在職全職

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

好多時見工都係要係office hours時間內 有時會問清楚公司既背景先決定去唔去見 因為無可能次次都請假

原文章由 ballball329 於 08-4-2 23:49 發表

真係好難請假去見工, 而且d工多數約明天既..請假都請唔黎, 
除非炸病既遮..
只好試下約放工後既時間囉.. 有既, 但相比起offiice hour 係會小d架喇. ...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我原本都係諗住做埋7月份先唔做 一來想放2-3個月假 二來囡囡係9月份返k1 想陪吓佢 但而家好似好難搵工咁 個個都話個市 都唔知係咪架? 搞到我都心大心細唔知點好?

原文章由 Granadilla 於 08-4-9 11:35 發表
咦~你同我一樣喎,我都係5月頭就唔駛返工,都係想抖返幾個月,等bb大少少先再搵工

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 paggie88 於 08-4-8 13:27 發表
係 我都試過有d公司連Ref. Letter都唔睇 只係係到傾計

有時明明覺得唔太岩, 傾兩句就算囉
唔駛哂時間...
我真好彩, 有多一份叫我返工, 仲好近屋企....
不過岩岩返左果份福利好..時間短d...

大宅

原文章由 ballball329 於 08-4-9 18:38 發表

有時明明覺得唔太岩, 傾兩句就算囉
唔駛哂時間...
我真好彩, 有多一份叫我返工, 仲好近屋企....
不過岩岩返左果份福利好..時間短d...

係丫 我上次見份工 又要用英文/國語 最後都無回音
你就好啦 有多一份工叫你返工
咁你要諗吓同計吓啦 因為一轉左就無得返轉頭

大宅

原文章由 paggie88 於 08-4-10 11:51 發表

係丫 我上次見份工 又要用英文/國語 最後都無回音
你就好啦 有多一份工叫你返工
咁你要諗吓同計吓啦 因為一轉左就無得返轉頭

Hi,
擒日我boss 抄左我啦, 我現都係到搵緊工, 不過boss 話我係到做多個黎2個都無問題, 但我搵到份工先走, 因佢知我環境, 所以我現見工好光明正去見, 岩岩早上先見左份工, 唔岩我
擒日我係recruit sent cv 出去, 唔知得唔得呢
我朋友係今年1月搵工搵到4月先有工返, 佢都話出面好靜
我家有位小主人

大宅

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-10 12:16 發表

Hi,
擒日我boss 抄左我啦, 我現都係到搵緊工, 不過boss 話我係到做多個黎2個都無問題, 但我搵到份工先走, 因佢知我環境, 所以我現見工好光明正去見, 岩岩早上先見左份工, 唔岩我
擒日我係recruit sent cv 出去, ...

咁你boss對你都幾好 起碼比你搵到先走
而家都唔知出面係咪咁靜 我由過年搵到而家都無乜工見 搞到開始無心機搵工啦

大宅

原文章由 paggie88 於 08-4-10 12:32 發表

咁你boss對你都幾好 起碼比你搵到先走
而家都唔知出面係咪咁靜 我由過年搵到而家都無乜工見 搞到開始無心機搵工啦

paggie88
都可以咁講, 但係出面真係好清靜, 我地要求唔係好高, 但係見工D 人乜都要問, 好似考試咁.你都知, 要我地即時TEST ENGLISH , 都死啦, 平時D GRAMMER 都錯, 去TEST 直死
還有呀, 佢地老時問你地有乜優點, 缺點, 你話點答.
有時自己諗自己D CV 係未唔得, 見乜工都無人請
不如有無D 媽咪係到打出黎比我地睇
最緊要係D 工作內容係點打好

P.S : 我地係要揍女返學, 我地返工的媽咪D時間好迫, 還要唔可以OT
我家有位小主人

大宅

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-11 10:21 發表

paggie88
都可以咁講, 但係出面真係好清靜, 我地要求唔係好高, 但係見工D 人乜都要問, 好似考試咁.你都知, 要我地即時TEST ENGLISH , 都死啦, 平時D GRAMMER 都錯, 去TEST 直死
還有呀, 佢地老時問你地有乜優點, ...

lyanlyan3,
出面呢排真係好靜 可能係美國影響啦 我自己覺得好多公司都比唔到錢 其實你做乜野post架. 我最近呢幾個月見過既工都無考paper 但有d都會叫你用英文同國語介紹一吓自己既工作 其實講都唔係太驚 因為佢睇得你既resume都知你有幾多料 我都試過問我有乜野長處同短處 我會同佢講我學野快同有心機 短處係英文唔好 有時我都會諗係咪自已既resume寫得唔好呢??

其實我地d媽咪要搵一份好好既工真係好難 又要時間好又要唔駛ot

大宅

原文章由 paggie88 於 08-4-11 16:48 發表

lyanlyan3,
出面呢排真係好靜 可能係美國影響啦 我自己覺得好多公司都比唔到錢 其實你做乜野post架. 我最近呢幾個月見過既工都無考paper 但有d都會叫你用英文同國語介紹一吓自己既工作 其實講都唔係太驚 因為佢睇 ...

