論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我有個3 歲仔, 舊印印由歲半揍到3歲, 原本相安無事,
直到有人同我投訴, 話見我工人對我仔仔唔好, 我查證後
先忍痛炒左佢.
宜家新工人來了,勁蠢勁鈍, 無厘醒目, 無記性, 無心裝載,
做事馬虎"哩啡", 九唔撘八, 又唔識揍仔, 買埋梳同夾俾
佢都唔梳頭, 又唔睇天氣做人, 呢兩日咁熱又同我仔仔戴
冷帽返學, 先排凍又唔著多d衫(我有提供新冷衫, 褸給她的),
仲自己搬部暖風機對住自己係咁吹, 嚟左大半個月煲水都
仲有問題, 一係就未飮哂都成日不停加水煲, 一係就加了生水
但燈都未著(未按on)就行開.只係煲水一樣都自己教了好
多次, 老公又教了她, 朋友印尼工人又教了她, agent又教了她,
煲水都仲有問題!!我要返工, 無可能24小時釘住佢呀 !!

宜家想問問大家意見換唔換工人好? 其實我只擔心仔仔剛剛適
應了又轉啫.我地大人無所謂.

男爵府

嘩...你個工人真係極品....
我考慮緊請工人幫手,不過見到你咁講,真係有小小驚~

男爵府

我個工人都唔好得過你個好多,黎左6日

七宗罪!
1.病左帶佢去睇醫生,醫生開左抗生素,所有既藥都係每日食4次,我叫佢自己藥食,佢住包藥摸黎摸去,我心唸,死得!原來食藥都唔識!咁我就張紙寫低食藥時間:
例如:
10:00am
2:00pm
6:00pm
10:00pm
跟住叫佢食左就打個*話比我知你食左,
點知我琴日返去見佢有二次抗生素無食!
2.琴晚10點幾,我係廳浸甘桔,佢居然自己衫去涼,我即刻問佢,你攪掂屋企?佢話ok啦!我都比佢照,完出黎我鬧到佢暈!我話我放工返黎到宜家都未得閑涼,你見我係度忙緊,都應該幫我忙,等我可以去涼先啦!你有乜理由自己去涼先啊!?
3.來了我家6天,同我個女講唔夠10句野,無笑容,好似喪屍咁!
4.叫佢企係我則邊學煮,唔識抄低,慢慢學,佢條友我係度煮,佢就去洗果d碗碗碟碟,我問佢我頭先落左咩,佢答我唔到,我話你要望住我煮,下次到你煮,我唔可能日日煮比你食,嬲爆!
5.補習老師黎我屋企,唔識主動倒水比人客,我係cam度見到,打返去比佢,佢先醒返!
6.食飯用手食,比我係cam見到!話左佢今日就唔敢!我家規已講明唔可以用手食野!
7.大小二便唔用廁紙!用水洗!我要好似教女咁,同佢講唔可以,不過我唔係廁所睇佢,所以無法知道佢到抵有冇用,唯有好似金田一咁,佢一去廁所就係出面聽下佢入面既動靜,佢有用會有廁紙架(各各)聲!
我就黎激死啦!一個又係咁,第二個又係咁,第三個仲差過前面果二個,點算好,炒完二個已經暈暈地,E個唸住滿懷希望,點知又係咁!

民房

原文章由 ivy_lau 於 08-2-20 17:53 發表
嘩...你個工人真係極品....
我考慮緊請工人幫手,不過見到你咁講,真係有小小驚~

請工人都係睇睇數, 上個咩都好, 只係對我仔仔唔好,
呢個直頭咩都唔好!!

子爵府

原文章由 娃娃菜 於 08-2-20 17:57 發表

七宗罪!
1.病左帶佢去睇醫生,醫生開左抗生素,所有既藥都係每日食4次,我叫佢自己藥食,佢住包藥摸黎摸去,我心唸,死得!原來食藥都唔識!咁我就張紙寫低食藥時間:
例如:
2:00 ...

Bun or Yan?

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個工人黎左1個月, 頂心頂肺, 講大話, 俾我知道佢遲左醒仲唔認, 做錯野大把籍口, 係客人前問我佢係邊個, 真係火都黎!! 宜家想抄左佢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Agneschoy 於 08-2-20 21:39 發表
我個工人黎左1個月, 頂心頂肺, 講大話, 俾我知道佢遲左醒仲唔認, 做錯野大把籍口, 係客人前問我佢係邊個, 真係火都黎!! 宜家想抄左佢

"係客人前問我佢係邊個"?? 唔明?

珍珠宮

原文章由 力高mama 於 08-2-20 17:34 發表
我有個3 歲仔, 舊印印由歲半揍到3歲, 原本相安無事,
直到有人同我投訴, 話見我工人對我仔仔唔好, 我查證後
先忍痛炒左佢.
宜家新工人來了,勁蠢勁鈍, 無厘醒目, 無記性, 無心裝載,
做事馬虎"哩啡", 九唔撘八, 又唔識 ...

