親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次計劃台中聖誕親子行 (4大1小),唔識點安排順路d, 請問台中達人, 以下行程有無間題呢 ? 謝謝
第1天 ~ 夜機 ~ 夜市 (台中酒店)

( 包車 ) 第2天 ~ 台中市內遊 ~ 草悟道 ~ 彩虹眷村 ~ 921地震教育園區 - 新社古堡 ~ 薰衣草森林
~高美濕地 ~台中梧棲漁港 ~ 誠品 ~ 逢甲夜市

第3天 ~ 台中 ~ 埔里 ~ 紙箱王 ~ 清境 ~ 小瑞士花園風車廣場 ~ 清境民宿

第4天 ~ 清境~ 合歡山看日出 ~ 青青草原 (9:30 綿羊 show) ~ 日月潭 ~ 纜車 ~ 水社踩單車 ~
九族文化村 ~ (日月潭酒店 /埔里酒店 )

第5天 ~ 曰月潭/埔里酒店 ~ 18度C巧克力工房 ~ 埔里酒廠 ~ 教堂 ~ 廣興紙寮 ~
天空之橋 ~ 宮原眼科買手信 ~ 台中酒店

第6天 ~ 麗寶樂園 ~ 台中第二市場 ~ 921地震教育園區 ~ 晚機 21:00

請問第 5日仲有甚麼景點可加呢 ? 如想包車要包幾天呢 ? 有無那一日可以自己乘車呢 ?

珊瑚宮

peggy1 發表於 14-11-5 12:49
第一次計劃台中聖誕親子行 (4大1小),唔識點安排順路d, 請問台中達人, 以下行程有無間題呢 ? 謝謝
第1 ...

點解去2次 921 ????

男爵府

2選1日去 921 , 唔知那日去順路一些 ? 請教請教 , 謝謝.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

peggy1 發表於 14-11-5 12:49
第1 ...
第四天唔可能,你早上睇青青草原睇完去到日月潭都中午了,
仲要踩單車跟九族係唔可能既,
單單九族其實己經可以由開門玩到關門

珊瑚宮

引用:2選1日去 921 , 唔知那日去順路一些

原帖由 peggy1 於 14-11-05 發表
2選1日去 921 , 唔知那日去順路一些 ? 請教請教 , 謝謝.
第一天吾順路。

尾日都麻麻順路。

珊瑚宮

引用:第一次計劃台中聖誕親子行 (4大1小),唔識

第1 ...
你去第二市場做什麼???

食早餐???

別墅

第1天 ~ 夜機 ~ 夜市 (台中酒店)

( 包車 ) 第2天 ~ 台中市內遊 ~ 草悟道 ~ 彩虹眷村 ~ 921地震教育園區 - 新社古堡 ~ 薰衣草森林
~高美濕地 ~台中梧棲漁港 ~ 誠品 ~ 逢甲夜市
新社古堡 ~ 薰衣草森林可以玩到半日, 建議之後再去彩虹眷村->逢甲, 順路d

第3天 ~ 台中 ~ 埔里 ~ 紙箱王 ~ 清境 ~ 小瑞士花園風車廣場 ~ 清境民宿

第4天 ~ 清境~ 合歡山看日出 ~ 青青草原 (9:30 綿羊 show) ~ 日月潭 ~ 纜車 ~ 水社踩單車 ~
九族文化村 ~ (日月潭酒店 /埔里酒店 )
九族一樣玩到半日, 其實你咁樣會好趕..唔好諗去水社啦..

第5天 ~ 曰月潭/埔里酒店 ~ 18度C巧克力工房 ~ 埔里酒廠 ~ 教堂 ~ 廣興紙寮 ~
天空之橋 ~ 宮原眼科買手信 ~ 台中酒店

第6天 ~ 麗寶樂園 ~ 台中第二市場 ~ 921地震教育園區 ~ 晚機 21:00
麗寶樂園一樣玩半日, 台中第二市場其實食下野, 無野行.
食完可以行過去宮原眼科買手信

*btw, 我係2個人玩半日 (本身2個係唔太影相同唔玩太多機動遊戲

男爵府

請教台中達人

男爵府

回覆 aussi 的帖子

謝謝建議.

若本身唔太影相, 請問新社古堡植得去嗎 ?

另第2天唔明可怎改, 高美濕地, 台中梧棲漁港可放那日 ? 請指教 , 謝謝.

若改第4, 5, 6 天, 順路d 嗎 ?

第4天 ~ 清境~ 合歡山看日出 ~ 青青草原 (9:30 綿羊 show) ~ 日月潭 ~ 纜車 ~ 九族文化村 ~ 日月潭酒店

第5天住曰月潭酒店 ~ 水社踩單車 18度C巧克力工房 ~ 埔里酒廠 ~ 教堂 ~ 廣興紙寮 ~ 天空之橋 ~ 宮原眼科買手信 ~ 台中酒店

第6天 ~ 麗寶樂園 ~ 921地震教育園區 ~ 晚機 21:00

男爵府

回覆 12312 的帖子

去第二市場, 無特別野做, 可唔去.

珊瑚宮

引用:回覆 aussi 的帖子謝謝建議. 若本身唔太影

回覆 aussi 的帖子

謝謝建議.
濕地,棲梧改尾日,近機場

男爵府

請問聖誕, 薰衣草森林, 仲有無薰衣草 ??

珊瑚宮

引用:回覆 12312 的帖子 請問聖誕, 薰衣草森林,

請問聖誕, 薰衣草森林, 仲有無薰衣草 ??
呢個吾知。正常點都有其他花

男爵府

回覆:aussi 的帖子

Day 1 薰衣草森林係新社裡面,搭車塔到嘔,如果真的要去,附近仲有個草菇園,2個景點差不多1日

男爵府

回覆:piglet.tso 的帖子

補充,去完新社已經近埔里,返台中有點遠

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:台中聖誕親子遊, 請教台中達人

草悟道有泰廸熊活動呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:peggy1+發表於+14-11-5+12:49+第一次

原帖由 shinku 於 14-11-05 發表
第四天唔可能,你早上睇青青草原睇完去到日月潭都中午了,
仲要踩單車跟九族係唔可能既,
單單九族其實己經 ...
我好期待去九族

男爵府

回覆 piglet.tso 的帖子

那請問梧棲漁港值得去嗎 ??

男爵府

回覆 chickenwing2006 的帖子

請問九族好好玩嗎 ? 因唔夠時間, 唔知入唔入好 !

珊瑚宮

引用:回覆 piglet.tso 的帖子 那請問梧棲漁港值

原帖由 peggy1 於 14-11-06 發表
回覆 piglet.tso 的帖子

那請問梧棲漁港值得去嗎 ??
食海鮮ok

首頁

尾頁

跳至