自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

甘大鑊!

男爵府

回覆:菲傭重病在醫院

多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還有幾個月約,我和他關係ok,他幾錫我D仔,我患病期間他也沒有耍花樣,當然我待他亦不薄,但我自己都未搞得掂,現在要臨時找人照顧兩個仔,真的冇能力去照顧他,如果不能終止合約,他出院後難道要送他去療養院?錢是一個問題,有冇位也是另一問題。
他現在入了公立醫院,問了保險住院連手術費只賠最多$12000。外傭住公立醫院是否只付每天$100?還是當外藉人士收全費?
我並非薄涼之人,真心希望他能康復,只是自顧不暇,我自己有病已花了大筆$,現在似乎又要多花另一筆$,慘慘慘

伯爵府

我記得之前有jm分享過, 姐姐有病要放哂醫生寫俾佢既病假既七日後就可以炒。 詳情我太肯定, 可以打去勞工處問

水晶宮

引用:Quote:原帖由+hanbb+於+14-11-07+發表佢而

原帖由 mercurycc 於 14-11-07 發表
外傭唔係香港人,佢地住政府醫院都係要比非符合資格人士的價錢不是嗎?

...
佢地有hkid,所以$100 only

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:DoReMi媽媽 發表於 14-11-7 17:36 你

原帖由 yan_yan_mummy 於 14-11-07 發表
120日有薪病假咪係4/5,放晒120日就無薪架啦

yan_yan_mummy    發表於 14-11-7 22:48

翡翠宮

牛年勳章

要同佢傾,希望佢自己辭職回鄉養病

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

DoReMi媽媽 發表於 14-11-7 18:13
我想請教下, paid sick leave 同sick leave allowance嘅分別係乜嘢? 我理解paid sick leave係俾五份之四 ...
符媽,你o岩,我搞錯左。
我一直以為paid sick leave = full-paid sick leave ,
而且可以累積120日。
exhaust 晒之後先係 4/5-paid sick leave ,
好彩咁多年黎姐姐冇病過,
如果唔係蝕底晒。

不過,講到炒外傭,
我真係怕怕,
香港僱主即使有再合理理由,
好多時鬥上到法庭,
輸多嬴少。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還

原帖由 JFNL 於 14-11-07 發表
多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還有幾個月約,我和他關係ok,他幾錫我D仔,我患病期間他也沒有耍 ...
幾年前, 我家工人有子宮瘤8cm大, 因為急症入院, 醫生恐防瘤太大會隨時爆, 立即安排第二日做手術, 住了4天醫院, 我只需要比$400

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan_yan_mummy 發表於 14-11-7 22:47
符媽,你o岩,我搞錯左。
我一直以為paid sick leave = full-paid sick leave ,
而且可以累積120日。
明白的, 而家請外傭, 真係太多唔好經驗, 好多時去到審裁處, 根本唔係講錯對, 唔係講道理, 好多僱主俾人誣告, 但唔想嘥時間精神糾纏所以都跌錢俾屈人嘅外傭, 哩啲事每天都在審裁處發生, 我明白你係好言相勸。

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

up

大宅

引用:Quote:原帖由 JFNL 於 14-11-07 發表菲傭入

原帖由 眼超超 於 14-11-07 發表
我。。真心的,揾人睇吓屋企風水。
我都係咁諗。。

男爵府

睇佢情況,醫生應該會問想香港醫定返菲律賓醫,再睇工人意願,無話唔可以終止合約嘅,賠足就得啦

男爵府

引用:多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還

原帖由 JFNL 於 14-11-07 發表
多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還有幾個月約,我和他關係ok,他幾錫我D仔,我患病期間他也沒有耍 ...
工人有香港 id , 住院每日 $100, 手術另計。
我比較黑仔,分別有2個工人住过醫院……,其中一個做切除胸內腫瘤手術,多加$250、 覆診洗傷口$45。

複式洋房

回覆:yan_yan_mummy 的帖子

係咪完左約就可以送佢走?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JFNL 發表於 14-11-7 22:26
多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還有幾個月約,我和他關係ok,他幾錫我D仔,我患病期間他也沒有耍 …

你自己嘅病, 都要駛唔小錢, 根本係冇多出嘅精神和金錢去照顧另一位病者, 還幸佢仲有幾個月約, 為今之計, 你要往勞工署同平機會問一問情況, 捱到佢完約唔續應該沒問題吧?

外傭有香港ID Card, 當香港人醫療收費的, 不要太擔心, 你也要小心自己身體, 如只是幾個月完約, 應該待完約就可以吧, 不要因為外傭事情影響你心情, 你的情緒也會影響你自己的病情!

保重!

象牙宮

JFNL 發表於 14-11-7 22:26
多謝各位回覆,姐姐30歲左右,做了一年多還有幾個月約,我和他關係ok,他幾錫我D仔,我患病期間他也沒有耍花樣,當然我待他亦不薄,但我自己都未搞得掂,現在要臨時找人照顧兩個仔,真的冇能力去照顧他,如果不能終止合約,他出院後難道要送他去療養院?錢是一個問題,有冇位也是另一問題。
他現在入了公立醫院,問了保險住院連手術費只賠最多$12000。外傭住公立醫院是否只付每天$100?還是當外藉人士收全費?
我並非薄涼之人,真心希望他能康復,只是自顧不暇,我自己有病已花了大筆$,現在似乎又要多花另一筆$,慘慘慘
另如果佢出院時不能自理, 可否向醫生要求出信證明菲姐unfit to work? 哩封信喺適當嘅時候對你好有用的。

象牙宮

引用:Quote:原帖由 mercurycc 於 14-11-07 發表

原帖由 wcandtt 於 14-11-07 發表
佢地有hkid,所以$100 only
thx

男爵府

引用:+本帖最後由+DoReMi媽媽+於+14-11-8+00:05+

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-11-07 發表
DoReMiMama,多謝關心,也多謝你詳細的資料,現在只能見步行步了

男爵府

多謝各位姊妹!

禁止訪問

引用:多謝各位姊妹!

首頁

尾頁

跳至