家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

羽絨褸可機洗?

如題

大宅

Re: 羽絨褸可機洗?

你可以睇下件褸個label, 佢會話比你知可唔可以用機洗架. 我自己果件都係放落洗衣機洗, 無問題喎.

我上次係屋企睇"都市閒情", 教洗冬天衫, 果個人話羽絨褸一定要用濕洗, 唔好dry clean, 因為會清潔唔到褸裹面. 不過我諗你都係跟番個label指示會好d.
DEL

男爵府

文謙媽咪

你唔覺得洗完件褸會變薄d咩? 冇以前咁漲.

男爵府

2019新春慶豚圓

我都係張件褸放落洗衣機度洗咋,又唔覺有咩唔同喎.

豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

諗住自己試O下用機洗得唔得la..結果就好似你咁﹐而家唯有當風褸著:-( :-(
樂樂 寫道:

大宅

樂樂 寫道:
文謙媽咪

唔覺得喎
DEL

洋房

我都試過機洗!點知整極都整唔dry,卒之要拿去dryclean舖洗先得!不過已經無o甘漲啦!

男爵府

路人甲乙丙 寫道:
我都試過機洗!點知整極都整唔dry,卒之要拿去dryclean舖洗先得!不過已經無o甘漲啦!

要掛幾日才dry架,洗完又冇以前咁曖,不過冇辦法,小朋友穿過,比較污穢,唔洗唔得.大人穿的,最好少洗.

大宅

Dear all,

Thanks so much! Let me see if I can find the label.

民房

等我睇下有冇個label先

民房

係可以用機洗架! 我都洗過! 不過, 我唔係就咁放入機架! 我仲要加兩個綱球入去一起洗架! 原因係唔想d毛整埋一舊, 並且仲要洗完係用衫架打件衫同樣都令d毛唔好整埋一舊, 最重要是放在窗比太陽晒下, 我都係咁樣洗, 仲洗左二次, 件衫仲好係好厚架!
Keily (金器皿)

別墅

keily777 寫道:
係可以用機洗架! 我都洗過! 不過, 我唔係就咁放入機架! 我仲要加兩個綱球入去一起洗架! 原因係唔想d毛整埋一舊, 並且仲要洗完係用衫架打件衫同樣都令d毛唔好整埋一舊, 最重要是放在窗比太陽晒下, 我都係咁樣洗, 仲洗左二次, 件衫仲好係好厚架!

完全同意keily777...不過唔好落柔順劑同埋直接曬乾...最好好天時候放露台風乾

洋房

可以, 我都試過, 不過屋企最好有乾衣機, 驚羽絨唔乾會發霉!
同埋入袋洗!

大宅

Can I dry the washed 羽絨褸 into 乾衣機 for drying?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

HP 寫道:
Can I dry the washed 羽絨褸 into 乾衣機 for drying?
熙熙&樂樂媽咪

伯爵府

my 羽絨褸 is NorthFace. . . with 個label "Machiner-Washable"

so i washed with with machine for several times.

okay wor!! :-P

大宅

benben,

Are you dried it by natural wind or by 乾衣機?

benben 寫道:
my 羽絨褸 is NorthFace. . . with 個label "Machiner-Washable"

so i washed with with machine for several times.

okay wor!! :-P
熙熙&樂樂媽咪

伯爵府

HP

I dried it by natural wind (with sunshine) for a few days.... make sure it is totally dry, then squeeze all the air and pack into the drawer law.. . .. okay wor!!

when hang it for dry . . . remember to 反轉晒下....

首頁

尾頁

跳至