家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想換書房地板!

因曾有渗水而引致書房部份地板撬起, 現想將書房地板更換, 請問各位有否類似的經驗及這種小工程大約要多少錢呢? 請指教, 謝謝!

民房

Re: 想換書房地板!

有一種複合無蓬地板,都幾好用,易打理,我都換左無耐,用左$2500.00

子爵府

我之前都試過因隔離屋"失"渠,渗水過黎搞到幾乎全屋地板撬起 :-x 後來換晒做磁磚,就以後都無有怕 雖然磁磚會贵過木板,而且換ga時候會好麻煩,因要搬開d傢俬而要加工$比師傅(視乎 area & no. of furniture),但就以後都唔駛驚. $唔記得la,你可問下相熟ga師傅,或我可pm我朋友ga tel. no. 比你,佢開裝修公司架.

侯爵府

用地磚不係安全的, 我以前都係用地磚, 因為個師傅做得不好, 所以個地台'泡'的, 用手'敲'落去的聲不同平時果d, 不知你們明不明.

最後有一次, 廁所洗手盆漏水, d水出到廳, 終於果幾塊磚就裂左, 要舖過, 果時還坐緊月, 還大濟.

所以由木板轉做地磚時, 個師傳一定不可以偷工減料, 要起晒之前的立青, 如果不係有排煩!

子爵府

o個d立青應該係防水層,唔駛起架,不過你 個師傳一定係偷工減料law,因為佢應要重新打做地台才做地磚(不過我都唔知咩叫打做地台) :-P :-P

子爵府

hinhinmummy,

其實你亦曾給過我意見, 但我遲遲都冇動工是因為未決定大修定小執, 而現在個書房地板真是不能忍受才暫時想拆住先, 謝謝你!

candycan,

唔該晒你, 今天找了師傅來看看才決定.

別墅

我屋企新裝修用o左無蓬地板,因入伙時太多雜物,打瀉o左水落地而唔知道,過了幾天才發現,但地板已滲透了,雖然已換了滲壞的部份,表面上好似冇問題,但過了一段時間後,發現有一隻隻趕唔走的小昆蟲,十分煩惱.

子爵府

小昆蟲???!!!我最驚

侯爵府

肥仔媽咪

mug我比個意見你咩? 我不記得tim, 生完兩件之後, 又做左次全身痺醉的手術之後, 我的記性真係差左好多.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題