跳至

首頁

尾頁

大宅

bb差幾天8個月突然爬著床站起來

自己可以獨立坐著幾分鐘, 開始覺得越來越control 到

但是現在才出了一點點的牙, 是不是勾牙會流鼻水跟咳呀? 有奶奶跟大姑拉話, 勾牙會發燒, 痾牙屎, 流鼻水, 咳
歡迎參觀我囡囡個blog http://hk.myblog.yahoo.com/amonlado/

大宅

醒目開學勳章

我個b而家勁跟我,工人抱佢都唔制呀,
仲有佢仲未識得爬...坐就可以坐好耐喇
仲未識自己拎好樽飲奶..
識得同人bye bye & hello!!!
識得扮人打''乞癡''
識得叫baba ...同''mum mum''
仲識得用奶樽刷牙添..俾佢激死
佢係新年突然間識左好多野,一下子我差d應付唔黎呢!!bb學野真係好快,而家開始教佢飛吻呀!!!hehe

大宅

醒目開學勳章

流鼻水同咳應該唔關吽牙仔事喎!!
會唔會係傷風呀??

大宅

吽牙仔會流鼻水同咳咩, 又唔知喎. BB 鍾意用手仔扶住床邊行圈, 好似散步, 我就想佢爬多d. 工人話暖d會俾佢用杯飲水同教佢去厠厠.

大宅

原文章由 tanton3399 於 08-2-22 13:51 發表
吽牙仔會流鼻水同咳咩, 又唔知喎. BB 鍾意用手仔扶住床邊行圈, 好似散步, 我就想佢爬多d. 工人話暖d會俾佢用杯飲水同教佢去厠厠.

我奶奶跟大姑奶係咁講, 因為他們的b都是這樣, 她的堂姊還痾牙屎, 痾到pet pet 爛, 我個b就沒痾. 晚上11點多才肯睡不知是不是出牙辛苦, 明明是很累了, 但是她樣子又沒辛苦還一直在玩, 左抓右抓, 抓東西玩...

她選擇性kiss 人, 她覺得誰人對她好就主動去強吻人...

自己對著鏡子做動作後表現好興奮.
歡迎參觀我囡囡個blog http://hk.myblog.yahoo.com/amonlado/

複式洋房

我阿 b 9 個月零 9 日,

識:
1. 扶住 d 野企起身同行幾步
2. 同佢講好野, 識拍掌, 拍到有聲
3. 無意識地發出 baba, mama
4. 坐得好直好穩
5. 爬來爬去, 攪攪震
6. 將手上物件, 左右手交替
7. 最叻發脾氣同嗲人
8. 抱住佢, 拍你膊頭

9. 用飲管飲水
10. 企響度之後識慢慢坐返低
11. 聽到音樂會唱歌
12. pek-a-boo識拎開我同佢自己的紗巾
13. 掀書睇
14. 企在風扇前唔肯走
15. 勁食手指
16. 聽到有人咳或者打乞嚏,傻笑,笑到ga ga 聲
17. 自己爬去玩具堆玩
18. 飲水時,雙手舉起隻杯,在杯底側頭睇你, 睇得好開心.
19. 會腳夾玩具, 然後用手攞
20. 沖涼會邊玩水邊用腳狂踢水, 唔願上水,用雙手抓實盆邊
21. 唔鍾意會用手推開
22. 唔鍾意食會合埋個嘴, 撬都唔開
23. 最鍾意將D車反轉, 然後用手撥個轆
24. 用手指轉好細個的齒輪
25. 中意聽人講野, 個表情仲好似好明咁

唔識 :
1. 哈囉同拜拜動作
2. 講野

3. Give me five

其他:
1. 一隻牙都冇,勁流口水

2. 好嘈的地方都瞓到, 反而太靜瞓唔到
3. 驚吸塵機同救護車聲

[ 本文章最後由 siu_mi_l 於 08-3-26 01:18 編輯 ]

Born on 13/6/07, 97cm tall, weighs 14.8kg (13/1/2010) 2 years 7 months

大宅

1. 扶住 d 野企起身
2. 同佢講好野, 識拍掌, 拍到有聲, byebye動作
3. 無意識地發出 daddy
4 . 坐得好直好穩
7. 好集中睇電視, 如果係前面遮住, 佢個頭會自己擰側繼續睇
8. 自己瞓低攞奶樽飲, 飲完識得蚊出嚟

大宅

1. 扶住 d 野企起身 唔識
2. 同佢講好野, 識拍掌, 拍到有聲, byebye動作 呢兩日開始識少少拍手動作, 未有聲
3. 無意識地發出 daddy mama, baba都唔識
4 . 坐得好直好穩 可以
5. 爬來爬去, 攪攪震 仲未識mouth: 最想佢學識爬
6. 將手上物件, 左右手交替 呢樣最拿手
7. 好集中睇電視, 如果係前面遮住, 佢個頭會自己擰側繼 ...都識
8. 識用飲筒飲水, e家想教識佢自己拎奶樽飲奶
9. give me five

複式洋房

原文章由 cc123456 於 08-3-22 11:26 發表
1. 扶住 d 野企起身
2. 同佢講好野, 識拍掌, 拍到有聲, byebye動作
3. 無意識地發出 daddy
4 . 坐得好直好穩
7. 好集中睇電視, 如果係前面遮住, 佢個頭會自己擰側繼 ...

