嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

橙汁

BB幾大開始可以飲橙汁呀? 我個B 7個月大可以嗎?

大宅

Re: 橙汁

鮮橙汁應該係bb足哂一歲之後,先至試飲架!

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

等待驗證會員

我想知點解要到十二個月大先飲得?
因為我囝囝已經九個月大, 我都有俾他飲, 是否有問題?

洋房

我上次問醫生囝囝因為大便比較實,可唔可以飲橙汁,佢話冇問題,囝囝當時約6個幾月大!!!

伯爵府

我bb在6個多月都開始飲橙汁,so far 都唔覺有甚麼問題,但最近我bb有感冒兼喉嚨有少許發炎兼有少許鼻水,醫生建議bb在這個期間不要吃橙及堤子,因會刺激喉嚨及有痰。
但食蘋果及香蕉反而沒有問題。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

我問過健康院d姑娘, 佢話最好1歲先俾橙汁bb飲, 因為橙汁好易敏感, 但係apple 汁又會ng ng 唔好, 提子汁會唔會好甜, 都唔知俾什麼果汁佢飲

大宅

我會俾梨汁,如果去唔到大大就飲西梅汁。

別墅

為了囝囝ngng情況,我每日會俾皇帝蕉佢食,兩三日飲一次蘋果西梅汁要開希少少,間中都會食蘋果蓉或木瓜.

大宅

唔好意思, 依家先返黎睇返個topic.

鮮橙汁 - 正如annann所言, 係非常之容易過敏, 我見過有bb足哂一歲, 飲鮮橙汁 (冇加開水) 都肚痛左一晚. 所以就算想俾bb試飲鮮橙汁, 都應該係足哂一歲及要加水開稀至得架.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囡囡四個月度已經比橙汁佢飲,
當然係一安橙汁溝兩至三安水,
而家到佢八個月就四安橙汁溝兩安水,
飲左咁耐都無乜事,
大便都好好兼且日日有,
就算佢開始食米糊個段時間都係日日有得痾•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

民房

橙汁 contains citrus acid, some babies will develop allergy if they take it too early. My doctor recommend after one year birthday.

大宅

hello!

我仔仔由6個月就飲開稀橙汁約1oz 橙汁 加 2oz 水 or 提子汁,apple等每天都飲, 天天都有大便及非常正常.
現在已17個月啦!

Doctor 話最緊要開稀一些.

首頁

尾頁

跳至