就將男家俾嘅酒席錢全數再補貼買嫁妝俾我...冇收c6禮金,淨係要求c6自己出心將禮金全部買金器俾我...
99就任我揀,最後我就揀咗對花花手背鏈...到斟茶嗰朝先知6299早就買咗對9兩2嘅龍鳳鈪俾我,當時真係好兼好感動...

首頁

尾頁

跳至