在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公有兩層樓,都供緊,一層自住,一層俾奶奶住,兩公婆月入3萬,仔仔一個兩歲,想下年入K後做FTM,唔想靠老人家,我手頭上的現金可以還清自住層樓的按揭餘款,但變左無錢投資,老公如俾一萬家用,一家三口日常開支夠嗎,係唔係好難呢? 假設仔仔讀有學卷的幼稚園。

子爵府

首先想讚吓你地好孝順!比層樓99住

我覺得如果一萬蚊家用係唔使供車供樓養四大長老同工人的話,係絕對夠使的。當然你話要生活好luxury就一定無可能,但慳慳哋三幾千都應該可以儲到。

我建議你可以嘗試轉半職,一個月搵番一萬幾千之餘又可以湊吓仔,都幾好。不過就預左會辛苦少少囉...做FTM可以忙過做working mom好多!

伯爵府

樓主, 你老公點睇?
一萬蚊慳慳地係夠, 我怕你老公唔夠洗既機會大D.

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 legolas625 的帖子

你做全職媽咪的話,我相信你會選擇讀半日,而且有學劵的幼稚園半日100幾-幾百不等,學費好平,三人生活費5000應該夠,如果唔係大曬的話,1500的水電煤,應該都ok的~

象牙宮

legolas625 發表於 14-9-8 10:18
我同老公有兩層樓,都供緊,一層自住,一層俾奶奶住,兩公婆月入3萬,仔仔一個兩歲,想下年入K後做FTM,唔 ...

自己 list out 所有固定支出.
有多少 savings.

review 那方面可 節源./ 縮
那方面 可以 增加.

同財爺工作一樣.... 他菅政府, 你就理 自家.
都係做同樣的 分配
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我老公係細仔,好孝順,奶奶麻煩,無哥哥、家姐肯接收,唯有俾一間屋佢自己一個人住。

我老公供緊間屋,只借好少錢買,月供3千元,而我而家已經係半職,我返工時外母照顧,平時我同BB多數住外家,見外母辛苦故想辭職,又驚使費太緊,無錢儲起。

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

一開門, 燈油火立水電煤,差餉地稅, 開支都幾千,
如果省省地, 都還可以, 但就會少一點出街消費!

珍珠宮

回覆:legolas625 的帖子

仲要供99層樓,又無了你份收入!
我覺得你會入不敷支

子爵府

介唔介意講吓你份半職佔家庭收入幾多percent?
我自己都係半職,其實都想QUIT唔做,因為份工壓力都幾大。雖然屋企無咩經濟壓力,但我份工除左壓力大之餘其實真係好好人工,而且大部份時間都係home office, 仲要有15日年假...所以唔捨得QUIT
同埋做FTM真係無晒自己生活,我好驚同社會脫節同埋同先生無話題

大宅

我有12000

大宅

我想未來呢一年儲多d錢,留d錢買股票,穩陣炒再加收息,幫補下。

大宅

我呢份工,無咩壓力,不過工作地點要過海,朝9下午放2點

子爵府

未必夠,1。 首先要睇樓主要朋友讀邊d有學卷幼稚園,有d幾百,有d都要over1千同要坐校車可能過2千。
小朋友有冇打算俾佢出去學野,如興趣班,而家最少400up。
未計小朋友返學後易生病須睇醫生。

2。

屋企開支 (有限錢但要預鬆少少) ,除電煤水管理費外仲有再加埋 仔仔飲奶錢(如有,d奶粉唔平呀)日用品等。

3。娘家要唔要俾家用

4。買餸錢,外出食飯錢

5。 每個月可用錢,如買少少野俾自己,出街用既錢, 仔仔有時要用既錢(玩,玩具,學校活動)

計完最緊要俾老公睇,俾佢知條數先,俾心理準備佢可能要幫幫金錢支助,如佢ok就冇問題!

複式洋房

回覆:一萬蚊家用夠駛嗎

如果一萬蚊包買餸水電,小朋友日常开之應該夠,

禁止訪問

公爵府

你2位加埋先至30000蚊.你做FT...只剩下C6一人搵錢?佢最多都系搵2萬JE ? 有一萬家用仲想點? (管理費.電.水.煤也不便宜的)

大宅

咁會唔會考慮同奶奶一齊住...另一間又可以收租..又可以順便幫你睇下小朋友..
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:一萬蚊家用夠駛嗎

一萬吾夠
要好慳
我就覺得多三千會好d
如果吾係
街都吾水点去
真係飲餐茶都要諗

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆 legolas625 的帖子1萬元是很困難的,

原帖由 jennyyao 於 14-09-09 發表

1萬元是很困難的, 應該不足夠

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

呀???兩公婆月入30K 可以供兩層樓 ? 點用架?

legolas625  上左車好耐,買樓早  發表於 14-9-11 23:51

首頁

尾頁

跳至