自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB就讀石圍角一所嬰園,在停課期間,因我要上班,BB就照常返學,學校照常做消毒工作時,d蚊飛晒出黎咬左BB塊面、手、腳十幾粒。做媽咪就一定肉痛,但又唔話得佢地,只好幫BB貼上蚊貼才返學...

昨日我唔記得幫佢貼蚊貼,就打電話比家人拎去學校,叫老師幫佢貼,到在旁晚,我幫BB沖涼,先知老師將塊蚊貼貼左落BB背脊d肉,整到d肉又紅又腫!

個老師話佢未用過蚊貼,所以唔識用!

大把少女第一次經期,都知衛生巾係貼在底褲,而唔係貼在d肉啦!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ilovehazel 於 08-3-21 14:10 發表
我BB就讀石圍角一所嬰園,在停課期間,因我要上班,BB就照常返學,學校照常做消毒工作時,d蚊飛晒出黎咬左BB塊面、手、腳十幾粒。做媽咪就一定肉痛,但又唔話得佢地,只好幫BB貼上蚊貼才返學...

昨日我唔記得幫佢貼蚊貼,就打電話比 ...

我睇到你最尾果句真你笑咗出嚟

洋房

學校通常都係用蚊怕水不過那位老師不懂點用蚊貼又真係怪咗d

伯爵府

原文章由 Barbie_2004 於 08-3-21 14:15 發表
學校通常都係用蚊怕水不過那位老師不懂點用蚊貼又真係怪咗d

千祈唔好帶蚊怕水比佢老師呀!!!

點知會唔會BB飲的!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔識用唔奇, 我都唔鍾意俾 bb 用呢 d 化學野, 從來都唔用.
不過唔識用又唔問人亂貼係皮膚上, 就唔係好謹慎喇.

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 ilovehazel 於 08-3-21 14:10 發表

昨日我唔記得幫佢貼蚊貼,就打電話比 ...

我諗真係有d老師係唔識用~~~

有d老師其實年紀好細,我唔知你講個位老師係咪,但太年輕個d未結婚未生小朋友亦未用過蚊貼,你唔好以為佢地識好多野,有好多d太太以為係常識的野,佢地真係可能唔識~~~

所以,我個人覺得都唔怪得哂佢,不過,做得育嬰園都應該要好小心,因為嬰兒的皮膚好幼嫩,唔清楚就唔應該隨便貼or搽d野係bb身上,點知佢會唔會敏感,所以我覺得呢位老師太大意,如果佢唔清楚點用,就應該問下d有經驗的~~~

禁止訪問

別墅

個老師都成四十幾歲啦,唔知咪唔問人囉,都唔好亂貼!一係就學校做好防蚊措施!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

可能佢用開避孕貼,所以以為一樣貼係皮膚到

男爵府

唔識有乜咁出奇呀?
未用過真係可以唔識嫁喎
你唔囉埋個說明書比人睇?

大宅

原文章由 ilovehazel 於 08-3-21 14:43 發表
個老師都成四十幾歲啦,唔知咪唔問人囉,都唔好亂貼!一係就學校做好防蚊措施!

其實唔識都唔出奇,我都係有咗小朋友先會買蚊貼用,仲要睇埋說明書才懂得貼,咁似我個仔每班只有一個老師,一個睇十幾個,妳要佢貼又要問人,而且未必係老師同佢貼,可能工人姐姐....有d 野係要自己做咗先,托人做都有機會出錯,自己都會....好似著校褸咁,有d 家長話老師幫小朋友著好校褸才放學,有d 家長就話"嗱嗱"走就算,唔好阻住晒,著乜,但又有家長話凍點解老師唔同佢著.............

[ 本文章最後由 rat 於 08-3-21 18:05 編輯 ]

翡翠宮

原文章由 Q太郎 於 08-3-21 15:27 發表
唔識有乜咁出奇呀?
未用過真係可以唔識嫁喎

咁佢以為自己識就係人都識嘛!!!

佢點諗到個老師咁鬼蠢,無佢咁聰明架姐~~~

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 ilovehazel 於 08-3-21 14:43 發表

係咪大陸人黎,以前我公司有個partime三十幾四十歲人,叫佢幫手熨件衫,佢話咁大個人未熨過衫喎,(佢係大陸人黎)比佢激C我

翡翠宮

原文章由 rat 於 08-3-21 18:02 發表

其實唔識都唔出奇,我都係有咗小朋友先會買蚊貼用,仲要睇埋說明書才懂得貼,咁似我個仔每班只有一個老師,一個睇十幾個,妳要佢貼又要問人,而且未必係老師同佢貼,可能工人姐姐....有d 野係要自己做咗先,唔怪得人,好似著校褸咁,有 ...

係架!!!
你講得好啱呀!!!

一班成十幾個學生,每個小朋友都有唔同的個性,依架做老師唔單止淨係要了解每個學生,連佢地的家長都要了解埋;仲有唔單止要照顧每個學生的需要,仲要照顧埋d家長的需要,有時仲要做埋社工,唔係要輔導學生喎,係要輔導家長呀!!!陰公~~~

我發覺依架做老師好似要以家長為先咁,學生係次要,個學生鍾意你有鬼用,要個家長鍾意你先得,如果唔係真係得罪左d家長都唔知乜事呀!!!

就好似著校褸咁,有時真係著又死,唔著又死;著又有家長話咁熱仲著,都無d常識,但依架d天氣真係好難講,好似我返工個時大概7點幾8點真係幾涼下,d小朋友著住校褸返,係學校就當然除左佢,但老師同學生成日都係學校,真係唔知出面的天氣熱or凍,咁咪幫佢地逐個逐個整整齊齊咁著好哂,都要花唔少時間,點知一放學個家長除都除唔切,仲要比說話你聽,個一刻個心幾唔舒服,好心幫佢個小朋友著得整整齊齊,都係衰左;跟住第2日諗住都係咁上下天氣咪唔著,唔著又有家長比說話你聽,同小朋友講"你有兩聲咳呀,又有d鼻水,做乜唔著番件褸呀!!!"我當時真係o哂咀,我想講查實佢個小朋友熱到流哂汗~~~

仲有,關於呢排的天氣同流感問題,開冷氣有家長話凍,唔開冷氣有家長話焗,於是我又開冷氣又開窗,諗住涼涼地又可以空氣流通,點知一樣有家長不滿,話個仔比蚊針,咁我關窗有家長話空氣唔流通~~~

問你死未,即係點做都有家長不滿~~~

大家教下我應該點做,我一個點樣可以做到滿足哂十幾個家長的要求呢???

水晶宮

原文章由 Q太郎 於 08-3-21 15:27 發表
唔識有乜咁出奇呀?
未用過真係可以唔識嫁喎

咪係囉!唔識用真係唔出奇,咁人地係未用過吖嘛!你就咁交俾佢地,又唔同佢地講聲要貼响衫度,咁你家人都要負番少少責任囉!唔需要講到咁刻薄...再者,幫你仔貼蚊貼既又未必係嗰位老師,可能係校工呢...校工年紀大未用過呢d咁既野,貼錯都唔出奇...

男爵府

你唔好怪個老師啦
雖然我都有細路但係我都唔識用蚊貼。
唔睇你個topic先至知道原來貼係衫唔係貼皮膚

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至