美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好 岩岩新黎呢度 但其實已經偷偷睇左好耐 只不過怕麻煩唔申請ac姐 多多指教
不如係度先介紹下我用過d咩粉底先

1) benifi_ 2 way cake ----- 質地唔差 但有少少飛粉問題咁啦 控油情況好ok!! 但遮蝦度唔係好夠
2) GA 粉餅 ----- 超級超級透薄 但問題係d色唔夠多 好難揀到岩晒自己既色 控油力唔錯 但話明透薄就即係遮蝦度比較低啦 但對於d皮膚冇咩問題既人黎講其實係好ok
3) shu mu___ 粉底液 ----- 第3次回購 其實係因為識人買好多化妝品都好平 講真 佢遮蝦度係夠 亦好貼面 但唔知點解有時用紙巾整一整面就好似會甩咁 但因為我真係好鐘意用完佢塊面有光澤感 保濕亦夠

4) nars cream compact ---- 呢隻係我用過最好用既 但大家記住 夏天就唔好多啦 因為佢係偏保濕既 所以夏天用可能會好笠 佢好貼薄 用左好似冇茶粉咁勁自然! 冬天用一d都唔乾! 呢隻成為我今天最愛!!

不如大家都分享下丫~

男爵府

回覆 dream_blue 的帖子

nars cream compact我都用緊, 初初用唔錯, 但呢排天氣乾, 覺得唔夠, 溝埋nars tinted moisterizing用就perfect, 係好貼服, 唔會粉樣, 又long lasting

大宅

回覆 2個BB的媽媽 的帖子

係!!真係好正 佢薄得黎又有光澤咁

男爵府

畀面勳章

BOBBI BROWN濕粉+2WAY
2隻都返用左好多次..真係真係好好用!!

男爵府

回覆:粉底大比較!!

GA 粉餅 is good
I bought many times

大宅

I use AQ CD cream foundation ($1600) from Kose which is really good. I would pick AQ rather than CPD even both from Japan and expensive.

子爵府

引用:回覆+dream_blue+的帖子I+use+AQ+CD+cream+

原帖由 ngchunyeemama 於 14-11-06 發表

I use AQ CD cream foundation ($1600) from Kose which is really good. I wo ...
請問控油程度同long lasting嗎?

洋房

nars cream compact邊度有得買呀?

大宅

回覆:LingWong0204 的帖子

Nars 遮瑕度如何?

大宅

LingWong0204 發表於 14-11-6 16:24
nars cream compact邊度有得買呀?

專門店有賣!
cwb sogo, 連卡佛 等等

大宅

dulldull 發表於 14-11-6 17:03
Nars 遮瑕度如何?

如果cream compact遮瑕就冇咁高 佢隻sheer glow/matte 會高coverage d

大宅

ngchunyeemama 發表於 14-11-6 11:40

I use AQ CD cream foundation ($1600) from Kose which is really good. I wo ...

1600好貴下喎!

大宅

回覆 Makeupforever 的帖子

請問控油程度同long lasting嗎
my skin is normal to dry. so AQ cream foundation is good to me. sorry I am not oily type so not too sure. yes long lasting and the Texture is really fine and details indeed.
yes 1600 is expensive, but AQ has two type, another one is close to 900 that I used it before.
I got some Yata cash coupon from credit card, so I was willing to buy 1600 one. However, I cant change back to 8xx one after used the expensive one

男爵府

回覆:LingWong0204 的帖子

Sogo nars counter

男爵府

回覆:dulldull 的帖子

毛孔可以遮到,普通印印都可以,我覺得滿意

伯爵府

引用:回覆+Makeupforever+的帖子請問控油程度同l

原帖由 ngchunyeemama 於 14-11-06 發表
回覆 Makeupforever 的帖子

請問控油程度同long lasting嗎
請問邊度可買?

子爵府

回覆:dream_blue 的帖子

粉餅…近來用過最好用既係suqqu,佢隻好似cream既粉餅…非常好用…試過太趕連base都無搽…都一樣無問題,只係乾左少少…但依然long lasting,而且遮暇ok,亦唔粉樣…
而g a 既亦都唔錯既…曾經都係我幾鍾意用既粉餅之一…

首頁

尾頁

跳至