樓市動向

跳至

首頁
23456...21

尾頁

侯爵府

Oh.....bigballball.....partial decoupling ......???!!!...

一個「大時代」的誕生
文章日期:2008年3月4日

昨日公布的匯豐控股(0005)業績,對分析香港經濟和樓市有深遠意義, 可說是啟示了一個「大時代」的出現。

雖然要為美國次按資產作巨額撥備,但在亞太區及新興市場強勁增長帶動下,匯控去年盈利仍上升21%至191億美元(1492億港元),符合市場預期上限,也令該公司有能力將末期息增加至3.042港元,令全年股息增加11%至7.016港元,若以匯控昨日香港收市價計算,匯控股息率已升至5.88厘。

事實上,在增長引擎亞太區中表現最出色的,要數稅前盈利大增42%的香港,佔集團稅前盈利達三成。匯控過去20年積極進軍歐美,但結果去年仍要靠中國大陸及香港等亞洲市場貢獻55.1%盈利。

雖然匯控要為美國次按巨額撥備逾172億美元(約1300億港元),較市場估計160億美元為高。而匯控香港業績出色,其中一個原因是旗下恒生銀行(0011)盈利勁升逾51%至182.42億元。

不少人擔心美國的次按風暴,將拖累全球的經濟和金融市場,而香港也難獨善其身,因而看淡香港的經濟和樓市。匯控的業績卻反映,亞洲區的經濟增長動力確是遠勝歐美,受美國次按的影響遠低於大多數人的預期。

除了業績好之外, 匯控在07年大賺下,全球整體員工平均的花紅達3至4個月的月薪,較06年平均的1至2個月高,而多位香港管理層,也因亞洲的業績理想,能彌補歐美地區因次按而導致的損失,紛紛得到擢升而「上位」。

匯控在香港擁有1.6萬名員工, 而旗下恒生也有9000多員工,今年最高紅花紅最高相當於14個月薪酬,而恒生計劃今年於中港兩地將招聘逾1000名員工。

在匯控和恒生的香港員工獲發放大額花紅後,可會成為樓市的生力軍?

撰文:陸振球 (地產版主管)
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

別墅

這幾日我都成日諗"賣唔賣層樓套現好呢?"
MRNT, 我2006年4月買左海怡一個單位自住, 因為你當時認為抵買,我就拿拿聲買了。 不過你就對港島樓唔熟, 因為你’五行怕水’唔好過海了。

好慶幸當時當機立斷買左, 而家叫價都升左二百幾, 不過, 身邊實在好多人都話個樓市會跌, 搞到我'law law luen'唔知賣唔賣好,而自己去年又唔放股, 而家坐哂艇, 賬面輸廿個, 我買既係5,358, 2628, 857, 2600, 1088。。。點好呢?長揸?貓哥有冇tips!

我而家又生多件, 唔想太博, 但又想可以有多些錢留俾仔女。。

點好。。。升定跌!!!

男爵府

原文章由 astridwong 於 08-3-6 02:36 發表
MRNT, 我2006年4月買左海怡一個單位自住, 因為你當時認為抵買,我就拿拿聲買了。 不過你就對港島樓唔熟, 因為你’五行怕水’唔好過海了。

好慶幸當時當機立斷買左, 而家叫價都升左二 ...

就係因為"五行怕水", 加上西九升得太多, 所以港島樓通西九都無買到, 呢個係我最失敗既地方. 貓哥就好啦, 抓左咁多西九, 而家應該................. 摞住幾箱金牛係加勒比海都上緊網吹水, 打緊長途督促緊d agent 做野.

男爵府

"賣唔賣層樓套現好呢?"

呢個問題好怕見倒, 因為如果好多人咁問, 就真係要擔心下d沽壓. 不過今日就BK所見, d人都仲係問"買唔買好"既多, 證明d人仲好有錢買, 好多人仲係有能力買而未買.

