夫婦情感

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

我好唔開心, 係咪老公唔愛我啦.

該用戶已被刪除

Re: 我好唔開心, 係咪老公唔愛我啦.

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie&ben,

試下同老公傾下,話比佢知你既感覺,有時男人就係咁粗心,而且o個個係佢呀媽,佢阿媽錫個孫,唔覺得有問題丫,佢可能唔明白你有咩好唔開心遮。而且有時老人家錫孫係咁架啦!

不如同你老公講你好掛住個女,放假想多d湊女,睇下你老公會唔會幫你"爭取",大家"手羅"個平衡啦

唔好太擔心啦! 個女始終係你既,第日囡囡返學,唔通你奶奶陪個孫參加親子活動咩!!

珍珠宮

好媽媽勳章

可能在男人角度

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

maggie&ben,

雖然我明白你既痛苦,但係你點解一開始唔請人湊,未比奶奶湊之前有無好好諗清楚?試想想小朋友每日都係跟住麻麻,唔跟你係一件好正常既事,而個D咁既奶奶,你都唔好祁望佢o地會點樣,而你老公.....唉!就算想幫你都難,個個係佢亞媽,希望你唔好介意我講得咁直接,如果你真係想同小朋友接近一D,希望你自己請人湊或帶佢返幼兒園,小朋友既童年無幾耐架咋,希望你想清楚,唔好再難過喇!

複式洋房

maggie&ben

如果係我都會很傷心, 一方面又激氣奶奶, 一方面又心傷個女好似唔跟你, 我都試過因個女而成日俾奶奶話, 好似我對個女做0麥都是錯, 試過有次想帶個女同朋友去街, 奶奶唔俾, 重特登來我家 (我們唔同住), 唔俾我帶女去街, 之後自己同老爺帶個女去飲茶.....等..... 後來, 我終於忍唔住, 一次過同老公講晒, 好彩老公都明白...我想你首先心平氣和同老公講自己的感受, 及每星期定一些時間只有你及老公及女一起, 另如, 如可以的話, 可否自己照顧番 (例:請工人幫手), 因bb成長很快,每日都有新0野, 不要錯過.....
該用戶已被刪除

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實你老公唔係唔明白你,而係男同女諗法唔同,個D係佢屋企人,當然佢唔明白你,佢並唔係唔愛你,如果你真係想擺腳你奶奶就一定要將小朋友接番o黎,唔好唔開心喇!

複式洋房

Hi maggie&ben,
同意Stkyo的講法 : [小朋友既童年無幾耐架咋,而小朋友每日都係跟住
該用戶已被刪除

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie&ben,

橫掂你囡囡都就黎返學,不如試下同你老公講想自己跟番小朋友既功課,自己教,"女麻女麻"始終都係縱孫,怕囡囡會變小霸王,而且"女麻女麻"唔識教ABC卦?(我估下咋 :-P )

其實好多人都知當小朋友開始讀書,真係自己跟番好d,有d人無能力請工人都寧願辛苦d每晚湊番屋企
該用戶已被刪除

侯爵府

maggie&ben,
吾好話妳吾同個女住, 我就算同個女一齊住, 由我mother

大宅

stkyo, I agree with u.

maggie&ben,其他野你吾好唸住,你想吾想同你個女close返D先?想嘅你就要好好plan下下一步點做。吾係唸邊個啱邊個錯嘅時候。

我上緊個兒童心理學couse,講到attachment(依附)。個亞sir大力反對你呢種咁嘅安排(1-5 full day比人揍,放假至揍返屋企)。好單簡講,對個細路黎講,邊個feed佢,同佢玩,同佢sleep,同佢xxxxx最多就係佢"亞媽",佢亦都只會attach佢"亞媽"!"亞媽"嘅定義係同佢最close,最愛佢嘅人,佢邊知咩叫做生佢出黎至係亞媽呢?你女呢講,你奶奶就係佢"亞媽"law,但你冇得怪佢,係好自然嘅事!

個亞Sir仲話吾知見幾多case,個細路返kinder要揍返屋企住,一係好(yai)/壞,一係好憎親生父母,各式其式嘅心理問題都有,係嚴重影响日後發展,真係可大可少。有個重因為缺乏安全感,經常失禁(小學wor),比同學笑,更冇自信,越大越難搞。

你女同你奶奶己develop到咁,加上你奶奶咁老套,你更要安排得好D。又吾好咁急要一刀切攞個女返黎比人揍or自己揍wor,咁個女會覺得比人搶左個"亞媽"。個亞sir都建意係要比個適應期個細路:

- e家開始每日放工上去奶奶度同個女玩,玩D奶奶吾識玩嘅野,等你女慢慢日日expect你黎
- 放假同佢去街,奶奶係都要去比佢去law,但玩D又係奶奶體力支持吾到嘅野,我吾信佢會同個孫一齊係X險樂園坐車仔呀?坐得1架坐吾到等2架瓜?
- 務求日日見,quantity 仲要係quality。
- weekend/holiday帶返屋企住時,再比佢多D驚喜,益智玩具吾少得,但吾好比佢帶返奶奶度玩,要佢知道返自已屋企至有。發現佢至愛邊樣玩具e.g. bear,之後係奶奶度成日提起隻bear。講故事講D有daddy, mammy,有關返學嘅書,如果冇,no problem, 同佢講story誇張D,總之令佢覺得stay自已屋企好happy。

