少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

仔仔話我 "煩到死", 好hurt, 嗚嗚....

我口渴買了樽Qoo, 仔仔又爭住飲, 我唔比佢拎住, 費事佢飲太多, 我飲幾口,佢飲一口, 跟住佢飲完一口又想再飲, 我話夠啦,因住咳咳呀,仔仔 0係喉嚨DING講 "比我飲啦, XX死"
我問佢 "下 ? 咩話 ?", 仔仔嘟長個咀 "煩到死囉" , 我果刻好Hurt 呀.....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

Re: 仔仔話我 "煩到死", 好hurt, 嗚嗚....

係咪你試過咁話佢呀? 佢咁細唔知道hurt到你架, 唔好唔開心啦

大宅

我吾想我仔飲嗰樣,我一定吾會係佢面前飲,老公都吾飲得!吾係會好茅盾,好難教仔!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Rita,

小孩子説話往往沒有想清楚背後的意思,不要那麽介意哦!倒不如你扮到很不開心的樣子告訴他媽媽聽到他的話很傷心,看看他有什麽反應。

告訴你,我仔仔也是一樣哦!那天他要爸爸買一個50元的超人公仔。爲了讓他知道50元有多少錢,順便測試下仔仔的同情心,爸爸就對仔仔話50元可以夠爸爸吃3日午飯,如果仔仔還是堅持買,爸爸只好挨餓3日節省50元買超人,不過挨餓3日爸爸就會餓病。

如是者,仔仔對爸爸說:“爸爸,你晚上吃多一兩碗飯,中午挨餓就不會病喇!”(我兩聽到,簡直哭笑不得!)到了“挨餓”的第二天,爸爸問仔仔是不是還堅持買超人,仔仔居然問爸爸:“你是不是明天就病?不如你今晚吃多兩碗飯啦!”

珍珠宮

TszHin媽咪 寫道:
係咪你試過咁話佢呀? 佢咁細唔知道hurt到你架, 唔好唔開心啦

可能聽過我話daddy 卦

珍珠宮

tt2001 寫道:
我吾想我仔飲嗰樣,我一定吾會係佢面前飲,老公都吾飲得!吾係會好茅盾,好難教仔!

我平日好少買呢D 野 0黎 飲的, 因為又有色素又高糖份。我在便利店企左一陣, 口渴又口淡淡, 先買來刺激一下味覺。下次都係買蒸餾水算囉。

大宅

我個仔第一句識講係:咪攪住
之後有一排又話:煩死人
宜家佢唔聽話時我地打佢手板.........佢話:唔好打佢啦, 會痛痛架
做錯事我好惡望住佢, 佢話:媽媽呀, 可唔可以唔鬧鬧呀.

真係無0黎正經

Teresa: 你仔仔好攪笑........你講得對, 要比佢知大人的感覺, 睇佢反應, 有一次阿仔用單車撞向我, 隻腳趾真係好痛, 咁我扮哭, 阿仔真係取了張面紙給我, 我好開心..........只不過, 佢好快唔記得, 間唔中又用單車撞向我

珍珠宮

Teresa,

笑到我標眼水啦 !!!

我知言者無心, 但真係有D不是味兒哩 !

我即時mau低, 岳高頭同晞晞講我唔開心呀, 錫番我啦咁。

珍珠宮

Rita,

小朋友學野好快架...我仔仔都係我講佢又講...所以講野要小心
話過你知呀...有一次仔仔唔乖...激到我好唔開心沖口講:.....你走啦以後唔好番黎....你知唔知呀...仔仔學0左跟住有一次同daddy返工同佢講byebye,點知佢話:daddy你唔好返工....如果唔係你以後都唔好番黎 我老公實唔開心啦,問佢邊個教係咁講野....佢話媽咪law :-( :-(

所以你唔好怪係仔仔呀!佢唔知架...有樣學樣

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

TszHin媽咪, Teresa,
睇你兩個仔既對答, 笑死我了.
咁機警, 食腦之人.

Rita,
好耐唔見你啦, Matthew 仔把咀而家咁叻呀.
幾時同panpan 交下手呀? heheeee.
前排帶panpan 去ocean park 在威威劇場終於上台同whisky 玩呀, 佢好鬼開心, 我仲影左video
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

別墅

Rita,

All the sudden, Matthew's 咀而家咁叻, I think he is better than Alison. Alison still clings to me all the time, but she always say "you are naughty" in Chinese. No matter what happens, let say I stop her to have ice-cream, soft-drink, then she will definately say "mami very naughty", when daddy told her not to cling to mami, then she will say "daddy very naughty", and when my helper told her to have a bath when she is playing, again she said "Tse Tse very naughty", SO after a while, we all get use of it. SO take it easy.

大宅

Teresa,

你個仔真係好攪笑呀.

首頁

尾頁

跳至