自住樓我就一定唔賣, 投資項目就可以考慮下賣左之後打算將筆錢擺去邊, 擺銀行就一定蝕俾通漲. 如果有更好路數, 鎖定利潤轉碼未償不可. 樓價我就覺得一定唔會大跌(除非有大鍋野發生), 短線睇有可能受次按影響而升幅放緩或停步, 但如果長線d睇多幾年, 現在樓市仍在復甦階段, 暫時睇唔倒有轉勢既可能. 我反而擔心來緊如果會大升, 引來政府的干預, 就可能破壞左個健康既市場.

男爵府

原文章由 astridwong 於 08-3-6 02:36 發表

好慶幸當時當機立斷買左, 而家叫價都升左二 ...

如果你真係唔想搏, 可以考慮投資銀行債券, 上星期新出左隻富通銀行美金債券, 8.25%回報. 富通有AA級, 都買得過. 我將d樓加按左用來買, 樓按俾2.85%利息, 不過用同一筆錢收債息就收8.25%. 風險係如果富通執左筆錢就無左, 或者港元同美元脫勾, 你換左既美元可能會貶值, 另一個要留意既問題係買賣要蝕3-4%差價, 所以唔太適合短線考慮.

渣打同花旗都有類似債券, 回報都有七厘幾以上. 次按之前通常呢d債券回報都只係5厘左右.

複式洋房

依家樓價接近頂峰, 向上再升既水位乎零, 向下大幅調整既機會接近100%.

男爵府

原文章由 bigballball 於 08-3-6 12:19 發表
依家樓價接近頂峰, 向上再升既水位乎零, 向下大幅調整既機會接近100%.

我睇閣下可能有間公屋係手, 樓價升跌同你無乜關系, 所以你可以咁口輕輕. 我就無你咁蕭洒. 我衡量過個市將來會升還是會跌, 就會用自已大半既積蓄真金白銀落注, 贏了故然開心, 輸了卻無人可憐. 所以我習慣左做重大投資決定之前會先用腦諗一諗.

大宅

原文章由 bigballball 於 08-3-6 12:19 發表

你成日咁落力踩樓价跌, (但又無根據)
是否等机會買樓呢?
還是太早階段放左層樓, 所以唱衰樓市呢?

我自已就看好 08 度樓市, 所以堅持吾減价.

別墅

不用擔心,假如唱衰可以另樓市下跌.我們大家唱翻好距咯!

別墅

連貓哥都睇好, 得了.

原文章由 MRNT 於 08-3-6 10:16 發表

就係因為"五行怕水", 加上西九升得太多, 所以港島樓通西九都無買到, 呢個係我最失敗既地方. 貓哥就好啦, 抓左咁多西九, 而家應該................. 摞住幾箱金牛係加勒比海都上緊網吹水, 打緊長途督促緊d agent ...

別墅

咁, 人民幣呢?

原文章由 MRNT 於 08-3-6 10:39 發表

如果你真係唔想搏, 可以考慮投資銀行債券, 上星期新出左隻富通銀行美金債券, 8.25%回報. 富通有AA級, 都買得過. 我將d樓加按左用來買, 樓按俾2.85%利息, 不過用同一筆錢收債息就收8.25%. 風險係如果富通執左筆 ...

複式洋房

原文章由 chuiiris 於 08-3-6 19:02 發表
你成日咁落力踩樓价跌, (但又無根據)
是否等机會買樓呢?
還是太早階段放左層樓, 所以唱衰樓市呢?
我自已就看好 08 度樓市, 所以堅持吾減价.

根據: 全球股市跌所以樓市跌
無根據: 香港股市跌樓市吾會跌
地產經紀: 日日都唱好樓市, 佢地先至有生意做
借錢買樓人士: 要放眼大環境, 否則高追無幸福.

大宅

原文章由 bigballball 於 08-3-6 21:59 發表

根據: 全球股市跌所以樓市跌
無根據: 香港股市跌樓市吾會跌
地產經紀: 日日都唱好樓市, 佢地先至有生意做
借錢買樓人士: 要放眼大環境, 否則高追無幸福. ...

