夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

怎麼辦????

最近和老公吵架,老公說他有足夠的能力在外養一個女人,而他也寧願花錢在外,也不會給錢給我。自此之後,我每晚發夢也夢見和老公鬧離婚或是老公帶別的女人回家.....很不開心!!我可以怎樣做?
而且,也常看到一些關於離婚或是老公有婚外情的消息,我心裡也很怕我老公在外有女人,我可以怎樣??我真的懷疑自己精神有d衰弱,成日都怕尼樣怕個樣...點算好?請大家幫幫我啦!謝謝!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 怎麼辦????

你老公點解咁樣講?係你既問題定係佢既問題?係你既問題,你就要改o左先,如果係佢既問題,一定要搵出問題去修改,否則你擔心都無用,驚都無用,而且係你自己單方面亂諗o野,我o地好難幫你,頂多都係叫你唔好亂諗o野。

大宅

係囉.....點解你老公會咁樣講野?! 你係唔係無做野係屋企ga? 如果你係家庭主婦...我都明白你既擔憂.....但係.....你真係要搵個原因出黎解決.....擔心係無用ga

大宅

首先謝謝兩位的回應!我係有工作的,而且在晚上還要上三晚的課,而那次和老公吵架的最主要原因係我一個星期有三晚不可做晚飯(我知他極之不喜歡這樣)。但奈何現今社會要求的越來越高,不自我增值的話,遲早會被淘汰,而我公司也出現裁員的情況。我也曾和他溝通過,和他說明我現在公司的情況,所以我讀書來增值為保飯碗,但他就是接受不了。我也不知如何是好?
其實我已盡量做足一切去補償,在我不用上課的日子,星期六日我已不和朋友約會,為求可以做晚飯給他吃,從而希望得到他的諒解,但他還是不滿意。而我感覺的就是他不希望我去讀書,但我又不想因為這樣而放棄讀書....很煩惱....

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

其實你老公那句說話可能是指佢已經可以養起你啦!其實你都不必做野的意思.....所以你都不必太膽心
或者,你可以先煮好送才去上學,雖然會申苦d。但是,我個人認為你老公應是大男人來,所以你有小心行事
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

當然不可以因為這樣而放棄進修,但係當初一開始點解你唔同你老公傾好同安排好,講真,一星期三晚,真係比較多o左D,需知道自我增值好緊要,但係家庭同樣緊要,以往我進修,我會盡量揀星期六下午或一星期兩晚,就算老公唔責怪我,我都要盡返一個媽媽既責任。

你唔好理你老公諒唔諒解,如果你真係唔想失去佢,你自己諗清楚,進修定係家庭緊要,如果兩老婆關係咁差,你自己煩惱之餘,保得住份工又點?進修可以慢慢o黎,原本要讀2年既course,你可以將佢分成3-4年去完成。

大宅

stkyo,

我當初也和他傾過,他說沒有問題,而且很讚成我去進修。當我真的要一星期返三晚時,他開始時也沒有什麼的,還主動煮野食等我放學返黎食,但後來他開始不滿意了,說有老婆等於無老婆,三晚要自己攪掂!唉...我都唔明白,就是當初和他傾過沒問題的啦.....

See,

其實我老公真的很大男人,他認為所有的家務應該女人做、放工返黎就有飯食,而且要打理頭家要頭頭事道。有時我會說笑般和他說:他要的是一個菲傭,不是老婆!哈....連佢自己也認同我的說話.....

象牙宮

可能你老公無預計到一星期三晚無o左你係咁辛苦,你諗諗一星期只得七日,有三日你要遲返屋企,比率真係比較大,既然你老公而家開始忍受唔到,我諗你要delay你個course,除非你唔care你老公,既然佢接受唔到而你仍然在乎佢,如果唔係第時佢真係話你冷落佢 or 唔盡做老婆既責任而去o左識第二個,到時你想補救就遲架喇!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

火火山:
我好讚成其他媽咪的回應~
如果你仲重視你老公,就有必要同佢取一個平衡,可能當初佢應承比你進修的時候,佢無諗過原來係有咁多問題出現,又或者佢覺得煮3晚飯好辛苦都未定,其實,你應該再同你老公傾下!!!
如果佢真係話煮3晚飯好辛苦,咁你就可以等佢知道無理由男人要返工,女人又要返工,但佢又要你晚晚煮飯比佢食,咁佢又有無諗過其實你係好辛苦架呢???
如果可以既話,其實你想唔想返工先???如果唔想,咁不如就順勢辭埋職做全職家庭主婦,你地的經濟容唔容許咁呢???而你老公又讚唔讚成你辭職呢???

