家事百科

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

請問屋頂天花常常發霉, 有無辦法一勞永逸 ?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 請問屋頂天花常常發霉, 有無辦法一勞永逸 ?

廁所及睡房天花常常發霉,應該係樓上地板有輕微滲水,小心愈來愈嚴重。

我冇方法幫到你,sorry。

侯爵府

廁所可不可以整鋁天花?

子爵府

可以. 我家的洗手間都裝了铝天花.

願主與你們同在,也與你的心靈同在!

大宅

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Mrs.Chan 寫道:
可以. 我家的洗手間都裝了铝天花.

請問價錢會否很貴?何處找師父做?

侯爵府

我上次裝修時, 好似都係幾千元, 包廚房, 廁所.

詳細情景你可以問下你識果d裝修師傅, 不會好貴的.

大宅

我都整左啦, 之前真系好煩, 成日掉灰落來, 依家一勞永日, 好正, 我系見隔離裝飾順便問師傅整唔整, 點知佢又幫我整, 因我廚廁好細所以都收得合理$1,800包燈架啦!!
________________ KiuKiu媽媽

大宅

Hi kiukiu媽媽,

請問要整幾耐? 半日ok嗎? 是不是就咁幫你加裝鋁板, 咁個天花板會唔會油d 防潮油or幫你鏟走灰?

咁其實個天花板始終都係會發毛或者潮濕變黑, 只是加裝了鋁板睇不見, 是嗎????

KiuKiu媽媽 寫道:
我都整左啦, 之前真系好煩, 成日掉灰落來, 依家一勞永日, 好正, 我系見隔離裝飾順便問師傅整唔整, 點知佢又幫我整, 因我廚廁好細所以都收得合理$1,800包燈架啦!!

複式洋房

用漂白水開水來抺,抺完後好多年都冇再起霉點,係五金舖老細敎嘅。
:-)  :-)  :-)

別墅

我都係用漂白水開水來抺,但過一輪都發番,不過已輕微好多。剛抺完有d味,而且d油會脫色。but始終好過發霉。

別墅

加裝鋁天花板都幾好喎!!!

民房

我都係呀,好肉酸呀,我整情想成幅油過. :-(

首頁

尾頁

跳至