懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人第一胎, 現在20W, 見各大百貨公司在大減價。
所以都想準備下買D野, 尤其係奶樽果D set都好似幾抵咁.

本人目標會盡力餵人奶, 但見到d奶樽又幾廿隻牌子, 又大樽細樽, 又唔同形狀, 我頭都暈了....
請教各位點買好?

1) 大家會揀咩牌子?
2) 買大樽定細樽(我一個奶樽都未買)?
3) 聽有d媽媽講用tt牌子, bb永遠飲唔到最尾果啖, 有咁既情況嗎?
4) 係咪要買d奶咀形近似乳頭咁, bb先會飲得好d?
5) 買幾多好?

.....

百萬個問號向頭上....

複式洋房

回覆:求教經驗媽媽...奶樽的學問

我用pigeon奶樽買4大2小

複式洋房

唔一定要用母乳實感奶樽,亞仔出世到宜家用緊pigeon

複式洋房

其他野買咗都好,我姑奶有咗4個幾月咩都未買,7-8個月先買,成日比藉口唔去買,唔好意思順便呻下

大宅

我都想知如果我打算餵人奶,一開始要買幾多個奶樽先?

lovelaine20  我6個幾月都未買呀...  發表於 14-9-25 17:56
lovelaine20  我6個幾月都未買呀...  發表於 14-9-25 17:55
mrskanja  我都想知幾多個先夠用   發表於 14-9-24 19:33

別墅

我買咗Chuchu嘅玻璃樽,5大1小~

因為朋友分享,小樽好快唔夠食,變咗裝水多,所以1個都夠用

別墅

我覺得先唔好買太多~我上胎買好曬chicco,點知用佢飲得唔好,成日流到周圍係,紅曬,最後買piegnon,食得好好……

複式洋房

我都係買左chu chu玻璃樽,聽講唔錯

禁止訪問

引用:本人第一胎, 現在20W, 見各大百貨公司在大

大宅

其實我生阿仔之前買奶樽都苦腦左好耐,以下係當年寫嘅blog可以參考下:

係嘉嘉未出世之前,就為左揀邊款奶樽苦惱左好耐,最後揀左用chu chu,因為好多屋企人都係用佢,所以諗應該都無錯啦~

到嘉嘉出世食奶時,見嘉嘉食奶超慢,食30ml咁少,次次都要成個幾鐘,食食下仲瞓著埋,我心諗呢個BB原來唔鐘意食奶. 有次我大哥上黎探嘉嘉,見佢食得咁慢,就試下佢餵,一試之下,發現原來黃色個奶樽環扭得太實,D空氣走唔到入去,所以嘉嘉啜得好辛苦之後,就會成日瞓著. 雖然情況係改善左,不過都係仲要食大半個鐘.

點知有一次去健康健餵嘉嘉食奶時,有個媽媽見到嘉嘉用chu chu,話佢咁叻仔食到,佢話佢囡囡之前又係用chu chu,不過食唔到,之後轉左用pigeon就食到啦~咁我聽佢咁講,即日走左去買2個pigeon俾嘉嘉用~今次果然得啦~食半個鐘到就可以食晒~~原來之前chu chu同嘉嘉唔夾,好彩個日遇到果位媽媽咋!

Chu chu嘅設計係十字咀,好處係倒轉時唔會滴出黎,BB可以用自己嘅節奏黎飲奶,流量BB自己控制,但就要BB主動;而pigeon倒轉會滴出黎,易啜d,適合懶嘅BB

BlessingBB0613  多謝分享呀!  發表於 14-9-25 10:45

別墅

多謝各位媽媽, 有少少頭緒喇, 很多謝大家既分享

大宅

我之前都煩惱緊,尋日岩岩決定買左 4大2細 ge B free 奶樽,佢比所有牌子都貴,但起碼佢膠樽都用到1年,而且防入風,仲有温度探測。我尋日係千色都好多人買呢

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

引用:其實我生阿仔之前買奶樽都苦腦左好耐,以下

原帖由 sheepyland 於 14-09-24 發表
其實我生阿仔之前買奶樽都苦腦左好耐,以下係當年寫嘅blog可以參考下:

係嘉嘉未出世之前,就為左揀邊款奶樽 ...
其實十字咀對埋身母乳b係好啲,因為普遍圓形奶嘴倒轉已經會漏奶,所以bb懶啜都食到。但媽媽乳頭啲奶要用力啜先出,同十字嘴原理一樣,唔用力啜就無奶出。如果bb懶慣,埋身食兩食就唔轉啜了。十字咀可以先用熱水浸幾次,軟啲先俾bb用

大宅

我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

引用:我之前都煩惱緊,尋日岩岩決定買左 4大2細

原帖由 NagiTsui 於 14-09-25 發表
我之前都煩惱緊,尋日岩岩決定買左 4大2細 ge B free 奶樽,佢比所有牌子都貴,但起碼佢膠樽都用到1年,而 ...
我用緊bfree too,但個咀流得太快,阿b成日漏哂d奶出黎,我放棄,諗住等阿b大d先比佢用。

大宅

我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

引用:其實我生阿仔之前買奶樽都苦腦左好耐,以下

原帖由 sheepyland 於 14-09-24 發表

係嘉嘉未出世之前,就為左揀邊款奶樽 ...
thanks for sharing!! 我阿囝1個月,用bfree漏哂,用chuchu飲到50ml訓著,飲哂成支1個鐘,打算買pigeon,請問係唔係ppsu扁咀果款?

洋房

我想問下pigeon母乳實感樽同普通樽有咩分别?

大宅

最好買PPSU物料,顔色偏黃、樽身較硬,這款物料雖然屬塑膠,但最近似玻璃特性般耐用、耐熱度好高、不含毒性,可以用起碼一年!而一般PP樽大約3至6個月要換,計算起來PPSU更抵買!平價的可揀Pigeon,Bfree貴些但有排氣管,睇各人需要!不過奶嘴真的要兩至三個月換一次!買的時候要計算埋這些消耗量啊

大宅

順帶一提,人奶唔可以用玻璃樽裝俾bb飲,會影響裡面某些成份,只可以用膠奶樽餵!

珍珠宮

我買咗兩隻,有時出街會方便D,一大一細,最好買用吸管嘅,坐住訓住都飲得

大宅

引用:Quote:原帖由+sheepyland+於+14-09-24+發表

原帖由 州脆絲 於 14-09-25 發表
thanks for sharing!! 我阿囝1個月,用bfree漏哂,用chuchu飲到50ml訓著,飲哂成支1個鐘,打算買pigeon,請 ...
剛剛去AEON睇,Pigeon PPSU奶樽無咗扁咀,只有母乳實感圓頭奶嘴,但價錢一樣!呢隻未用過唔知道效果如何?但個樽好好,又耐用,而且可以用NUK和Chu Chu的奶嘴!

首頁

尾頁

跳至