母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

只用一邊乳房餵BB, 夠嗎?

***** 請提供建議 *****

我現在懷孕32週, 計劃BB出生後餵母乳.
但在個多月前, 醫生發現我其中一邊乳頭生了些粒粒,
他說是皮膚病, 不宜餵母乳, 否則會傳染BB.
當然, 我現正在治療中, 希望在BB出生前把皮膚病醫好,
順利餵母乳. 但亦要有兩手準備, 免得BB早了出生/皮膚病
趕不及治愈而不知所措.

我有幾個想法:
1/ 只用無事的一邊乳房餵, 另有事的一邊keep住泵奶
[當然泵出的奶不會餵B,驚傳染]
(擔心BB唔夠飽)
2/ 只用無事的一邊乳房餵, 另有事的一邊keep住泵奶,
補奶粉
(有文章說這樣BB腸胃難適應, 比只餵奶粉更差)
3/ 只餵奶粉, keep住泵奶, 待治愈後餵番人奶
(擔心BB食慣奶粉,會唔肯食母乳)

現在幾唔開心...
對以上想法, 大家有何意見? 有沒有其他意見提供?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 只用一邊乳房餵BB, 夠嗎?

Elmosss,

醫生診斷後, 有說明是什麼皮膚病呢?

以下文章有說明一些病況下仍否母乳餵哺的, 詳情請參考:
母乳哺餵的禁忌

當中有以下內容:

泡疹病毒
 除非乳房上有病兆,否則仍可持續哺餵母乳

無論是什麼情況, 現在來個灑脫的精神, 放鬆自己, 情勢狀態對於病情是有關鍵的影響, 希望你能釋懷, 隨遇而安的心情會令你和腹中的寶寶受益啊!

也許, 會順利在寶寶出生前痊癒哩!

有一些單邊哺乳的媽媽也可成功全母乳給寶寶的!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

只餵一邊是夠的,放心!有人生孖胎咪一樣 ok!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

侯爵府

我皮膚都敏感架, 乳房旁邊都有d粒粒(時有時冇), 但係我都照餵, 我唔會比佢touch到, 我bb而家1歲啦, 我咁就餵左一年啦, bb都ok呀!!! 你的粒粒生得近唔近乳頭呀? 以唔比bb touch 嗎?

複式洋房

多謝鼓勵!

粒粒是生在乳頭及乳暈上, 醫生說是疣.
搽了些藥後D粒粒會'謝',跟著脫落
(整個過程都要兩、三星期),
但又有D新的粒粒生返出黎,
所以我驚要較長時間斷尾.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