喔! 我阿 b 反而唔中意睇電視.
中意聽歌, 睇西人 MTV.

Born on 13/6/07, 97cm tall, weighs 14.8kg (13/1/2010) 2 years 7 months

大宅

我阿 b 9 個月零 6 日,
識:
1. 扶住 d 野企起身同行好多步,好快!
嚐試唔扶自己企. 沖涼又企, 做咩都要企.
比一隻手佢拖住都行到幾步.
2: 企響度之後識慢慢坐返低嘞.(之前成個patpat "鄧"落地.
2: 問佢個(玩具)"電話呢?" "花花呢?" "樹葉呢?" :識望住笑.
3. 無意識地發出 baba, mama, dada,...好多好多怪聲. "亞亞"聲好長,通常扮喊就會咁!
4. 坐得好直好穩
7. 最叻發脾氣!
8. 抱住佢, 拍你膊頭.
9. 用飲管飲水
10. 呢幾日問佢"風扇呢?" "燈呢?" "爸爸呢?" "媽媽呢?", 全部識用成隻手向住果樣嘢+反轉咁"byebye". haha...
11. 聽到音樂會唱歌,(心情好時,不停eerr直至首歌完) 跳舞. (成個身&patpat狂"un")
12: byebye (開合開合)
13: arms up
14: 用2隻手指拎起極細少嘅嘢食.
15: 一抱起佢兩隻腳馬上打開得好大好大!
16: 識分你幾時真係出街,一同佢byebye就啱.
17: 打鼓 & 彈小piano
18: 睇電視係前面遮住, 佢個頭會自己擰側
19: 伸隻手比佢說:"握握手"會伸手出來.
20: 請請.
21: 比隻手叫佢"打打"會打你隻手.
22: 比我2隻手指公佢,識自己揸住吊起over1分鐘, 吊住在bb車都得.
23: 玩pek-a-boo識拎開我/佢自己的絲巾.
24: 同佢講"bu~bu~..."(準備"吱"佢) 已經大笑到kaka聲
25: 在學行車上勁追住隻狗,抆佢d "so"
26: 掀書睇 + 撕書mouth:
27: 企在風扇前唔肯走.
28: 見我食緊百力支,成個口咬埋來! wakaka!
29: 爬上樓梯(好快) 倒後落樓梯, 面向前落樓梯只係用隻手摸吓摸吓下一級(好驚)
唔識 :
1. 哈囉揮手: 一時時.
2. 死都唔肯kiss, 叫佢"kiss媽媽"都好d; 叫佢"kiss 爸爸" 馬上擰轉臉.
3. 揸奶瓶
4: 拍掌: 死都唔肯,捉住佢手仔拍都唔肯,反抗
5: 講野
6:give me five
7: 飛吻
8: 2-3個月時"ngng"佢識大大, 而家呢招冇咗!
9: 唔知點解, 聲音在上面叫佢唔識昂起頭... (左右就識)
10: 叫佢個名永遠唔會啋你~
11: 大大小小都唔識喊,冇反應!
12: 腳仔&手仔爬到甩晒皮都唔識痛!
其他:
2隻牙, 上面4隻一齊爆緊出來,好炆!

bb突然叻咗好多,好開心,突然覺得佢由一舊飯變咗明白自己講嘢.果種開心真係...
我冇full time 工人湊b好辛苦! 不過呢排時時都覺得好值得!!見到佢d趣怪舉動&表情我就haha大笑!

複式洋房

原文章由 miumiu809 於 08-3-23 18:06 發表
我阿 b 9 個月零 6 日,
識:
1. 扶住 d 野企起身同行好多步,好快!
嚐試唔扶自己企. 沖涼又企, 做咩都要企.
比一隻手佢拖住都行到幾步.
2: 企響度之後識慢慢坐返低嘞.(之前成個patpat "鄧"落地.
2: 問佢個(玩具)"電話 ...

嘩 !! 好詳盡 ! 好精彩 !

