烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:為姪女百日宴做的奶樽糖霜曲奇

好靚

男爵府

好多謝大家欣賞呀~~
我趁仲有糖霜剩,又再焗多一底曲奇做多幾款比姪女百日宴用。

唔係款款都for BB女用,有啲係我貪得意唧黎玩。

睇書學做,都有所8成似㗎~~

Hello Kitty最困難係眼睛。但今次第二次唧自己都滿意~~

哈哈...鴨仔夠夏日感覺。

仲有一對:禮服+婚紗,因為係用剩嘅白色糖霜,所以比較稀身,唧得唔好睇,下次會用番杰身啲,花紋會立體感重啲。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

別墅

回覆 bullbull1 的帖子

有無食譜?曲奇上面係點整?係邊到買到材料?

公爵府

引用:今次試做主要係計算番要用幾多時間做好二十

原帖由 bullbull1 於 14-09-02 發表

今次試做主要係計算番要用幾多時間做好二十幾塊餅~~足足 ...
足足花佐5個鐘既奶樽糖真係好有心啊

複式洋房

回覆:為姪女百日宴做的奶樽糖霜曲奇(加插其他款式P.2)

禁止訪問

男爵府

applefish 發表於 14-9-3 21:06

有無食譜?曲奇上面係點整?係邊到買到材料?
我睇書學喇,叫小本廚房的手繪餅乾。曲奇上係糖霜,用icing sugar+蛋白+檸汁+水做的。
材料可在烘焙店或超市買到。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

六月之星 發表於 14-9-3 21:19
足足花佐5個鐘既奶樽糖真係好有心啊
第一次未計焗真係用咗5粒鐘,到第二次就快好多,已經掌握到技巧。

子爵府

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

公爵府

畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

大宅

好靚丫
個d toppings食洛去係脆嫁?

男爵府

引用:好靚丫個d+toppings食洛去係脆嫁? +

原帖由 kaeat 於 14-09-05 發表
好靚丫
個d toppings食洛去係脆嫁?
糖霜唔脆,但曲奇係脆。

禁止訪問

大宅

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至