自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

我知道有CANCER想醫番好都好難,打化療針,電療,食標靶藥都只係暫時控制病情,呢隻藥唔岩就轉第二隻,直到再冇藥可以試,咁就........

我媽發現有肺CANCER且轉移到腦已經年幾,發現既時候已經係第四期,即係末期,做過腦手術,電療,打過化療針,食標靶藥都差唔多8個月,覆診時醫生發現佢腦同肺既腫瘤都大左,即係話隻藥開始冇效,需要試新藥,呢隻新藥比舊藥貴,實際費用就未知,但上過INTERNET CHECK過要成7百幾蚊粒,一個月成2萬幾,試問一個普通既家庭點應付,媽咪由知道自己有CANCER到依家都冇放棄過自己,一直都好樂觀面對,我地唔可以放棄媽咪,我地可以點做,但藥費真係不容易負擔

請問有冇人可以教我點做?有冇機構可以幫忙?有冇方法可以申請資助,唔通冇錢就冇得醫

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇人知呀?幫吓樓主mami 啦

希望有方法啦

侯爵府

你媽媽今年幾多歲?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

原文章由 erica2005 於 08-2-21 22:44 發表
我知道有CANCER想醫番好都好難,打化療針,電療,食標靶藥都只係暫時控制病情,呢隻藥唔岩就轉第二隻,直到再冇藥可以試,咁就........

我媽發現有肺CANCER且轉移到腦已經年幾,發現既時候已經係第四期,即係末期,做過腦手 ...
有無同醫院d社工傾過你遇到問題?

複式洋房

我媽剛剛50歲

原文章由 心心 於 08-2-21 22:59 發表
你媽媽今年幾多歲?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你 mami 同我 mami 係 same case.

um.... 我好同意一過講法, 真係寧願花 $ 比佢享受埋, 都好過花 $ 去續命, 因為續命既期間, 見到病人既痛苦, 真係好心痛.

我 mami 發現腦 cancer 後, 無食任何特別藥, 只係做 "加馬力射線"治療, 活左3年左右, 到最後都無任何辦法, 我地一家叫醫生停藥吧!! (因為果時係98年左右, 只係比我 mami 食 "類固醇")

[ 本文章最後由 szeszes 於 08-2-21 23:13 編輯 ]

侯爵府

見你而家既經曆其實好矛盾, 或者我分享下我自己既case, 我爸爸都是肺cancer末期, 初時我地一家人都不知所措, 爸爸叫我們不需要擔心, 食幾多著幾多個天會安排, 9月醫生話你只有2個月, 幸好可能是爸爸看得開, 他到而家都健在, 周不時會上大陸自己間屋; 我們一家知道他心願是一家人開心, 我地平時盡可能抽時間陪佢, 其實無咩可以做了, 呢幾個月都是吃中藥, 飲湯水控制病情, 亦有服西醫止痛藥, 盡可能按他自己意願去做決定, 唔係唔醫, 而係有甚麼方法使他過得舒服, 讓他自己作決定...

當然我地初時有叫佢不如化療, 但他對我地說: 化療唔使死咩, 化療過程不痛苦咩, 我老了, 我受不起了, 我信個天會有安排...他能夠活著, 相信1個人既心景都很重要..一路打一路想喊tim

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有時真係好難取捨

我老公ge公公(住係大陸)有胃癌,開過刀,幾年後又翻發,佢自知時日冇多,自己同仔女雖然都仲可以負擔藥費,但佢自己知道只可以拖得一時(打媽啡針止痛都過700蚊枝),情願自己日日忍痛,將自己d錢留俾d子孫,最後係自己屋企去左,走時我老公ge婆婆陪住佢,捉住佢隻手去。
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

我明白現在是用錢買日子,但佢精神各方位都好好,只是在檢查時發現腫瘤大左,沒有其他問題,是問點忍心放棄,到現在都已經用了三十多萬了,只要佢冇放棄自己,我們都唔會放棄佢

原文章由 魚生 於 08-2-21 23:01 發表
tarceva 150mg,來貨價真係咁貴,好老實講,條命係用錢去買返黎,有人洗左幾十萬都只係延長左一年多壽命,當然亦有好多醫好例子,除左藥費之外,檢查費用亦好西利,照一個正電子掃描,要萬幾蚊,有時打緊化療貧血要入院,或者要打白血 ...

侯爵府

其實你mami有冇睇中醫? 其實中醫幾好架

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 魚生 於 08-2-21 23:01 發表
tarceva 150mg,來貨價真係咁貴,好老實講,條命係用錢去買返黎,有人洗左幾十萬都只係延長左一年多壽命,當然亦有好多醫好例子,除左藥費之外,檢查費用亦好西利,照一個正電子掃描,要萬幾蚊,有時打緊化療貧血要入院,或者要打白血 ...

我都係咁話, 唔係唔想醫, 係冇咁既財力去醫, 就黎病都變成有錢人既專利!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珊瑚宮

原文章由 召藥師 於 08-2-21 23:12 發表
有時真係好難取捨

我老公ge公公(住係大陸)有胃癌,開過刀,幾年後又翻發,佢自知時日冇多,自己同仔女雖然都仲可以負擔藥費,但佢自己知道只可以拖得一時(打媽啡針止痛都過700蚊枝),情願自己日日忍痛,將自己d錢留俾d ...

呢個真係好難呀

我阿爺佢個賢有事,佢自己撐左幾年,到有一日佢真係撐唔到,自殺了,反而我覺得佢係解脫呀

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

BK Milk勳章

其實好睇病人自已意願,你媽咪甘堅强,
你地都要支持佢呀,
希望最終有藥幫到佢啦!!

加油

複式洋房

有陣時我都會諗不如俾媽咪早D走,唔好要佢受咁多苦,但眼見佢咁樂觀面對,又點會捨得,其實上次食標靶藥時佢已經話唔食,但我屋企人都唔想放棄佢,今次佢唔知藥費真的是那麼貴,如果唔係佢一定唔食,我真係唔知可以點做

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果妳仲負擔到就捱落去(當然唔好俾佢知要幾多錢,費事影響佢心情),唔得就要同佢商量下,試下其他方法。

中醫真係個幾好ge選擇,正如魚生所講,如果肝同腎都冇事不妨試下中藥治療,副作用一定少過西藥,不過功效冇咁快見到。
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

冇,只係叫媽咪食呢隻藥,我屋企人問醫生隻藥幾多錢,佢答同Iressa差唔多,怎知我上INTERNET SEARCH過原來差咁多

原文章由 魚生 於 08-2-21 23:30 發表
醫生有無建議第二隻藥可以用呀?

複式洋房

尚可以捱多幾個月,但都要想定往後可以點做,真的沒有地方可以申請任何津貼嘛

原文章由 召藥師 於 08-2-21 23:32 發表
如果妳仲負擔到就捱落去(當然唔好俾佢知要幾多錢,費事影響佢心情),唔得就要同佢商量下,試下其他方法。

中醫真係個幾好ge選擇,正如魚生所講,如果肝同腎都冇事不妨試下中藥治療,副作用一定少過西藥,不過功效冇咁快見到。 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至