跳至

首頁

尾頁

別墅

bb出生後一直都只係餵人奶,
我好想停, 因為遅早都要停,
近日心情好差...唔知點好,
而且pump唔出奶..(有時有但係得好小)...你地的情況係點呀?

男爵府

點解心情差 ? 放鬆D先得架, 唔好比咁大壓力比自己

我餵咗人奶一個月左右, 因要準備返工, 已改為全奶粉.

別墅

我仔12/12出世,一直都係食人奶,諗住餵得幾耐就幾耐啦,無論餵人奶好定奶粉好都唔好比咁人壓力自己啦

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我b女29/12出世, 我一日pump5-6次, 每次pmup到20-35ml度, 一日儲埋得果4-5oz, 夠b女一餐咋~~~而家仲咁凍, pump奶都好辛苦....

大宅

醒目開學勳章

我仔仔26/12出世,由出世到宜家都係人奶+奶粉(先人奶後補奶粉),暫時一日補一至兩次奶粉俾仔仔!

其實唔好俾自己咁大壓力,多d休息,同埋飲多d湯水,就會上奶多d呀!

如果真係好辛苦,俾奶粉bb都係一個令自己放鬆嘅方法,不過我就支大家努力餵全人奶!

因為我個仔太大食我先無辦法全人奶咋,佢已經飲成150ml,有時仲可以飲多d添! 我餵大女係可以全人奶到10個月咖

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-2-5 09:55 發表
我b女29/12出世, 我一日pump5-6次, 每次pmup到20-35ml度, 一日儲埋得果4-5oz, 夠b女一餐咋~~~而家仲咁凍, pump奶都好辛苦....

[ 本文章最後由 趴地熊 於 08-2-5 11:08 編輯 ]

複式洋房

My little angle was born on Dec 13. I am trying full breastfeed from that onwards.

I am feeding 6-7 times per day and add some milk powder 1-2 times each day at 50-150ml followed by the breastfeeding as I found my breast is insufficient recently especially at late evening.

Don't give too much pressure and enjoy it as it is good to BB.

I will return to work in March and will keep on trying the breastfast.

If you have any questions, suggest you give a call to the Breastfeeding hotline and the nurses are very helpful. The hotline no. is 2961 8868.

大宅

好媽媽勳章

加油呀~~~
我BB12月22出世架, 而家都叫係全人奶架(如果我唔出街)
我而家日頭多數都邊餵邊泵, 一日泵3次到啦, 留比BB夜晚由工人餵, 如果我要去街而D泵奶唔夠食o既話就先會補奶粉囉...
可能我大女食人奶食到成18個月, 所以今次我冇咩壓力喎...
比d信心自己, 一定得o既~~

大寶寶,
點解你話遲早都要停呀??? 要返工??? 唔可以泵奶咩???
小b唔肯啜呀??? 比佢啜多d再泵多d就多奶架啦...

複式洋房

我想問下你用邊一隻牌子的泵,我買了 NXK, 很痛。所以只泵了1次便放棄了。

原文章由 camaychim 於 08-2-5 12:48 發表
加油呀~~~
我BB12月22出世架, 而家都叫係全人奶架(如果我唔出街)
我而家日頭多數都邊餵邊泵, 一日泵3次到啦, 留比BB夜晚由工人餵, 如果我要去街而D泵奶唔夠食o既話就先會補奶粉囉...
可能我大女食人奶食到成18個月, ...

男爵府

好媽媽勳章

我用Avent.一日要泵8–10次先夠阿仔食:;pppp: 每次4–5oz...

大宅

醒目開學勳章

我都覺得Avent手泵,好好用,又泵得淸!

原文章由 magmagyau 於 08-2-5 16:18 發表
我用Avent.一日要泵8–10次先夠阿仔食:;pppp: 每次4–5oz...

