心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖有老公,卻是單親媽媽。育兒辛酸,只能一人承擔。我好軟弱,心靈更加脆弱,但為何要我一人負擔所有嘢?其實我一點也不堅強,我需要你的肩膀,需要你的支持,需要你的諒解。但是老公,你給我的是什麼回饋?只有一堆的指責和嫌棄,指責我,家裡像個垃圾堆一樣不會收拾,嫌棄我不是一個能干的女人,看看誰誰的老婆,一人帶幾個都沒問題,你只有二個都吾得。親愛的老公,人家是有老公,有家婆幫手帶,人家的女兒最大有6歲,而我呢?本身已經有情緒病,2歲的大囡晚晚起身鬧,我一個人照顧我晚晚都訓得吾好,日頭又是買餸煮飯,照顧1歲細囡,冇得好好休息。我是人,我都會累的!

男爵府

我不是一個好媽媽,也不是一個叻家庭主婦,煮兩餐飯已經令我焦頭爛額,面對大囡我真的吾知如何教好佢。我也擔心佢夜晚訓得吾好對休身心發展有影響。但我又吾知點做好。我好累,就快撐吾住啦!我好想好想休息下

男爵府

回覆:漫漫長夜眼淚直流,有誰在乎?

既竟你都覺得自己是單親,又可必在乎佢嘅睇法,做番自己,人是為自己而活,堅強呀!

男爵府

加油,或者去健康院搵姑娘能否幫到你大囡的問題。

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油

大宅

身心疲累時,情緒更容易受影響的,有需要搵社工幫幫手呀,加油。

子爵府

回覆 邊人 的帖子

沒有親自照顧過孩子,
男人是無法明白要照顧孩子有多累,
要做家事又要照顧孩子的女人比出去上班的女人更疲倦,
你C6的指責和比較根本不用放在心上,
你自己有情媎病,
可想而知他的話對你有多大的殺傷力,
你要先自救才可以獲救,
不要去指望你C6會明白,
他不明白的,因為他自覺得他己經很辛苦,
要工作養一頭家,
回來還看到一團糟,
他根本不明白你有多辛苦,
他用他的角度去想你,
這樣根本是無法溝通的。

你應先找到方法讓自己重建信心,
大女應該上幼稚園吧?
二歲的囡囡也應該要上學吧?
不妨出去走走,
到學校做下義工,
讓自己的眼界開點,
你要先令自己開心,
你大女才可以真的聽你的教導,
她晚晚不睡的原因是甚麼?
要找到原因對症下藥,
否則天天這樣下寸,
到你大女上小學,
你的日子只有更難捱。

女人還是要出去工作,
有收入才可以去做自己喜歡的事,
你要先自救,
不要期望你C6會良心發現,
你看來應該很沒精神吧?
看來很憔悴,沒有了吸引力,
所以你C6就更加不想去關心你,
你必須勇敢地重新站起來,
找社工幫幫忙,
看看心理輔導,
要先找回自信,
你才可以走出這個困局!

加油!

一之蘭太太    發表於 14-11-6 19:08
LUCKYO    發表於 14-11-6 17:06
mc <()>

子爵府

回覆 mc 的帖子

講得啱呀,女人真係要出去做工才可尋回自信呀!

大宅

回覆:邊人 的帖子

加油

男爵府

依家呢個年代
你唔做野
佢咪睇死你
冇得靠人
剩係靠佢
所以佢講野會好難聽

男爵府

引用:回覆 邊人 的帖子沒有親自照顧過孩子,男人

原帖由 mc 於 14-11-06 發表
回覆 邊人 的帖子

沒有親自照顧過孩子,
講得好,依家呢個世代,點解要靠男人,我相信艱難嘅時間是會過去的,你快d去找社工幫你,你有情緒病有無去覆診? 如有,你可和姑娘講,佢都會可以轉介叫人幫你。

瑪瑙宮

希望女兒大些番學您可以找到工作, 靠自己會開心些, 呢段時間忍一忍喇. 每日改煮一餐, 其他煮下湯粉/面, 炒飯/粉/面, 間唔屎食下外賣, 飽就得喇, 您都要時間抖抖的.

水晶宮

加油jm

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

就算有C6,有仔女都不一定開心的,有時相處,相愛都是一種緣份,真是妳睇人好,人睇妳好,不必太在意現時的失意.

妳能力有做不來不要緊的,只要盡心,盡力去做,但求問心無愧便可以.

好好的跟女兒一起過日子,

珍珠宮

回覆 邊人 的帖子

我都試過冇人幫~

想當年.......老公出trip半年, 剛生了小B, 大女只得2歲半, 我媽玩我, 時常威脅我話唔幫我, 唔比我請工人, 話要佢湊, 因為佢講明要賺我$, 我比佢既錢可以請3個工人了, 我要返工, 時常要OT, 一到我放假(六,日)便要湊兩個女, 佢就一定出街玩, 老公又不在身边.....大女又成日扭喊要見婆婆, 唔要我.....有一段時間我真係成日打大女, 我自己亦成日困在屋企喊......我媽係擺明睇死我冇佢唔得的.....

當自己冷靜落黎.....諗諗下, 再係咁唔係辦法, 我唔可以再咁落去! 我一定要靠自己解決問題, 唔可以比人玩到自己! 我首先到大女搞好関係, 因為佢同bb係住婆婆家, 親婆婆好正常~ 我買下玩具, 又陪佢嘻嘻哈哈, 玩到好投入, 總之我決心改善目前困局, 大女開始親我, 已受控制, 之後我明白, 只要自己唔好認命, 振作d面對問題, 一定可以過到難關!!

現在兩個女已上中學啦~ 時間過得好快, 回望以前, 雖然有困難, 但總會過去~

男爵府

不如你出黎做野, 請工人, 可能壓力無甘大

大宅

suki224 發表於 14-11-9 01:23
不如你出黎做野, 請工人, 可能壓力無甘大
X2

洋房

回覆 mankitty 的帖子

X2

首頁

尾頁

跳至