想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi Melmelody,

因為如果你Day 1時就要Call佢地, Day 2 要上去抽血及照超星波, Day 3打針....但如果Day 1已撞正Easter, Dr. Tay診所會close, 但便要上如勝利輔助生育中心(這些Lab)驗, 咁咪費用要再貴D law~只是好彩他不是放大假而已....

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 18:34 發表
WINWINJOEJOE,

妳話驚撞正復活節假期要上Lab做貴D係指乜呀? 唔知我D timing 會唔會撞假期呢? 都係唔諗, 做得成先算!

複式洋房

回覆 #5 我係跳跳虎 的文章

多謝!希望大家都會好快有好消息.

複式洋房

回覆 #3 shanmmami 的文章

Hi, shanmmami

之前我都有留意你的留言, 我同你都係1月12日放胎, 所以預產期都係一樣.

你而家陀住對孖胎, 辛唔辛苦呀.

別墅

原文章由 ChinPearly 於 08-3-4 09:31 發表
Hi, shanmmami

之前我都有留意你的留言, 我同你都係1月12日放胎, 所以預產期都係一樣.

你而家陀住對孖胎, 辛唔辛苦呀.

E? 原來我哋同一日放胎架?? 我預產期4/10, (不過我自己計係1/10) 你呢? 係唔係孖胎呀?

而家只有10 weeks, 未見肚, 冇嘔, 所以一d都唔辛苦, 你呢?
多多聯絡

複式洋房

好替妳們高興, 係咪全部都搵Dr. Tay做架? 妳們要小心 Take care啊! 加油

同時希望即將要做IVF的姊妹順順利利

別墅

ic. 但最後的步驟抽蛋、放胎係咪響養和做? 若撞正紅日醫生收費係咪貴d?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 09:27 發表
Hi Melmelody,

因為如果你Day 1時就要Call佢地, Day 2 要上去抽血及照超星波, Day 3打針....但如果Day 1已撞正Easter, Dr. Tay診所會close, 但便要上如勝利輔助生育中心(這些Lab)驗, 咁咪費用要再貴D law~只是好彩 ...

複式洋房

Melmelody,

我都唔敢肯定...但照計都係Dr. Tay做, 抽蛋和放胎都只是借養和做, 晤...應該唔會掛. 妳諗住點呀? 估唔估計倒幾時是Day 1呀?我依家希望佢生勝啦!快D黎, 同埋最緊要是Day 2/3上去照唔會有水pork(因為Dr. Tay話咁樣係唔做得的). 妳的planning是怎麼樣?

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:00 發表

ic. 但最後的步驟抽蛋、放胎係咪響養和做? 若撞正紅日醫生收費係咪貴d?

別墅

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知用棒驗係咪唔一定要早上the first 才準ga?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 11:12 發表
Melmelody,

我都唔敢肯定...但照計都係Dr. Tay做, 抽蛋和放胎都只是借養和做, 晤...應該唔會掛. 妳諗住點呀? 估唔估計倒幾時是Day 1呀?我依家希望佢生勝啦!快D黎, 同埋最緊要是Day 2/3上去照唔會有水pork(因為Dr. T ...

複式洋房

想請問大家, 如果不育, 去家計會睇醫生好唔好

我快35yr,試左一年都唔成功(順其自然), 現在要面對現實看醫生,請問家計會得唔得? 因為睇到你們要用好幾萬, 我想經濟d, 瑪麗醫院應該都好貴

複式洋房

是呀! good luck!

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:26 發表

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知 ...

複式洋房

Wiskey,
建議你不如快D去公家醫院排不育科的IVF, 如瑪麗/威院/廣華等等...因為要排1-2年, 費用應該唔駛2萬. 因為我當時37就快38, 佢地都唔收, 因為政府醫院規定40歲就唔收要轉去做私家症.

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 11:48 發表
我快35yr,試左一年都唔成功(順其自然), 現在要面對現實看醫生,請問家計會得唔得? 因為睇到你們要用好幾萬, 我想經濟d, 瑪麗醫院應該都好貴

複式洋房

Melmelody,
咦!你可唔可以講講點解會stop左, 等我有個心理準備麻~

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:26 發表

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知 ...

複式洋房

thanks

想問, 是否不用去家計會試

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 11:59 發表
Wiskey,
建議你不如快D去公家醫院排不育科的IVF, 如瑪麗/威院/廣華等等...因為要排1-2年, 費用應該唔駛2萬. 因為我當時37就快38, 佢地都唔收, 因為政府醫院規定40歲就唔收要轉去做私家症.

...

複式洋房

Wiskey,
我自己本人就覺得麻麻地, 因為我試過婚前驗身, 佢地D手細好粗魯, 比我的感覺唔好, 而且家計會唔係已經close左精子部門, 我唔清楚仲有無得做??

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 12:03 發表
想問, 是否不用去家計會試

複式洋房

我自己計都係1/10, 但dr tay 話係3/10, 無所謂啦. 我得一個咋, 不過最緊要順利, 健康就得啦.

我就冇嘔, 不過成日作悶同作嘔, 夜晚好多時都冇胃口, 唔想食野, 我諗捱到12, 13 週應該冇事.

開始見肚, 已經著唔落d返工褲, 著裙就唔覺, 可能我一向都有個肚腩仔.

得閒傾吓計啦.

原文章由 shanmmami 於 08-3-4 09:59 發表

E? 原來我哋同一日放胎架?? 我預產期4/10, (不過我自己計係1/10) 你呢? 係唔係孖胎呀?

而家只有10 weeks, 未見肚, 冇嘔, 所以一d都唔辛苦, 你呢?
多多聯絡 ...

複式洋房

排瑪麗醫院

如果排瑪麗醫院或者其他政府醫院唔知要幾久

複式洋房

Hi Wiskey,
我估起碼要年半, 不過你還是先查查個電話及問問有關情況吧!

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 12:55 發表
如果排瑪麗醫院或者其他政府醫院唔知要幾久

複式洋房

Hi ChinPearly,
我想問預產期是怎樣計算出來?還有, 在養和(抽egg和放胎)是否半Day就得啦?養和收唔收支票/信用咭?妳自己放完胎後放左幾多日假?我知道係要放鬆心情, 但除此之外日常要注意D什麼?我擔心之前之後點請假?妳知啦...上親去見Dr. Tay起碼至少幾個鐘或者要半日...同埋, 是否早晚要打針, 咁妳幾點打呀?
Sorry......請見諒!我只是想清楚D...

原文章由 ChinPearly 於 08-3-4 12:22 發表
我自己計都係1/10, 但dr tay 話係3/10, 無所謂啦. 我得一個咋, 不過最緊要順利, 健康就得啦.

我就冇嘔, 不過成日作悶同作嘔, 夜晚好多時都冇胃口, 唔想食野, 我諗捱到12, 13 週應該冇事.

開始見肚, 已經著唔落d返 ...

複式洋房

THANKS

謝謝, 先查詢

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 14:02 發表
Hi Wiskey,
我估起碼要年半, 不過你還是先查查個電話及問問有關情況吧!

別墅

我上次打左6支針後去驗血, report 出左Dr. So就叫姑娘通知話唔可以再做, 可能用藥過多導致早排卵(其實解釋左都唔明?), 咁就冇左萬五蚊多, 結果下次mc果然早左5日, 所以今次唔知係咪會遲來?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 12:02 發表
Melmelody,
咦!你可唔可以講講點解會stop左, 等我有個心理準備麻~

首頁

尾頁

跳至