自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

本身對大陸人冇咩成見,
不過有次去買鞋,果個應該係老闆娘黎既,都係大陸人口音都未正,買鞋當然要試碼啦,個客(自由行)試完唔岩緊係唔要啦,個老闆娘,即刻當面鬧人你個"大陸婆唔係買就唔好試啦"。嚇到我行返出去。

自己人鬧返自己人,仲要用d甘既字眼,我聽到都好"銀"耳。

男爵府

樓主如此明白事理, 不用 .俾任何一個媽咪, 個女咁細俾人撞倒, 一定好肉痛, 仲要倒轉俾人話番轉頭, 你都算好脾氣喇, 只係上網發洩一下而已. 有冇烚隻旦幫囡囡散瘀呀?! 提囡囡下次拖實媽咪呀!

題外話... 我家小朋友自細個時, 我已經成日提佢地:[跑時跑, 唔好撞倒人, 更唔好俾人地撞倒呀!], 但, 唉! 咪又試過玩玩吓, 兩兄弟撞埋一齊, 亞哥穿頭, 仲要入醫院連兩針!

原文章由 小咪媽 於 08-1-23 01:04 發表

我唔介意!

只不過今日女女被人撞倒,膝頭瘀晒,我好心痛
(連訓覺都要就住:-( 好陰公!)
(我女2歲,撞我女個小朋友約6-7歲,係個大陸/新移民黎架 撞倒人sorry都無句,仲要話我女唔睇路撞佢個仔,抵我女跌親喎:angryfire ...

男爵府

係, 我都好憎大陸婆, 我曾經比大陸婆害到我雞無鴨血

不過近排遇到2件事, 令我對佢地放下成見

1. 每朝我同仔仔等校車, 都會見到3母女, 個媽媽係大陸人, 個媽媽每日等個細女上左校車, 就係我樓下返工, 做清潔工人, 係清潔街道,垃圾房果隻
到近排好凍好凍果幾日, 我見佢地3母女都係着得好單簿
我覺得呢個媽媽好叻, 唔怕辛苦, 都無攞政府着數

2. 上個星期, 我帶住2個小朋友撘火車, 當時好多人, 我揹住個女, 拎住個大袋, 個仔幫我拎住個細袋自己扶住企, 企左2個站, 有人讓位比我, 係一對大陸人, 係2個一齊起身, 叫我坐, 成架車咁多香港人, 但無一個人讓座, 雖然我覺得佢地講野好大聲, 但係都有返D人情味丫

[ 本文章最後由 eva1320 於 08-1-23 01:33 編輯 ]

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我討厭大陸衰人

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i agreed with what you said.

原文章由 dian 於 08-1-22 08:07 發表
曾經因工作關係, 跟內地人接觸過, 亦因為小朋友緣故, 認識了一些新移民的家長和小朋友, 可能是我好彩, 真正跟自己接觸的都不太差, 家長亦很有心機放在小朋友身上. 至於身邊朋友就真係聽過有不好的個案, 所以, 過份標 ...

大宅

大陸人唔係全部都係衰人
不過有D大陸人走落香港過橋$$$$$$
都唔好講啦!只怪hk政府無能
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

禁止訪問

公爵府

原文章由 小咪媽 於 08-1-23 01:04 發表

我唔介意!ops:" />

只不過今日女女被人撞倒,膝頭瘀晒,我好心痛
(連訓覺都要就住:-( 好陰公!)
(我女2歲,撞我女個小朋友約6-7歲,係個大陸/新移民黎架 撞倒人sorry都無句,仲要話我女唔睇路撞佢個仔,抵我女跌親喎:a ...

不要嬲, 就算香港人都有很多是橫不講理

禁止訪問

子爵府

其實唔止大陸人來港扼"綜緩":tongue:
香港都好多呢"挺"人...:tongue:

大宅

大陸 有錢人, 好有錢, 佢地唔會貪香港d綜緩....
係d 嫁阿伯, 又冇學識嘅人黎香港貪果d福利....
諗住d香港阿伯, 擺唔到幾年會死,
咁佢地又可以囉身分證:tongue:

自從比個大肚婆差d整到我冇左個bb,
我憎到呢班大陸人pk:tongue:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我爸媽都是大陸人
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 eva1320 於 08-1-23 01:31 發表
係, 我都好憎大陸婆, 我曾經比大陸婆害到我雞無鴨血

不過近排遇到2件事, 令我對佢地放下成見

1. 每朝我同仔仔等校車, 都會見到3母女, 個媽媽係大陸人, 個媽媽每日等個細女上左校車, 就係我樓下返工, 做清潔工人, 係清潔街道,垃圾房果隻
到近排好凍好凍果幾日, 我見佢地3母女都係着得好單簿
我覺得呢個媽媽好叻, 唔怕辛苦, 都無攞政府着數

2. 上個星期, 我帶住2個小朋友撘火車, 當時好多人, 我揹住個女, 拎住個大袋, 個仔幫我拎住個細袋自己扶住企, 企左2個站, 有人讓位比我, 係一對大陸人, 係2個一齊起身, 叫我坐, 成架車咁多香港人, 但無一個人讓座, 雖然我覺得佢地講野好大聲, 但係都有返D人情味丫

我信架.... 因為我老公都好多朋友都係大陸人, 勤力踏實既都唔少, 尋日先有位老朋友來港, 我老公同佢飲左茶, shopping 完就返屋企, 唔會要人出尼出路, 貪貪心心.
但亦有一批人(未夠三粒星既) 真係存心羅香港著數心態咯......

乜人都好, 都有好唔好品既分別既....

珍珠宮

原文章由 kingawa 於 08-1-23 11:12 發表
我爸媽都是大陸人

車..我何止呀, 我老公都係, 落來30年咯...

首頁
12345...7

尾頁

跳至