跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人就放完產假過完年返工但係bb就無之湊,我老公就俾我比bb俾佢姑姐湊朝早 ,下午就99湊,夜晚就自己湊番,諗住辛苦d都無所謂,敝在99又唔識湊,俾佢湊又唔放心,姑姐又淨係可以湊朝早,咁老公就叫我辭職湊啦,我又唔想因為呢份工做得幾開心,人工又幾好,諗住請人湊老公又唔鐘意多個人係屋企,你地話點算好????????????????????????????????????????

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都好憎多個人係屋企, 不過無辨法......我地都係請咗個工人....而家有個人幫輕吓d家務, 可以多d時間理bb...

複式洋房

In the beginning, I don't like a stranger (maid) staying at my place. I think that she will affect our private life. However, when bb is delivered, she helps us a lot and I think hiring a maid is a good choice. If you quit your job, is it worth. Also, you will get bored of taking care of your BB! You should have your own life not just a housewife! Try to persuade your husband!

洋房

我都諗緊呢個問題,因為我同我老公放假係唔同時間,如果返工就無時間一家3口團聚,加上第時返幼稚園會放CNY, Easter, Christmas, summer holiday etc...要佢成日同個工人一齊都係唔係太好....

但係quit 左份工又要好慳至得,真係好難揀架.....

男爵府

我覺得要睇自己既經濟同埋意願, 好似我咁, 如我做一個全職家庭主婦, 我會比好大壓力比自己, 會有抑鬱, 所以, 我會選擇請工人, 有外人係屋企, 係會唔慣, 但有人幫手做家務, 都好好.

大宅

好媽媽勳章

未生bb之前我老公都極度唔願意請工人, 佢話唔鍾意有外人係佢屋企, 同埋唔放心俾外人湊bb, 但我覺得俾bb奶奶湊咪仲衰, 同埋就算夜晚我自己湊番, 咁家務又叫邊個做呢? 咪又係我!! 所以我堅持要請工人, 寧願叫奶奶或者媽咪黎幫手睇住bb囉. so far我都覺得ok, 希望遲啲返左工都一樣咁好啦. 至於做唔做全職媽媽就要睇你自己喇, 我覺得經濟係問題, 而壓力亦都係問題囉, 呢啲野我地好難幫你決定到ga!

子爵府

我都好唔想請工人, 但要返工, 迫於無耐只可以請工人湊b!!

別墅

有姐姐幫手揍, 起碼夜晚有覺好瞓, 個人心情好D, 而且姐姐又可以幫輕點家務, 壓力真係無咁大! 所以, 我都有請姐姐幫手, 最初確是有點唔慣, 但係現在已1個多月, 都開始慢慢適應!

複式洋房

如果唔請工人,樣樣野都自己做,會覺得無乜時間同好辛苦,我亦不會選辭職做全職媽,會好大壓力嫁! 所以我都請了姐姐幫手揍, 如果真係唔放心,叫你 99 日日過來睇住law. 甘大家都無甘辛苦

男爵府

想請問各位媽媽請的工人是什麼人?

複式洋房

我請印印

原文章由 ccue148 於 08-2-2 09:45 發表

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ccue148 於 08-2-2 09:45 發表

我請左印姐姐, so far都幾好. 我覺得請個後生啲而又結左婚有小朋友既就好啲, 因之前請過個30+既, 老屎忽又無記性, 仲要黑面兼多多藉口, 終於用左個幾月就炒左!!

我放完產假之後, 媽咪同奶奶會過黎幫我睇下bb, 另外我會係客廳裝ip cam, 好聽啲咪話想睇下bb做緊乜囉, 其實就係睇下工人有無做錯野.

男爵府

我都係請印印姐姐.

大宅

回覆 #2 Flo0602 的文章

我都想找印尼工人你喺邊到請嘅可否給我
資料:發: :發:

男爵府

我都想知你地喺邊到請嘅?
請給我資料

大宅

好媽媽勳章

原文章由 boss168 於 08-2-2 17:24 發表
我都想找印尼工人你喺邊到請嘅可否給我
資料:發: :發:

我用個間agent叫晨峰, 你可以上網search下. 不過咁, 我覺得請工人都係睇彩數同埋眼緣, 之前我係呢間agent請左件極品印印番黎, 用左個半月就頂唔順炒左, 跟住就請左呢個, 雖然佢係斷約工人但so far我都覺得佢ok, 起碼做野有sense先啦! 希望你都早日請到個好工人啦.

首頁

尾頁

跳至