1. 樓市幾時升跌我不敢說, 但股市樓市是否同向同幅則還未有定論, 很多硏究和時間序列分析甚至指出股市樓市的相關系數不大.

2. 樓市升跌, 要看當地經濟氣候, 樓宇供求, 政策等因素; 事實上許多國家的樓市(如第三世界, 東歐, 澳紐等國, 甚至內地二三綫城市和澳門) 仍在上升軌.

3. 還有, 股市樓市不一定要大升大跌, 也可以是窄幅橫行, 正如香港04-06年時狀況.

要多留意思考, 不要人云亦云.

[ 本文章最後由 youma 於 08-3-7 07:47 編輯 ]

侯爵府

如果香港樓市跟香港股市走,落後了的樓市咪會勁升....

唔怪之得近月樓市升得咁勁,又咁多人話中原城市領先指數不久將會過 100 點,原來係有道理。

原文章由 Ben2003 於 08-2-27 20:30 發表
Just for information.

恒生指數:

8.1997 = 16,820

Today = 24,483

中原城市領先指數:

8.1997 = 100

Last week 公佈 = 73.81
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

呢度有好多"專業長期唱好樓市人士", 各位要小心留意中美經濟實況再定長遠目標.

侯爵府

呢度有兩個好多網友都認得"唔專業長期唱淡樓市人士", 各位BK家長要小心留意油價/商品上升,港元貶值,通脹加劇的實況,急定中短期抗通脹目標。.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

原文章由 bigballball 於 08-3-7 07:37 發表
呢度有好多"專業長期唱好樓市人士", 各位要小心留意中美經濟實況再定長遠目標.

記得06年初我係度唱好樓市, 都有位"專業長期唱淡樓市人士", 係度話當時股票升, 係因為人民幣預期升值, 所以熱錢流入, 但一朝當人民幣升值5%, 到達市場預期, 資金將大規模切出, 到時將引發港股及樓價狂瀉. 而我當時就話, 熱錢入來唔係為左5%的回報, 而且當時受美國施壓, 要人民幣升值, 國家對國家的政治施壓又點可能只升5%呢? 而人民幣可能會仿校歐羅, 升值5%之後會被進一步確定升勢而進入漫長的上升軌道.

果位網友當時極度睇淡, 話要將佢父母層養老樓都賣埋, 希望佢只係在此講下, 嬴下口角, 如果唔係就唔知點樣面對年漫的兩老.

大波波, 我唔係長期唱好, 我覺得樓市有泡沫既時候我會係度講, 亦會出貨用真金白銀落注. 不過我睇既野都經常錯. 人唔可能掌握市場上所有的信息, 作投資判斷時只能根據自已所知的有限知識, 所以唔應該講得太肯定. 如果單憑話股市跌, 樓市就必跌, 未免俾人覺得有點兒井底之蛙的感覺.

[ 本文章最後由 MRNT 於 08-3-7 10:16 編輯 ]

複式洋房

原文章由 MRNT 於 08-3-7 10:14 發表

大波波, 我唔係長期唱好, 我覺得樓市有泡沫既時候我會係度講, 亦會出貨用真金白銀落注. 不過我睇既野都經常錯. 人唔可能掌握市場上所有的信息, 作投資判斷時只能根據自已所知的有限知識, 所以唔應該講得太肯定...

請問鍾原, 米聯老板係97年樓市大幅下跌既時候有無通知全港業主出貨 ?

禁止訪問

大宅

買咁多, 要黎包二奶, 三奶呀 ...

原文章由 ha8mo 於 08-3-7 15:14 發表
Please please 急 call 白藍黑加息
樓市大跌七成我買傲雲峰三房套
大跌九成我買嘉多利山
跌至$1/呎我買幾幢種植道

please please drop more
升久必跌

首頁
23456...21

尾頁

跳至