別墅

火火山
睇左其他媽咪 O既意見我都好想講下我O既睇法, 我情況同你一樣都係日頭要返工晚黑要返學 (三晚), 不過我地晚飯都係奶奶度食所以冇煮飯O既麻煩, 但係自從我返學之後我老公就要三晚食完飯之後自已用車湊囡囡 (十四個月大)返屋企, 同個囡沖涼, 餵奶, 湊訓覺, 我十點半返到屋企時個女已經訓左, 我老公仲係度洗衫, 洗奶樽, 拖地..... 我講咁多唔係想晒, 只係唔明你老公點解唔繼續支持你? 個老婆知書識禮唔好咩?

講真, 我真係唔讚成你唔再進修, 或者做個全職煮婦, 我覺得如果你失去自己生活圈子次後, 你只會思 想愈黎愈陝窄, 會開始猜度你老公有冇係出面亂咁黎成日問長問短, 當你老公覺得你愈黎愈煩時, 你就算日日煮九大"鬼" 佢食佢都冇用. 因為我都試過係咁, 當時我剛生完係屋企湊女冇野做, 我自問都唔係一個小氣O既人, 但係當時真係好似痴左線咁猛咁亂諗, 無論係老公收工遲左返定係有女仔打電話俾佢, 我都發好大脾氣, 後來自己都覺得唔係幾掂咪出去搵野做, 同外界接觸返之後, D 注意力唔洗係晒個老公度, 大家都開心 d.
你都識話你老公大男人啦, 如果你o既世界只係圍住佢轉, 仲連經濟都要靠佢, 你今世想唔俾佢騎住就難啦. 如果經濟可以, 點解唔請個工人煮飯, 咁咪唔洗煩囉? 除非你老公想你只係入得廚房, 唔出得廳堂啦.
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

洋房

我丈夫都係咁架,佢好明事理,知道進修好,咁佢都贊成我進修

不過佢只係精神上支持,實際無任何實質行动協助,佢嫌學費貴己經嘈嘈閉,買書又話晒錢,

時間方面佢照舊係咁demanding,無話包容下幫下我,佢覺得雖然我進修緊,不過生活上一切都不應該,不能夠改变,唔可以影响佢同d仔女,放工要陪佢消遣,放假又要親子

佢覺得我應該利用「自己時間」進修,即係工作及家庭之外的時間…

佢根本不明白…我工作、家庭之外,根本就再無時間

大宅

火火山
I agreed with 可可2003. If yr husband is a 大男人, u better not to be a full-time wife, 經濟都要靠佢=no say, your husband=the King.

別墅

火火山... . 我都有叫我太太去讀書, 唔知你果d課程有冇d係唔影響到你處理家務的時間? 因為我見我太太可以選擇, 好似星期四咁.... 佢仲同我一齊出門口tim.... 早上上課可以考慮嗎?
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

我讀個個課程係無得選日數同科目的,因為學校係規定左架,所以無辦法!而且我都有工作的,因為我都知道如果我經濟也要靠他的話,我的日子就可能無噤容易啦而且始終都是自己賺錢可以花費得大聲d!
其實我地都有諗過請工人,但始終都覺得唔係好可靠,因為始終也是一個陌生人住在家,而且我和他經常也不在家的,這樣我們都覺得是十分危險的!

象牙宮

你的課程幾時完成?你個課程咁辛苦既,無得選修科目,咁你要同你老公好好哋傾吓,只要大家包容多一段時間,你完成課程之後就會好D,咁你平衡一下喇!始終你又驚你老公真係係出面有第二個女人,自己瞓得唔好又唔安樂。

首頁

尾頁

跳至