婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完BB後~嚴重痔瘡更時時便血!

各位媽咪:
我人生完BB(已8個月)之後,嚴重痔瘡更每次便血,已持續4個月,剛去睇中醫1次但作用不大,好鬼辛苦,重慘過生仔呀!
重要我習慣每日必有1-2次大便.簡直痛不欲生.
請各位媽咪有冇任何方法提供!(除了搵西醫切除外)
多謝幫忙!感激~~~感激~~~感激~~~

子爵府

Re: 生完BB後~嚴重痔瘡更時時便血!

You try to drink more water and eat more fruits and vegetables la, can help your "bin bin" more soft ga,or you can drink some honey water.Now, I don't have any 痔瘡 la.
我個寶貝仔係屎撈B

民房

當然吃多一點水果及多飲水是幫助很大,但短期內要馬上攻刻痔痛楚及出血,可試用國產之含有射香的痔瘡膏.但如自覺身体壯健及很少有頭暈,可用扁柏一兩半,野莧菜頭一兩,另加片糖適量用四碗ホ煲埋一碗,飲時加竹葉青酒(任何牌子)三湯匙,趁熱服,通常七劑見效,再用三劑 ok.
同時自己可到藥材舖買乳香,沒藥(各五蚊),及三蚊外用之冰片.回家后把各樣材料分別用咖啡磨机乾打至粉末狀(切記用紗布filter一次,否則一粒粒在肛門位絕不好受),將適量細粉末混和在薄苛膏(如萬秀雷頓等),塗在肛門及盡量推入一的點.很快止血,消腫,痔瘡亦凋謝.97% ok
盡量小提重物遠行.不要要站.
我雖是後生女一個,但我知道我家的老中醫用此方醫好唔少人.如果冇事記得教其它人!

民房

當然吃多一點水果及多飲水是幫助很大,但短期內要馬上攻刻痔痛楚及出血,可試用國產之含有射香的痔瘡膏.但如自覺身体壯健及很少有頭暈,可用扁柏一兩半,野莧菜頭一兩,另加片糖適量用四碗ホ煲埋一碗,飲時加竹葉青酒(任何牌子)三湯匙,趁熱服,通常七劑見效,再用三劑 ok.
同時自己可到藥材舖買乳香,沒藥(各五蚊),及三蚊外用之冰片.回家后把各樣材料分別用咖啡磨机乾打至粉末狀(切記用紗布filter一次,否則一粒粒在肛門位絕不好受),將適量細粉末混和在薄苛膏(如萬秀雷頓等),塗在肛門及盡量推入一的點.很快止血,消腫,痔瘡亦凋謝.97% ok
盡量小提重物遠行.不要要站.
我雖是後生女一個,但我知道我家的老中醫用此方醫好唔少人.如果冇事記得教其它人!

男爵府

我未生bb都有此煩惱,尤其m come前,很多時都要食中藥.
我本身少食疏菜,生果,所以十分嚴重,又唔好意思睇西醫,終於上個月開始,強迫自己食菜,少煎炸,每天一定要食兩個橙,終於今個月冇事,你可以盡量每天食兩個橙試o下!

大宅

小鳳, 我 同你一樣, 生完bb後冇耐, 就好勁喇, 最近次次大便開頭時, 就痛到死, 跟住有血就唔在講,

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小鳳,
我同你一樣, 生完bb後, 肛門傍邊有粒野特出來重好痛, 初初係e院重以為傷口痛, 出院後痔瘡又痛又去唔到大便, 不知幾煩. 到而家次次去完啲痔瘡成'炸'凸晒出來, 每次都推'番'入去. :-( :-( :-(
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

複式洋房

各位鎷媽:

我而家每晚臨睡前飲大量暖水(但有樣唔好就是起身眼腫),
但明天去大大時無咁痛無大量流血,都有少少用的.
而家每日食1粒維他命E和每月去睇1次中醫.一定要KEEP好為止,因為中醫話嚴重會引致脫肛到時手尾更長喎!
總之一句:要做媽媽真的付出不少呢!我唔止痔瘡一個問題!
還有其它問題.不過都無辦法!
祝 各位媽媽快快可以脫離痔瘡問題!生活開開心心

