烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

怎樣才令D蒜頭放長久一些呢?

因為有時放得太久就會發牙! 好似D人話唔食得架! 但係一買就要買成三個咁多, 所以想請問大家怎樣才可以放得長久一些, 是否話要攪碎佢, 然後怎樣就呀! 可以教下我嗎?
Keily (金器皿)

洋房

Re: 怎樣才令D蒜頭放長久一些呢?

先將蒜頭切碎,用個乾淨既玻璃瓶放好,再加D生油及少少麻油,D油要蓋過D蒜頭呀!
咁樣放系雪櫃,起碼可以放2-3個月!
OK!

民房

咁須唔須要炸過果d蒜頭粒先呀!唔該!
Keily (金器皿)

大宅

Banana~Tomato 寫道:
先將蒜頭切碎,用個乾淨既玻璃瓶放好,再加D生油及少少麻油,D油要蓋過D蒜頭呀!
咁樣放系雪櫃,起碼可以放2-3個月!
OK!

Apart from oil, you can try add some salt
No need to cook

大宅

keily777:
You can put the garlic cloves inside a freezer bag and put it into freezer. When you need to use it, just take one or two cloves at a time.
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

蒜頭用水洗後, 切碎抄, 放雪櫃, 會唔會出水變, 有同事教蒜頭不好洗, 是否正確?

首頁

尾頁

跳至