嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

香蕉蓉

我個女6個月大, 今日俾左香蕉蓉(超市買)佢食,
佢食到個樣好似好酸咁,
咁仲應唔應該再俾佢食?

大宅

Re: 香蕉蓉

你不如買新鮮的蕉給他吃,比較有益及好味啲。不過不要買香蕉,只可以買牛奶蕉、大蕉及皇帝蕉(即比較細隻的那一類蕉)。

複式洋房

請問點解唔可以是香蕉呢?

別墅

係呀....我仔仔都係咁呀, 佢一路都係好like食蕉咁, 我都買左d 香蕉蓉俾仔仔食, 點知佢又係食到好酸咁, 仲食都想嘔咁呀.....我食過幾啖, d 味都好似好酸咁, 唔係咁好食 :-P

我想問下d 水果蓉開左放落雪櫃度可以放幾耐呢??thx

大宅

香蕉蓉幾大可以食?
要蒸塾嗎?

大宅

Maggie3493 寫道:
香蕉蓉幾大可以食?
要蒸塾嗎?

bb6個月就可以食蕉蓉,不需要蒸,你買一些比較熟的就可以了。

大宅

pinkhung 寫道:

我聽朋友講不要給bb食香蕉,點解就不記得了,等我問一問再話給你聽好嗎?

大宅

買現成香蕉蓉好似無o甘好, 不如自己買香蕉返屋企'吽'熟再整蓉仲好啦, 一來唔酸, 二來香蕉越多黑點越有益

洋房

My BB starts to eat banana at the age of 7 months and he is now coming to 9 months' old this Thursday. As not frequently eat, I just buy the banana pureed instead of making by myself. I buy the Gerber brand banana pureed for my BB and he loves so much. Normally I'll give him half bottle for one day and the half for next day. Suggest to finish the whole bottle within 1-2 days provided that it's stored in the fridge after open.

別墅

chiuchiu63 寫道:
[quote]
pinkhung 寫道:

老人家話食香蕉會'野'痰.

等待驗證會員

我讀書個陣,鍾意自己將o的新鮮蕉用叉整到變"蓉", 跟住加少少砂糖, 夾面飽食... 好正o家!!!! :-P

民房

我屋企d老人家話食得香蕉多, 對條氣唔係咁好.

別墅

我奶奶剛剛相反,他說香蕉‘正氣’喔!

首頁

尾頁

跳至