小朋友適應力强, 不用担心, 留個咁嘅人反而等於放個計時炸彈响屋企!即炒!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 力高mama 於 08-2-20 18:10 發表

請工人都係睇睇數, 上個咩都好, 只係對我仔仔唔好,
呢個直頭咩都唔好!!

對小朋友唔好既,做其他野幾好都無用.

依家呢個您教佢時有無take notes??寫低埋比佢,再係咁,貼大字報啦(即係佢工作有問題既地方寫張A4紙篤眼篤鼻咁reminded佢啦. 呢招幾有用既,但您要唔好介意有張紙係度,睇下會唔會有改善??如咁都唔得,佢都真係能力可能有d問題....掃得.

民房

娃娃菜, 您又知您工人如廁用水洗嘅?
我工人調味仲頂癮, 叫佢調味牛肉, 落豉油,落
麻油, 唔落糖, 跟住無啦啦攞隻蛋出來 !

七宗罪!
例如:

複式洋房

我想問下妳地請d完約工人定海外工人,因我考慮緊請工人,邊種會好d?

禁止訪問

民房

多謝您安慰我呢 !!如果佢真係咁廚藝了得我就安樂了!~
因為之後我問佢:"點解攞隻蛋出來?" 佢話 :"上次太太有攞蛋出來 ", 我真係俾佢激死! 緊係啦 , 上次我煮蕃茄牛肉蛋嘛 , 先攞定隻蛋出來之嘛, 家陣講緊調味牛肉呀 ! 佢就係咁死咕咕唔識變通了 !~

原文章由 大眼肥妹 於 08-2-21 10:58 發表
唔好意思,我睇過肥媽私房菜,佢話如果想d牛肉滑d,可以加d蛋白落去嫁.

民房

我就係等呢一句了!
我十分認同您呢一句, 因為我都係咁睇.
當初請工人無非為了照顧兒子,
佢對我仔唔好, 其他幾好都無用!
我又唔係主要請來服侍我地大人.
呢件事, 其實我一意孤行的, 我
老公其實反對我炒之前個工人架 !
但我只會以仔仔利益為大前題.

原文章由 FA8866 於 08-2-20 22:07 發表

對小朋友唔好既,做其他野幾好都無用.

依家呢個您教佢時有無take notes??寫低埋比佢,再係咁,貼大字報啦(即係佢工作有問題既地方寫張A4紙篤眼篤鼻咁reminded佢啦. 呢招幾有用既,但您要唔好介意有張紙 ...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 力高mama 於 08-2-21 11:44 發表
我就係等呢一句了!
我十分認同您呢一句, 因為我都係咁睇.
當初請工人無非為了照顧兒子,
佢對我仔唔好, 其他幾好都無用!
我又唔係主要請來服侍我地大人.
呢件事, 其實我一意孤行的, 我
老公其實反對我炒之 ...

力高mama

我相信你個工人係印印, 係overseas請的, 佢係咪喺好落後的鄉村來打工, 呢d極品有排你教

大宅

好媽媽勳章

我覺得如果請印印, 最好係請有經驗嘅,
請第一次出國嘅...要用好多時間教...太辛苦la..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

吾好意思,我一路睇你個 post 就一路笑,吾好誤會,我吾系黑心,但你寫得好搞笑。言歸正傳,你個新工人真系好吾掂 bor,系係自己揀 or agent 推介 gar?

七宗罪!
例如:

大宅

七宗罪!
例如:

我家果件以為<極品>, 每日一<驚嚇>比我, 樣樣<經典>, 來了2星期己決定換, 個仔係慘d, 又要再重新適應, 但都冇辦法, 第1個月都咁表現, 咁樣交功課, 我一定忍唔到2年完約, 長痛不如短痛.
睇來, 工人質素真係差左, 佢地姊妹交流工作心德, 搏炒. 個心真係唔係撈架, 成日諗住搵份唔洗點做+仲可以兼職仲arm tim.

我一心諗住唔好換到好, 睇情形, 對新的都不能抱太左期望.

祝大家好運, 搵到個好工人.

伯爵府

My friend also used to have a similar Indonesian miad like yours. She waited for 3 months then fired her because she still didn't know how to use the rice cooker. I said to my friend, "I think you learn Indomesian will be quicker than her learning how to use the rice cooker". She then fired her...

民房

無錯係印印, 佢仲話四年馬來西亞完約之前揍一個B一個小孩架!!
四年完約有咩可能咩都唔識吖? 呢 ! 今日返學又無同仔仔量
體溫啦, 落雨又唔攞遮,無D SENSE, 您話我點放心交托佢吖 !

原文章由 Connielai 於 08-2-21 15:19 發表

力高mama

我相信你個工人係印印, 係overseas請的, 佢係咪喺好落後的鄉村來打工, 呢d極品有排你教

首頁

尾頁

跳至