母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我女四個月大,一路都係全人奶,剛剛夠食。但呢排可能返工 OT 得太多,休息唔夠,比同事傳染左感冒,之後奶量就一路跌,我已經一日泵六次,早晚儘量埋身,但情況依然無咩改善 :(
呢兩日直情可以完全泵唔出奶,當然BB 埋身食就無問題,我兩邊已經泵到損晒,痛到喊。當然如果痛可以有奶,我可以忍痛,但宜家唔係咁,我忍痛繼續泵,都只係泵到好少,有時十幾分鐘,一安都無
係有無其他辦法?唔通真係要補奶粉?

如果我繼續 keep 主早晚餵,咁有無機會可以 keep 好多個月呢?
已經好努力想比人奶 BB食,做唔到,對自己好失望

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

在職媽媽要餵人奶真的唔容易, 要比 你呀

如果太攰, 又病, 身體少了好多能量造奶, 越泵得少, 你越緊張, 就死多兩成

可以放假休息嗎? 可以試下比BB 狂埋身哩番, 飲多D水, 瞓多D

就算你而家轉粉, 都要比BB 時間適應, 特別係肯唔肯食同埋便便問題, 否則, 痛苦的, 又是媽媽了

長遠份工都係好忙的話, 的確要衡量一下自己想唔想堅持下去, 畢竟, 媽媽也要保持快樂心情照顧BB, 如果 keep 到泵, 就泵啦, 捱多個零月, BB 開始食固體, 對奶需求可能會少D, 如果停泵, 就難番轉頭了。

始終選擇權係你手, 你任何決定, 一定是為BB 著想的。加油!
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

回覆:唔通真係要補粉?

放鬆d。食到4個月人奶已經好叻。
我最近都開始忙,要OT,不過奶量都叫keep 到。我預咗跌架喇,有幾多咪畀幾多囖。奶粉又唔係有毒,唔通BB餓都唔畀佢食飽咩。

我自己原本target餵3個月,依家5個半月,anything is bonus to me already

男爵府

你可以請幾日假係屋企休息吓,比bb全天侯埋身。
飲增奶茶/有令神經方鬆既花草茶
食more special bland
搵家人幫你按摩方鬆吓~
都有幫助架

子爵府

就係公司好忙請唔到假,無得增加埋身機會,月中仲有兩個星期六要OT返全日。
兩邊都泵到損晒,但3安都無,好沮喪

男爵府

我覺得你泵得大密,泵得密都好stressful. 其實係唔係需要泵咁多次?

泵得太密,每次份量攤薄咗,自己又辛苦。

我建議你嘗試泵少一次,即可能每次泵奶時間隔多半個鐘。 咁樣可以俾自己休息一下。

男爵府

不如你清楚D寫低你weekdays同weekend ge泵奶埋身schedule, 寫埋泵/埋身一邊定兩邊同埋安數, 等大家比下意見你?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