另一方面你要著手請人,if真係吾可能請人揍,我念keep住咁都有改善,最好梗係請or自己揍la。

你買D有關兒童心理嘅書比你老公睇la,佢吾睇你就copy最critical嗰版出黎,highlight D keyword,等佢知道問題所在,吾係你小事化大。你奶奶都吾可以得罪住,你比我我仲做得出買野上去polish her shoes架,以大局著想。
該用戶已被刪除

民房

maggie&ben,
你真係好傻, 你老公點會唔愛妳呀, 只係男人覺得個女由自己阿媽湊, 冇問題又安安樂樂, 食飯時又唔駛煩要照顧個女, 咁舒服, 幾咁好呀, 所以佢會覺得妳無聊. 妳老公同d男人同一個通病, 都唔係好細心同識講野, 所以講黎講去都係個幾句.

唔好話因為怕奶奶煩而唔返去見自己個女, bb同妳既感情係日積月累. 講我既經驗比妳聽, 我個仔係奶奶湊, 我都好唔中意我奶奶, 但冇辦法, 我媽咪已經仙遊. 個時我兩公婆住上水, 奶奶住屯門, 我地響九龍返工, 平日我放工返奶奶度睇下個仔, 餵佢食奶, 等佢訓埋, 然後先返自己屋企, 我奶奶都唔係好中意, 就話我唔駛日日返黎睇仔, 我咪同佢講, 佢係我個仔, 我要佢知道我係佢媽咪. 個日走時都好唔開心, 出左門口就喊la, 但我同自己講要堅持落去, 唔好因為奶奶而放棄. 雖然呢段時間好辛苦, 當發覺個仔每日期待我返去時, 開門時他的雀躍表情, 係值得. 如此情形維持左一年, 基於個仔開始大個, 我兩公婆決定搬去屯門, 同奶奶住近d. 個時同老公講明, 唔想日日都返奶奶度食飯, 而且我地放工返屋企都七八點, 要老人家同個仔等就唔好啦, 我地自己響屋企煮食, 個仔就跟奶奶食飯, 大約八點半至九點就湊返個仔. 呢個安排都幾好ga, 同老公感情融洽左, 有番二人世界既感覺. 而家個仔, 一到做皆大歡喜就會穿好鞋, 企響門口等我地.

當然個仔同奶奶感情很好, 但我響佢心中有一定的地位. 有咩事佢一定第一個搵我, 唔搵我奶奶, 呢d就係我日日去睇佢所得的成果. 而家妳個女就黎兩歲, 真係要花多d時間係佢身上, 買d禮物, candy, 次次唔同, 第一次唔理妳, 兩次三次, 更有一次理妳, 慢慢黎, 比心機呀!

大宅

Brian'Mother,
你笑我渣?我都係上得BK多,呢度學D嗰度學D渣!不過上左個course真係幾好,學識客觀D&先從BB角度唸,BB吾識講嘢/表達丫麻,if先從BB角度唸,唸下呢樣安排對佢好吾好呢?自然少左好多家庭問題,好多父母因為寧取一個較為方便自已嘅方案,而輕視左對細路嘅影响,就出現好多問題lor。

你話你bb見到你都唔係特別開心?我唸係你太敏感,佢仲細,大D你會睇到佢對你同對其他人嘅分別。
該用戶已被刪除

大宅

醒下la。
"我返到去見到佢成日要女麻女麻"--呢個係"果"黎架,結果個果呀!個"因"咪就係你太少見個女lor!睇下mimimor個case la,老公wor,你下一步至算啦,攪掂個女先啦!

象牙宮

如果你真係唔想咁落去就首先自己要堅強,呢Do野無人可以幫到你,第一,唔埋三七廿一,一係搵間幼兒園湊BB,一係請人湊,如果你老公唔鍾意有個外人係到,你可以請日頭湊,我都係咁,一開始我已經唔比奶奶湊,佢夠話"比人湊好賤架,一陣打我BB點算呀",我都費事理佢,而我老公都曾經同我講比自己人湊好D,我一句鬧返佢,比你亞媽湊定比我亞媽湊呀?就得哥o黎失嫂意,終於我請人湊日頭,夜晚自己湊返,雖然辛苦D,但係我覺得值得o既,起碼第時我個女都唔會怪我無時間陪過佢,我奶奶個陣仲想要我屋企鎖匙,話驚BB比保母打喎,我啋佢都傻呀!請佢容易送佢難,你唔好再傷心喇!你真係唔怪得你老公架,呢D野你老公唔會明白架喇!你都係快D攪掂你小朋友先啦!

首頁

尾頁

跳至