自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係谷左好耐, 不吐不快!!

唔知大家有冇同樣遭遇:

推住bb車, 甚至再拖住多個仔/女, 係地鐵想用電梯又危險, 想用升降機又唔夠d"冇需要人士"爭........最好仔/女乖乖地都可以等下一部 lift, 如果又喊又或是要大便又或是小便, 真係好氣憤d"冇需要人士" 入哂 lift, 而真正有需要人士要等

今日已經係數不出咁多次要先讓"冇需要人士"使用升降機
地鐵職員係認為輪椅人士, 傷健人士先係"有需要人士", 大肚, 推bb車呢 d 就要先請示排隊既人唔介意先可以優先使用
當然我已經見過好多次有輪椅人士, 傷健人士好無奈咁睇住升降機滿哂d"冇需要人士"咁關門, 仲要迫到門都關唔到都唔肯出黎.............
點解????

我真係想有多d聲音比港鐵知道, 真正需要用升降機既市民真係好無奈~~~~~~~~~

係度好想讚揚一下時代廣場既職員, 係使用升降機時, 真係會幫助有需要人士到最前, 而且十分友善, 值得大讚

[ 本文章最後由 marcusBma 於 08-3-6 00:00 編輯 ]

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我支持你~~
我試過係商場度好伸苦入左lift 後同老公講”個個都唔識行”
(個時我囡囡重係幾個月大,坐BB車)

原文章由 marcusBma 於 08-3-5 23:57 發表

唔知大家有冇同樣遭遇:

推住bb車, 甚至再拖住多個仔/女, 係地鐵想用電梯又危險, 想用升降機又唔夠d"冇需要人士"爭........最好仔/女乖乖地都可以等下一部 lift, 如果又喊又或是要大便又 ...

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

十分支持

我都有件事都想說啦

我都係推住bb車

入闊閘機

點知有個男人攝咗位(打尖)

我心仲想佢都係幫我按電梯而已

點知真係有(車立)

我就追前啦

點知佢一下關門

仲要係單拖果隻 (一個人)

我真係想 (尸口中月)佢啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

次次都係咁架啦,同朋友一齊時,我會當傾計咁好大聲講“有手有腳都同d bb車掙”,無 朋友一齊時,我會同阿仔講“你唔好周圍郁,個個都同你掙黎搭,鬼咁多人都迫入黎,搭到好好啦,整到人會俾人話架”

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都十分支持,
我大肚果時推住大仔出街d(有需要人士)
都係咁迫入黎

子爵府

D人幾時都係咁架啦~~~
好似你推住架B車,就係左住佢,
有時排隊都冇用,D人一樣慌死入唔到.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢d情況真係經常遇到, 有時推左架bb車入去, 有d入唔到去的冇需要人仕仲用好唔友善的目光, 好似話我阻住哂令佢入唔度.

大宅

支持
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

畀面勳章

原文章由 marcusBma 於 08-3-5 23:57 發表

唔知大家有冇同樣遭遇:

推住bb車, 甚至再拖住多個仔/女, 係地鐵想用電梯又危險, 想用升降機又唔夠d"冇需要人士"爭........最好仔/女乖乖地都可以等下一部 lift, 如果又喊又或是要大便又 ...

支持

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢d事係經常遇到, 好似推bb車係唔應該搭lift咁, 明明冇野拿果d年輕人就應該使用。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

support x 10000!!!!
我成日都試過這個苦況

大宅

十分支持!

唔知大家有冇同樣遭遇:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔細細粒比人迫到碌左落地呀!!!!!!!!

d人廢嫁!無手無腳嫁!

我唔會比人蝦嫁!我每次都會大大聲講)))))

有手有腳bb都蝦有無搞錯呀!!!!!

部lift一開咋,d人就扮趕時間推你....我就會大大聲嗌)))
甘趕時間搭電梯啦!!有無眼睇呀!!有需要人士呀!!

d人仲要起勢啤住你話你d仔女/bb車阻住佢果下先掂!!

男爵府

除左坐lift, 上地鐵都係咁, 就算原本排我後面, 架車一黎就打尖上車先, 我次次都係等d人上晒車我先有得上, 仲好多時上唔到車要等下一架。

同埋好討厭d拖友, 兩個人攬埋一齊企正門口, 有次個男仔仲要揹住個大背"朗", 成個門口得番一半, 好心見多人出車就攬少陣啦。我推架車仔出得黎, 我媽咪出唔切車呀!

珍珠宮

唔知大家有冇同樣遭遇:

係呀真係好鬼angry架, 好多時等得黎用扶手電梯都上到啦, d"冇需要人士"都係咁, 如果我同老公一齊有時推住bb車都用扶手電梯但係有時我一個或者太多人就無辦法...

d 人真係好唔considerate架....我記得有一次我去sogo, 個日大減價, 諗住去買d bb野, 係度得緊lift時先到d"冇需要人士"係度排隊真係炆, lift就得一架, 等要等幾次都唔明d人點解唔用扶手電梯...到走時我地唔係最高個層, 上下都滿我推住架bb車都唔知點算, 又唔可以收車用扶手電梯, 好彩個揸lift小姐見到佢係最高個層唔載滿人留番d位比我地入..

男爵府

好媽媽勳章

支持~~絕對支持~因為我同女女成日都唔夠d"無需要人士黎~只有再等下一架=.=因為我覺得推bb車用扶手電梯~好危險~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

support

首頁

尾頁

跳至