嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

求救呀﹗初三病到而家仲未好,仲係咳同好多痰,請問大家有無d咩湯水可以教吓我煲比對囡(19個月)飲?唔想再睇醫生了

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

男爵府

你都好吖,初三.......我仔年27開始病到e+仲未好,睇左3次e生
你囡睇左幾多次e生呀,食緊d咩藥,參巧吓???
我都有煲湯,但效果唔明顯!

男爵府

maybaby,

亞囡共有 6支藥,係兒科醫生開的,我唔知佢係咩野藥呀﹗
係呢,你煲咩湯比亞囡飲呀,有無好D呀?

原文章由 maybaby 於 08-2-25 10:33 發表
你都好吖,初三.......我仔年27開始病到e+仲未好,睇左3次e生
你囡睇左幾多次e生呀,食緊d咩藥,參巧吓???
我都有煲湯,但效果唔明顯!

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

川貝海底椰南北杏蜜"早"瘦肉
鷓鴣川貝海底椰南北杏蜜"早"瘦肉
龍利葉無花果石黃皮瘦肉

同帶佢睇中醫

大宅

我囝囝由六個月大開始,每次傷風感冒食完西藥
唔清,都一定會帶佢去睇中醫調理,每次都會好
返,個中醫係用藥粉沖劑,囝囝而家兩歲半,次
次都肯飲,絶對唔苦。

如要醫生資料就 pm,怕比人話賣廣告。

男爵府

好呀,你 PM 比我丫,唔該

原文章由 c21-off 於 08-2-25 12:00 發表
次都肯飲,絶對唔苦。

如要醫生資料就 pm,怕比人話賣廣告。 ...

洋房

原文章由 c21-off 於 08-2-25 12:00 發表
次都肯飲,絶對唔苦。

[email protected]

複式洋房

[email protected]

次都肯飲,絶對唔苦。

大宅

原文章由 mslo 於 08-2-25 09:52 發表
求救呀﹗初三病到而家仲未好,仲係咳同好多痰,請問大家有無d咩湯水可以教吓我煲比對囡(19個月)飲?唔想再睇醫生了

我女都係呀.....年三十病到家下,,,,,d鼻水係甘流...
又咳又多痰,,,,,
睇2次醫生......依家想同佢再睇多次..

男爵府

原文章由 mslo 於 08-2-25 11:27 發表
maybaby,

亞囡共有 6支藥,係兒科醫生開的,我唔知佢係咩野藥呀﹗
係呢,你煲咩湯比亞囡飲呀,有無好D呀?

mslo

我煲川貝"惡"魚肉、辛夷花羅漢果、豬肺湯。
今日又煲"惡'魚肉

男爵府

MAYBABY,

川貝鱷魚肉煲咩野?我都想煲呀﹗同埋你係咪買乾鱷魚肉?

原文章由 maybaby 於 08-2-26 11:34 發表

mslo

我煲川貝"惡"魚肉、辛夷花羅漢果、豬肺湯。
今日又煲"惡'魚肉

子爵府

感冒未清, 又或者係佢地的鼻/氣管敏感, 要先睇西醫認明真係敏感, 食了藥有轉好, 先可以煲食療湯水.

係日常生活, 注意多些同小朋友穿半樽領的內衣, 可減小剌激氣管.
多晒d太陽. 係佢地的飯//, 長期多用淮山-健脾, 再加小小切好細的陳皮粒, 有恆心就會令佢地身體強壯好多, 加油!
原文章由 tonton2450 於 08-2-26 10:38 發表

我女都係呀.....年三十病到家下,,,,,d鼻水係甘流...
又咳又多痰,,,,,
睇2次醫生......依家想同佢再睇多次..

男爵府

原文章由 mslo 於 08-2-26 12:12 發表
MAYBABY,

川貝鱷魚肉煲咩野?我都想煲呀﹗同埋你係咪買乾鱷魚肉?

mslo

我用乾鱷魚肉,喺位完堂買,加埋南北杏、果皮、川貝、密棗煲2小時。
想問吓你囡囡有冇鼻水鼻塞嘅問題?
e生有否開抗生素(要放雪櫃嗰d)??

男爵府

maybaby,

亞囡無鼻水呀,只係仲有d咳同有啖

原文章由 maybaby 於 08-2-26 15:00 發表

mslo

我用乾鱷魚肉,喺位完堂買,加埋南北杏、果皮、川貝、密棗煲2小時。
想問吓你囡囡有冇鼻水鼻塞嘅問題?
e生有否開抗生素(要放雪櫃嗰d)?? ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我個女之前一病就去私家睇,
但要睇幾次先會好返,依家
我會去政府睇,普通門診嗰D,
睇一次食4日藥就好返曬,唔洗
!

大宅

我大仔同細B都病佐好耐,原本係小傷風感冒咳嗽,我冇帶佢地睇到好,E家細B變佐鼻同氣管敏感, 手尾長,日日都要滴鼻同吸氣,大仔就變佐鼻竇炎,氣管都有少少問題,日日滴鼻,唔知食藥要食到幾時先好,兩個小朋友三日睇次醫生,一次每人二百幾,好金....
好後悔.....
最近變得好恨有錢.......

民房

quote]原文章由 c21-off 於 08-2-25 12:00 發表
次都肯飲,絶對唔苦。

如要醫生資料就 pm,怕比人話賣廣告。 ... [/quote]

男爵府

原文章由 CANDY.W 於 08-2-26 16:46 發表
我大仔同細B都病佐好耐,原本係小傷風感冒咳嗽,我冇帶佢地睇到好,E家細B變佐鼻同氣管敏感, 手尾長,日日都要滴鼻同吸氣,大仔就變佐鼻竇炎,氣管都有少少問題,日日滴鼻,唔知食藥要食到幾時先好,兩個小朋友三日睇次醫生,一次每人二 ...

我仔同你仔好似有些相似,又係冇帶佢地睇到好,變佐鼻同氣管敏感, 手尾長,要食抗生素!
你仔有否食抗生素呀!

大宅

原文章由 maybaby 於 08-2-26 22:25 發表

我仔同你仔好似有些相似,又係冇帶佢地睇到好,變佐鼻同氣管敏感, 手尾長,要食抗生素!
你仔有否食抗生素呀!

兩個都要食呀,怪自己好慳唔慳.....到頭來..........

洋房

Please pm to me : [email protected]

Thank you!

首頁

尾頁

跳至