PAGGIE88
我係做開shipping clerk, 自我有個女後我搵工要夾個女時間,真係好煩
我都係. 問到我english 我都唔識講,我真係好怕, 還要介紹自己喎
係呢, 你點介紹自己, 你可否教下我, pm 我
有次, 係好幾年, 去tst 見工, 開頭同個鬼佬講都ok, 不過後來怕了,,開始唔識講, 我d english 唔係好得, 我要問人取哂d notes 我先見工, 好似返學咁,背書咁
你搵緊咩工,若我有d agents 搵我, 我比d電話你, 好嗎
我家有位小主人

大宅

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-11 17:24 發表

PAGGIE88
我係做開shipping clerk, 自我有個女後我搵工要夾個女時間,真係好煩
我都係. 問到我english 我都唔識講,我真係好怕, 還要介紹自己喎
係呢, 你點介紹自己, 你可否教下我, pm 我
有次, 係好幾年, 去tst 見 ...

lyanlyan3
原來我同你一樣都係shipping 我而家搵工都係想搵5日 因為星期六可以多d時間陪住亞女
以前我去見工都好怕用英文 但近兩年都知出面唔同左 好多公司都會考 雖然自己英文唔得但都會試 不過我就好少搵定notes 我會上網check吓d字應該係點讀 傻啦...唔好講教啦 可能我d英文仲差過你呢
如果你有工就話比我知啦

[ 本文章最後由 paggie88 於 08-4-11 18:13 編輯 ]

男爵府

我3月開始找工, 到現在send左20-30份resume出去, 最初又無準備好, 到interview時候又識答, 又係英文唔好 所以就失去有機會interview機會, 跟住就無再有人叫我interview, 都唔知點解, 唔知係唔係自己setup太高.... 但係我都睇過salary index, 應該都係差不多. 不過點都好, 自己10年無見過工, 真係要比心機學好D英文.

子爵府

2018復活節勳章

4 月1號返左新工啦!so far 而家都適應左.都會做落去,因間公司boss几好,人工几好, 人事/系統都唔複雜,都唔係太難handle, 升職前景又唔錯.係要返5日半慘d lor....

M 工真係唔難揾,不過要揾份offer好,又岩自己,就真係睇彩數,
good luck!!

原文章由 Granadilla 於 08-4-9 11:45 發表
我都係做merch架,不過得2年經驗~
你搵到工未呀?

[ 本文章最後由 bongbongmum 於 08-4-11 23:12 編輯 ]

大宅

原文章由 paggie88 於 08-4-11 18:12 發表

lyanlyan3
原來我同你一樣都係shipping 我而家搵工都係想搵5日 因為星期六可以多d時間陪住亞女
以前我去見工都好怕用英文 但近兩年都知出面唔同左 好多公司都會考 雖然自己英文唔得但都會試 不過我就好少搵定note ...

PAGGIE88
你走開咩水, 我做開係usa , 你要搵5日係好難,我都好想搵5日, 真係難過登天, 我都搵唔到.
係呀, 今早我同朋友講, 我叫佢比份note 我, 若我有, 你比個mail 我, 我send 比你同埋係我有 agents 電話我都比你
擒日我問咼d agents 佢話出面好鬼靜呀, 今次真係死
.
我家有位小主人

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hi, 我都系找shipping 做, 有成十幾年經驗, 現在都系找工中, sent左成20幾份出去, 先得3份有得in, 仲要系等消息, 今早先見完一份, 同個亞差in, 全程要英文對話, 我諗唔洗等通知都已知結果, 一定唔請, 因為我d英文十分差, 唉........令到我自信心掉落谷底, 都唔知點算好.

複式洋房

hihi 各位

我都好想轉工呀.... 但係我個bb現在先六個月..
佢而家返緊育嬰園 有時個女有咩唔舒服 要同公司請假自己湊返... 咁我老板都知道gei... 我諗第二度未必可以咁隨便放假...

不過 公司細細又真係好多嘢做...
所以好想找一份 五日工作 起碼多返d時間陪個女.. 休息吓.

又返工 放工湊女的生的活 真係好hard呢...

男爵府

原文章由 IFC 於 08-4-12 12:11 發表
hi, 我都系找shipping 做, 有成十幾年經驗, 現在都系找工中, sent左成20幾份出去, 先得3份有得in, 仲要系等消息, 今早先見完一份, 同個亞差in, 全程要英文對話, 我諗唔洗等通知都已知結果, 一定唔請, 因為我d英文十 ...

妳的處景我完全明白..... 因為我係做Shipping +Admin, 出到黎找工先知道唔係甘容易, 可能英文唔好, 無咩信心 , 不過我覺得係D公司好多都俾唔到人工, 唔知出面係唔係得9-10K

[ 本文章最後由 carol-rol 於 08-4-12 16:23 編輯 ]

大宅

原文章由 carol-rol 於 08-4-12 16:21 發表

妳的處景我完全明白..... 因為我係做Shipping +Admin, 出到黎找工先知道唔係甘容易, 可能英文唔好, 無咩信心 , 不過我覺得係D公司好多都俾唔到人工, 唔知出面係唔係得9-10K ...

果日問過d agents 呀, 佢話出面唔係咁好境, 真係慘,你地都好做一份工都做左10幾年, 我不停咁轉工, 都唔知幾時先可以搵到
人一急真係好難搵工
我家有位小主人

子爵府

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-10 12:16 發表

Hi,
擒日我係recruit sent cv 出去, ...

HELLO! 之前係SHIPPING TOPIC同你傾過計架
係咪你間公司要CLOSE啦先你要走呀
都好可以賠錢俾你
我都等緊炒呀

首頁
23456...9

尾頁

跳至