婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇朋友試過停藥後生暗瘡

我一個星期內, 出左好多暗瘡, 我之前食避孕藥, 但已停藥四個月, 唔知有冇影響, 有冇朋友試過停藥後生暗瘡, 想睇醫生, 唔知睇邊個好, 請pm我

別墅

Re: 有冇朋友試過停藥後生暗瘡

It is very common that our hormone needs to get back into balance after we stop taking contraceptive pills. I have the same problem too and I went to see a doctor in Central (Dr. Lai Cham Fai). He told me that it is due to the hormone imbalance. Usually after a while when your body adjusts back to its normal cycle, your skin condition will get better. If it is not very serious, all you have to do is to drink more water, eat more vegetable and fruits. Make sure you have more rests and not to stress out so much. Only if it persists for long time or gets any worse then you may consider to see a doctor. For myself, my skin is back to normal again and it took about three to four months for it to get back to normal condition. Good luck.

別墅

yca, 我想問你睇完醫生後d暗瘡有冇好轉, 如唔睇醫生, 體內會唔會平衡返d hormore, 可否介紹洗面,面霜,爽膚水,暗瘡高, 謝謝

別墅

Hi seeci, my skin gets better after seeing the doctor and using the cream that given by him. He knows that I want to get pregnant so he didn't give me any oral medicine.

Usually your hormone will be more in balance after about 3 to 4 months. Just remember to relax, drink more water, and keep your skin clean. I also asked the doctor if there is anything I should use. He told me that I can keep on using what I am using for skin care. Just make sure we keep our skin clean and moistured then should be fine.

My skin is back to normal now and I am sure yours will be fine soon. If you worry, you can always go to see a doctor and it will help.

別墅

yca, 我已睇了Lai Cham Fai 醫生, 佢開左一個月消炎藥和藥膏比我, 早晚各一粒, 但已食左五日藥, 未見好轉, 重每日起身都多左粒粒, 係唔係要食一個月才見效, 我覺得D CREAM 唔好用, 我想收油, 但每日塊面都搽藥膏, 塊面就油淋淋, 你會唔會同我一樣, 我想問你識唔識中文, 唔好意思因英文唔好, 可以的話, 用中文回覆, 謝謝

別墅

Hi seeci, 我之前睇黎醫生,佢只開左藥膏同藥水比我. 我用左一個星期粒粒就左啦. 我話比黎醫生知我想有BB 所以佢無開藥比我食. 如果有問題可以打電話比黎醫生, 問吓佢點解你嘅情況無好轉. 我知有時一開始用藥會令粒粒出多 d ,之後就會 好轉㗎啦. 不過最同醫生問楚啦. 可能d藥唔啱你,咁就要叫醫生開第二d 藥比你.我媽咪都係睇黎醫生, 有次d藥唔啱, 我媽咪打電話比黎醫生, 醫生叫我媽咪再去睇佢之後再開過 d 藥比我媽咪, 都無再收錢.你試吓比電話佢同佢講你嘅情況啦. hope it is helpful.

大宅

請問個dr 收得貴唔貴﹐ 我之前睇過fong hing 生﹐ 要成$900 到一次。

別墅

Hi jaisy, Dr. Lai is not that expensive. In fact, it is quite reasonable. I used to go to other doctor but he only see patient from 7am to 11am and he is very expensive. One time that doctor was on leave so his nurse recommend us to go to see Dr. Lai. We tried Dr. Lai and right away found it much reasonable and he is quite good. He sometimes also appears in magazines as their skin problem consultant.

別墅

Hi yca, 你只係搽藥水同藥膏, 冇藥食, 但d粒粒就咁快謝, 我想問你d粒粒生邊個部位, 我全塊面都好多, 你醫左幾耐, 而家你有冇粒粒, 我都想有BB, 不過而家食緊藥, 唔會住, 醫生話你甚麼原因出粒粒, 你又係停避孕藥後出粒粒,

別墅

我d 粒粒多數喺下巴到. 我都喺係停避孕藥後出粒粒, 醫生話喺因為汗爾蒙唔協調所致. 我無食藥, 只喺搽藥咋. 如果你想有BB, 你最好同醫生講, 等佢開d 藥唔會影響BB. 而家我無晒粒粒啦, 大概三個星期就好得七七八八. 你不如打電話比醫生問吓啦.

複式洋房

我都係呀~
我今年1月停藥,上個月開始,個背脊開始出暗瘡.. 仲好多呀...... 我記得我以前未食避孕藥都係有好多暗瘡係背脊,食左就無....... 宜家plan要bb所以停藥,點知就開始出, 我好驚佢出係面呀:-x ........
希望只係出係背脊啦~

仲有, 你地停左藥幾耐先成功有bb???
我都唔知幾時先成功

別墅

Hi yvonnel, 其實避孕丸多數喺汗爾蒙藥. 一停藥, 我哋身體會恢復本身嘅週期.不過因為之前慣咗有汗爾蒙, 所以要時間識應. 通常一段時間後就會正常返. 如果唔喺太嚴重, 唔駛睇醫生嘅. 多飲水同多食蔬果, 唔好咁夜瞓.

停咗藥,等兩個月後可以 try 架啦. 我就試咗四個月就有咗,不過好不幸三月小產咗. 而加再努力過.

祝大家好運,希望我地可以快d有好消息啦.

複式洋房

THX! YCA~
我而家只係背脊多暗瘡,都okay....... 生係面就一定去睇醫生........ 不過我停左藥後塊面竟然紅左d, 好似敏感咁.....特別是M前...唔知關唔關汗爾蒙事......
sorry to heard that 你三月小產左.......
我次次聽到人小產都好hurt,
好驚自己都會.......

你咁快開始努力? 記得等身體ready好先! 努力!!!

你之前食左避孕藥幾耐?? 我食左5年左右, 我都唔知我幾時身體先最ready.........

別墅

Hi yvonnel, 我初初停左藥d皮膚差左, 不過慢慢就好返. 最緊要唔好令自己太大壓力, 保持身心健康.

我小產之後有睇中醫調理, 而加好好多啦. 我比較好彩, 好早期自然流產. 只要好好保養返, 可以再開始努力. 當然要多加小心.

你唔駛擔心, 如過你本身健康, 一定可以生個健康BB . 千祈唔好比自己太大壓力呀! 我都食避孕藥食左6年左右, 醫生同我講, 避孕藥唔會影晌生育能力, 你唔駛擔心太多. 有問題就問醫生, 會放心d.

記得開始食葉酸, 多食有營養嘅嘢. 祝你早日成功!

複式洋房

YCA, 我都祝你早日成功~

別墅

Hi yca, 我食暗瘡藥差不多兩個星期, 塊面d粒粒好似少左d, 我每日都有分泌物流出, 但最近發覺d分泌物多左, 我又唔用護墊攪到內褲濕晒,最幣下腹有少少抽住, 好唔舒服唔知會唔會係盆腔炎復發呢! 其實日日有分泌物正唔正常, 聽朋友講話身體唔好會係咁, 有冇朋友們試過, 都可以pm我, 謝謝!

別墅

Seeci, check your PM.

首頁

尾頁

跳至