大宅

我生完3,4日後在肛門出了5,6粒痔瘡,腫到吋幾長,坐都坐唔到,唔使去大D瘡瘡都出血,真是痛苦非常,飲水、痔瘡條通通無用,十幾日後終於睇中醫,連續一星期多的中藥調理,唔可以食雞同彊,連補身茶都是中醫開,唔可以亂補,食錯小小野D瘡瘡又來了,一兩次的中藥是不夠的,找個好中醫調理吧。

我而家無事,什麼都可以吃,祝大家早日脫離痛苦。

男爵府

Hi 小鳳,
It depends on the level of the 痔瘡, sometimes may not require operation to cut the piles.
Injection may help to make the piles contract to become smaller and smaller and back to normal

Well, I have done operation before but it is no pain at all with the new technology. Don't worry

男爵府

我拕bb時約32週時開始有痔瘡, 都幾辛苦, 加上到生果時用力過度, 所以d痔瘡勁大粒, 幾粒圍住肛門位, 出院後幾日幾乎好番晒, 但十幾朝之後飲左小小薑醋就谷番晒出o黎, 仲痛過生完之後, 總之又痕又痛, 唔單止坐立不安, 甚至訓都訓唔到添, 後尾去睇相熟醫生, 佢開左d藥俾我查, 係有小小la la地, 盡量推番佢入去之後再用塞肛藥, 塞完之後做埋收縮肛門口肌肉o既運動, 每次做幾分鐘, 兩三日後就無事lu, 我都好後悔咁遲先睇醫生, 因為威院俾左d藥我, 千祈唔好用醫院果d藥, 好唔掂架.

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都有你地情況, 有時仲好大粒同好多, 坐低都有痛既感覺,
我就去睇中醫,飲左差唔多一個禮拜藥, 早晚一次查藥膏(白宮個隻),個中醫話我一唔久氣就出,仲有唔好甘用力,佢提議我食雪蛤膏,而家KEEP住食都無甘易發
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

大宅

你地睇

大宅

我想問如果我餵緊人奶又有呢個問題, 可以點做, 中醫D中藥飲唔飲得, 西醫D藥又食唔食得呢?

複式洋房

Hi 各位,
我BB已6個月大, 痔瘡問題仍未用解決, 請問那些粒粒是否永遠存在 ? 何時消失呢 ?

複式洋房

各位 媽咪:

經親子王國有位媽咪介紹我食維他命e我而家每日食1粒(增美神維他命e - 400單位)已食了2星期有多.痔瘡問題真係有改善了,好了好多,只餘1-2粒細細粒痔瘡,大便已好少有血了,
各位媽咪有同樣煩惱不妨一試呀!效果真係幾好!每星期我還
食一碗(綠豆沙)清清熱氣!
希望對各位有用吧~~~~~~~~

男爵府

我曾經有幾個月覺得去大大是每天的惡夢,有得去又怕痛(事後一定成個馬桶都有血),沒得去重大壓力,因為下次更痛. 後來看?生,塞medication入肛門先好番. 現在保持每天飲十杯水以上,吃起碼一斤菜,1-2orange(或其他多fiber食物). 現在很少見紅.

最?工作壓力大時又發作.

男爵府

我曾經有幾個月覺得去大大是每天的惡夢,有得去又怕痛(事後一定成個馬桶都有血),沒得去重大壓力,因為下次更痛. 後來看?生,塞medication入肛門先好番. 現在保持每天飲十杯水以上,吃起碼一斤菜,1-2orange(或其他多fiber食物). 現在很少見紅.

最?工作壓力大時又發作.

大宅

小鳳 寫道:
.......(增美神維他命e - 400單位)已食了2星期有多.痔瘡問題真係有改善了,好了好多,......

請問餵緊人奶食唔食得呢?

大宅

或者可以考慮食蘆薈
未必一定即食的
新鮮也可

首頁

尾頁

跳至