複式洋房

我BB 12/20出世,一直都係食人奶 + 補奶粉 2-3餐, 一日pump 2次(每次pump到3-4oz)儲冰奶

大宅

畀面勳章

我BB 12/18出世,係食人奶 +奶粉 , 有時太倦或者乳頭痛都會只比奶粉 ,我用AVENT都pump 得好少,所以好多時用手算了。但因我唔駛返工,我盡量會埋身餵,埋身明顯多奶好多GA
係咪太辛苦所以心情好差?我之前都伙呀,因我一人照顧BB,成日無得休息,唔好比壓力自己,唔開心找人傾下啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我個女12/27號出世,除左o係醫院頭3日,其餘都全人奶.佢無亞哥食得咁好,每次食得10-15min,每隔個幾鐘要食,試過pump出黎比工人餵,飲得2oz收工,無耐又喊,我諗佢like埋身餵多,我一日要餵佢7-8次,真係好攰,又驚佢食唔飽.

上星期去健康院同d姑娘講話想放棄,點知佢話bb磅數好理想(+1.1kg),叫我唔好放棄,咁即係我無藉口放棄,為bb著想,大家都努力呀!!

大宅

點解心情差呀?
其實我都係人奶+奶粉, 最初我好少奶, bump一個鐘, 兩邊加埋都得一安咋, 補奶粉果時好唔開心, 覺得好對bb唔住, 但係我老公話我己經盡左力餵人奶, 奶粉無乜唔好, 餵得幾多得幾多law...之後就多d比bb啜啜, 又bump下甘, 而家我覺得都ok, 餐餐奶都bump到四安, bb唔夠就再補奶粉...不過就煩緊返工果時點bump奶, 因為份工好忙, 我驚成日都抽唔到時間bump奶, 如果唔bump清谷一日, 日日係甘, 我好驚會收奶, 到時bb想食都無得食lu...

原文章由 大寶寶 於 08-2-4 19:12 發表
bb出生後一直都只係餵人奶,
我好想停, 因為遅早都要停,
近日心情好差...唔知點好,
而且pump唔出奶..(有時有但係得好小)...你地的情況係點呀?

複式洋房

我個B剛好兩個月大。我都係人奶+奶粉, 全泵型,每日泵4次, 每次4oz. 因為BB食得少,所以勉強夠食啦......

新年後番工, 都諗住繼續泵,捱到幾耐得幾耐啦......不過呢排少奶左,唔知點解......

大宅

下個星期番工lu~
會早晚埋身&pump,其他時間俾佢食凍奶or雪奶.我D雪奶有成廿幾三十包,希望可以夠食一個月.

別墅

原文章由 hkpackage 於 08-2-8 01:58 PM 發表
下個星期番工lu~
會早晚埋身&pump,其他時間俾佢食凍奶or雪奶.我D雪奶有成廿幾三十包,希望可以夠食一個月.

我想問下你d雪奶用包計, d包包係點? 係唔係奶袋, 係邊度買到? 我係馬鞍山搵唔到~!!!

別墅

原文章由 Meow33 於 08-2-6 06:47 PM 發表
點解心情差呀?
其實我都係人奶+奶粉, 最初我好少奶, bump一個鐘, 兩邊加埋都得一安咋, 補奶粉果時好唔開心, 覺得好對bb唔住, 但係我老公話我己經盡左力餵人奶, 奶粉無乜唔好, 餵得幾多得幾多law...之後就多d比bb啜 ...

我未就係bump 來bump 去bump 唔到好唔開心lor ~! 你點解可以而家bump 到 4 oz ka????
你bb 幾大, 我bb 12/27

大宅

醒目開學勳章

大寶寶,

奶袋可以响toy'rus買到,我買係playtex奶袋,不過要用夾仔,夾住d奶袋儲存.但係d奶袋就係最平囉!

原文章由 大寶寶 於 08-2-10 23:11 發表

我想問下你d雪奶用包計, d包包係點? 係唔係奶袋, 係邊度買到? 我係馬鞍山搵唔到~!!!

大宅

醒目開學勳章

大寶寶,

初初bump奶,係會得好少奶咖,不過bump下,適應咗d奶就可以出得多好多咖,你俾d時間自己,就可以bump到多d奶咖啦!

另外,如果邊bump邊餵,會bump到多d奶咖,你可以試下呀!

原文章由 大寶寶 於 08-2-10 23:19 發表

我未就係bump 來bump 去bump 唔到好唔開心lor ~! 你點解可以而家bump 到 4 oz ka????
你bb 幾大, 我bb 12/27

首頁

尾頁

跳至