懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:我第一胎都係打止痛針,果時pmh停左笑氣!

原帖由 Dice_Sep 於 14-11-20 發表
我第一胎都係打止痛針,果時pmh停左笑氣!
打完within 4hrs生左,囝囝出到黎要打解藥
咦,我補多支止痛針,個幾鐘就生左,bb唔洗打解藥。

子爵府

回覆:想問聞笑氣其實減到幾多成順產帶來的痛?

如果打止痛針4個鐘內生得 好似要打解藥 有機會唔夠力生
我好怕痛。。但我只用笑氣

複式洋房

聞笑氣無乜大用,我覺得減到最多5-10%痛,但叫做好過無囉。

果時我前後痛左4日先生(因為開得好慢),開頭仲頂到,跟住愈來愈痛,第3日就比左部脈衝機痴背脊減痛,果時開得兩度,開始時部機都幾有用,10零個鐘後再痛d就無乜用喇,因為未開夠度數(要3度先可過產房),所以繼續齋痛……

到好頂唔住啦,問姑娘想打無痛,佢話呢個時候產房full左無,想問佢打止痛針,佢話唔係唔同你打,不過打左有機會會影響bb心跳變慢喎你ok唔ok丫……於是我死死地氣繼續忍同坐fitball

終於開到4度先有得入產房,終於有得聞笑氣, Highhigh地,減到少少痛 真係好過咩同無

別墅

畀面勳章

回覆:baby201415 的帖子

我是2007年在廣華生,當時很好運遇到一位超級好人的助產士(而家仲記得叫咩名)她主動給我笑氣聞,原本佢放工了,仲要同交班的同事講要等到我生先放工。生完第二天仲來病房探我。

複式洋房

回覆:jedi.lala 的帖子

想問下係咪一早要同醫生講定用\"無痛分娩\"的?
打個下痛唔痛?係咪之後成個生產過程都唔會咁痛易生d的?
我都是選了在仁安生,考慮緊到底順產/開刀定無痛分娩。。。

別墅

引用:我是2007年在廣華生,當時很好運遇到一位超

原帖由 miffyhermes 於 14-11-20 發表
我是2007年在廣華生,當時很好運遇到一位超級好人的助產士(而家仲記得叫咩名)她主動給我笑氣聞,原本佢放 ...
我都希望好似你一樣的幸運

男爵府

引用:想問下係咪一早要同醫生講定用\\\"無痛分娩\\\"

原帖由 siulam173 於 14-11-20 發表
想問下係咪一早要同醫生講定用"無痛分娩"的?
打個下痛唔痛?係咪之後成個生產過程都唔會咁痛易生d的?
我都 ...
我第一胎喺仁安順產,只用笑氣都好夠,私家唔同政府,待產開一兩度已經俾氣你,你試咗唔得先要求無痛,反正私家24小時有麻醉師

別墅

引用:Quote:原帖由 siulam173 於 14-11-20 發表

原帖由 prettyhousewife 於 14-11-20 發表
我第一胎喺仁安順產,只用笑氣都好夠,私家唔同政府,待產開一兩度已經俾氣你,你試咗唔得先要求無痛,反正 ...
咁都好d 放心d

大宅

回覆:Pickboy1347 的帖子

你c6都有點兒那個,又唔俾無痛又唔俾開刀...每個人忍痛度唔同,我自己係用無痛,好慶幸用無痛,如果唔係到最後仲有冇力push

男爵府

打止痛針加聞笑氣,但係最痛果刻都係超級痛。
做人,5好難为自己

男爵府

我又覺得咁,自古到今個個女人都係咁生㗎啦,每一樣嘢都有風險,老公鼓勵你用最自然嘅方法無咩唔好吖,或者佢心痛你好人好者無啦啦走去開一刀呢

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+14-11-20

原帖由 Pickboy1347 於 14-11-20 發表
咁都好d 放心d
Tips係你一覺得個肚開始實你就索,到痛時你先索就遲咗,因為索入去都要一兩秒先有feel的
同埋私家生,打咗麻醉先幫你剪,聯針時俾返氣你聞,所以不會太難受

男爵府

DHA勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我平時都好怕痛
整親小小都叫救命
但第一胎全無止痛齋生
第二胎聞左十幾分鐘笑氣only
我只可以講我覺得紋身痛過生仔
生仔你會知一陣就痾左bb
靠意志 呼吸法好有用

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

最辛苦唔係陣痛,因唔俾痾,我係零止痛,真係好攞命

大宅

miffyhermes 發表於 14-11-20 17:50
我是2007年在廣華生,當時很好運遇到一位超級好人的助產士(而家仲記得叫咩名)她主動給我笑氣聞,原本佢放 ...
THANKS

男爵府

引用:因為c6唔贊成無痛,亦唔想我開刀,所所以想

原帖由 Pickboy1347 於 14-09-25 發表
因為c6唔贊成無痛,亦唔想我開刀,所所以想問下過來人點看?
我上一胎係屯門生,因清晨時份穿水,所以一黎就係產房,開到3,4度醫生就問打止痛針同聞氣,打完好少少,過左藥力就痛得好勁,最後聞氣,聞到瞓著左,到聞完一支無晒就醒,叫姑娘俾第2支我,聞到話生得先唔聞。
無痛,我無打,因家人試過做完,到而家耐唔耐都腰骨痛

男爵府

引用:Quote:原帖由+Pickboy1347+於+14-09-25+發

原帖由 曈曈媽咪 於 14-11-20 發表
我上一胎係屯門生,因清晨時份穿水,所以一黎就係產房,開到3,4度醫生就問打止痛針同聞氣,打完好少少,過 ...
無錯,我覺得樓主老公係擔心老婆打無痛有後遺症所以鼓勵佢順產,唔係其他人口中自私,如果自私嘅可能會想老婆開刀,下面唔會有影響吖嘛

子爵府

我第一胎,生果時由有陣痛起至開到3度都係用呼吸法,之後就要求用笑氣,到後期我痛到頂唔順要求打止痛針,基本上係痛到神志不清,我已經算忍得痛,但個人覺得笑氣止痛效果不大,只係吸到個人暈暈地,冇曬力。

複式洋房

回覆:prettyhousewife 的帖子

謝謝妳的回覆及意見,等下星期檢查個陣問下醫生先。

男爵府

引用:謝謝妳的回覆及意見,等下星期檢查個陣問下

原帖由 siulam173 於 14-11-21 發表
謝謝妳的回覆及意見,等下星期檢查個陣問下醫生先。
唔好客氣,加油啊

首頁

尾頁

跳至