[ 本文章最後由 siu_mi_l 於 08-3-24 00:33 編輯 ]

大宅

kk已經識拍手, 揮手bye bye, 叫媽媽,
今日岩岩識用嘴唇開合開合發出"bor bor"聲, 之後仲不停重覆,
仲識同我玩 "peekaboo", 不過係佢自己"另"轉頭, 佢係主動果個

[ 本文章最後由 車莉 於 08-3-23 23:11 編輯 ]

大宅

原文章由 siu_mi_l 於 08-3-23 20:32 發表
嘩 !! 好詳盡 ! 好精彩 !

係呀,我一路REPLY一路諗佢識D咩,
越打越起勁; 越諗越興奮 要COPY返去BB個BLOG先~!

複式洋房

原文章由 miumiu809 於 08-3-24 07:42 發表

係呀,我一路REPLY一路諗佢識D咩,
越打越起勁; 越諗越興奮 要COPY返去BB個BLOG先~

其實有好多我阿 b 都有做
但 post 果時唔記得太多
湊住佢真係有 d 癲癲地
不過又好開心

係呢, 你阿 b 15/6 出生 ?

[ 本文章最後由 siu_mi_l 於 08-3-24 10:51 編輯 ]

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

有無BB係6月2日出世呀!!
新的一天...希望真的有新的希望吧...

複式洋房

Hi sp2007wtm,

我bb哲哲都係6月2日出世呀! 你好!你好!

原文章由 sp2007wtm 於 08-3-24 18:05 發表
有無BB係6月2日出世呀!!

洋房

見到你地寫BB識什麼時, 我又係到諗我個囡識唔識, 原來都可以寫好多野, 等我用你地寫個D試下寫先.

識做:
1. 坐得好直好穩
2. 將手上物件, 左右交替
3. 用單手取波波
4. 睇電視係前面遮住, 佢個頭會自己擰側
5. give me five
6. 請請.
7. 玩pek-a-boo識拎開我/佢自己的紗巾.
8. 講野, 有時好似唱歌, 會一直講好耐
9. 用2隻手指拎起極細少嘅嘢食
10. 叫佢個名會啋你
11. 同佢講"123bu~bu~..."(準備"吱"佢) 會縮膊頭
12. 拍掌, 有時可以拍到有聲
13. 最叻發脾氣!
14. 掀書睇 + 撕書
15. 最鍾意攞住D野搖, 試下有無聲
16. 聽到音樂會"un" pat pat
17. 識得分開門聲, 跟住會笑, 知道有人會入來, 跟住向後望
18. 會腳夾玩具, 然後用手攞
19. 沖涼會用手拍盆邊玩水, 用腳狂踢水
20. 伸出5隻手指向住想去的地方叫你抱佢去攞野
21. 轉身攞野玩
22. 會用個肚係地下到轉圈, 但唔識爬
23. 擰頭話唔要
24. 我叫抱抱, 佢識伸起雙手要抱
25. 唔鍾意會用手推開
26. 唔鍾意食會合埋個嘴, 唔肯開口
27. 用口水bu人
28. 當你行開會發出聲叫你啋佢
29. 最鍾意將D車反轉, 然後用手撥個轆
30. 用手指轉好細個的齒輪
31. 向下拉手掣
32. 開聲話人
33. 解蝴蝶結

唔識
1. 行
2. 扶住只可以企起身一陣
3. 爬
4. 叫爸爸媽媽, 但有時好似識講Kitty
5. byebye
6. 坐學車唔識行, 淨係掛住玩
7. 哈囉揮手: 一時時.
8. 唔肯kiss
9. 揸奶瓶, 只可單手
10. 飛吻
11. 襟掣
12. 推手掣向上
13. 只識用奶樽飲野, 用其他用具飲會濁親
14. 嘴唇開合開合發出"bor bor"聲, 曾經識, 但只識兩日
15. 瞓底要扶先識起身

越打真係會越開心, 因為真係覺得BB開始大個啦.

其他:
出咗下面2隻牙

[ 本文章最後由 alicew 於 08-3-26 00:14 編輯 ]

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原文章由 happycherry 於 08-3-24 22:41 發表
Hi sp2007wtm,

我bb哲哲都係6月2日出世呀! 你好!你好!

你好呀!我個女叫籽晴!係聯合生的~哲哲好Q呀!!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原文章由 alicew 於 08-3-24 22:45 發表
見到你地寫BB識什麼時, 我又係到諗我個囡識唔識, 原來都可以寫好多野, 等我用你地寫個D試下寫先.

識做:
1. 坐得好直好穩
2. 將手上物件, 左右交替
3. 用單手取波波
4. 睇電視係前面遮住, 佢個頭會自己擰側
5. give ...
同我個女進度好似呀!!

男爵府

Hi, my bb also 6月2日出世呀. Nice to meet U!!

首頁

尾頁

跳至