跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-3-24 11:12 發表
餵唔到o既原因

我未生臭b之前都有問過e生, 會唔會冇奶/唔夠奶, e生話: 除非食左回奶野, 或者e生話自己身體/bb身體唔適合, 否則絕大部份香港女士都應該係可以餵到奶的, 咁點解又有好多媽媽唔可以成功餵到母乳呢?

根 ...

我諗我會串返佢冇知識
不嬲都話人奶營養好d架la,乜而家仲有人咁諗野?

男爵府

ho_yan2406

的確埋身多左, bb會對奶樽有dd抗拒, 但佢餓起上黎都要食架啦, 通常用幾日時間train下佢佢就肯食了, 不過我都聽過extreme case, 係個bb寧願等媽媽返屋企餵佢都唔寧願用奶樽, 不過一般bb都唔會咁extreme o既放心

奶pump放面, 我用過avent 手pump, avent 電pump同medela mini 電pump, 最好用竟然係avent 手pump, medela 個pump力係一下好長好大力的, 我覺得好痛, 同埋扯到個nipple好勁..avent 手同電pump個pump法係一樣的, 但係電pump個motor 成日kick住左個pump頂, 好煩, 所以我最終都將佢轉左做手pump咁用, 變相係用左2個avent 手pump..

奶樽我係用nuk的, 因為我貪佢出奶出得慢, 同埋個樽咀似nipple, chuchu o個隻我都聽過, 不過我始終覺得奶樽要定期換先乾淨d咁, 所以我唔會諗lu

別墅

cherrian:
好多謝你的分享, 我想問下如果BB埋身食, nipple可以點保養呢? 我見有D人話會比bb食損, 有咩方法可以唔會整痛呢? thanks

男爵府

原文章由 Hibiki 於 08-3-24 20:58 發表
cherrian:
好多謝你的分享, 我想問下如果BB埋身食, nipple可以點保養呢? 我見有D人話會比bb食損, 有咩方法可以唔會整痛呢? thanks

touchwood, 我nipple 未損過的
不過我由一開始, 每次餵奶前同後都會jit少少母乳當lotion咁搽返個nipple, 另外, 如果bb 食o既姿勢正確, 似乎會冇咁易損, 如果真係損左, 好似係可以搽羊脂膏的

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-3-24 21:30 發表

不過我由一開始, 每次餵奶前同後都會jit少少母乳當lotion咁搽返個nipple, 另外, 如果bb 食o既姿勢正確, 似乎會冇咁易損, 如果真係損左, 好似係可以搽羊脂膏的 ...

我上一胎都餵唔到人奶, 一個月半人奶半奶粉, 之後就冇餵,
個時成日覺得自已餵唔到, bb唔肯食, bb出世輕磅, 怕佢唔肥, 所以停餵, 但一停餵兩餐,( 我係餵完人奶再補奶粉, 一次唔補奶粉,bb半個鐘又喊, 所以唔敢唔補) 就勁谷奶谷到發炎, 而家唸番, 其實我應該餵到,只係冇信心同唔夠堅持, 我想呢胎再努成~~

男爵府

cherrian,
thx你的ans,用手pump會唔會好累架?

男爵府

zozo2005,

加油呀!!

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-3-24 23:07 發表
cherrian,
thx你的ans,用手pump會唔會好累架?

可能我用慣左, 又ok wor
同埋用avent手pump都唔駛好大力, 都唔會話好累

大宅

cherrian

你d資料好有用啊! 我上一胎只是餵了1個月人奶, 介左人奶之後又勁後悔!! 好耐久!

呢一胎我都會餵人奶!! 希望可以成功!!!

我過我上一次經驗, 唔知點解左邊的奶量比右邊的奶量少一半, 但係己經平均每次食一邊架啦!!!!所以感覺阿b食左邊係唔夠飽!

原文章由 cherrian 於 08-3-24 23:10 發表

可能我用慣左, 又ok wor
同埋用avent手pump都唔駛好大力, 都唔會話好累

男爵府

大廚勳章

原文章由 cherrian 於 08-3-24 21:30 發表

不過我由一開始, 每次餵奶前同後都會jit少少母乳當lotion咁搽返個nipple, 另外, 如果bb 食o既姿勢正確, 似乎會冇咁易損, 如果真係損左, 好似係可以搽羊脂膏的 ...

上一胎就係餵得唔正確...餵到nipple損晒..流晒血....
不過好彩兩三日就自動好返...
所以今次會做多d資料搜集...希望可以餵得好d同耐d~~

男爵府

原文章由 catbaby 於 08-3-25 10:02 發表
cherrian

你d資料好有用啊! 我上一胎只是餵了1個月人奶, 介左人奶之後又勁後悔!! 好耐久!

呢一胎我都會餵人奶!! 希望可以成功!!!

我過我上一次經驗, 唔知點解左邊的奶量比右邊的奶量少一半, 但係己經平均每次食一 ...

會唔會係左邊塞塞地?

男爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 08-3-25 10:55 發表

上一胎就係餵得唔正確...餵到nipple損晒..流晒血....

加油!!!

男爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 08-3-25 10:55 發表

下..咁bb會唔會吸埋d血架?

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-3-25 12:27 發表

我見我fd nipple 損左, pump出黎d 奶粉紅色的

男爵府

大廚勳章

原文章由 ho_yan2406 於 08-3-25 12:27 發表

會...不過果時姑娘同我講...唔緊要...佢都係流緊你既血....
不過流緊血仲餵...真係超痛...痛到入心...

男爵府

大廚勳章

CHERRIAN~
我想問下...PUMP完既奶放入AVENT奶袋...用乜嚟封口呢?
上胎都係用AVENT奶PUMP...不過就直接PUMP落奶樽到...
未用過奶袋...
THX~

男爵府

哦..食埋d血都冇問題都好d..
不過諗到都痛呀..

男爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 08-3-25 12:37 發表
CHERRIAN~
我想問下...PUMP完既奶放入AVENT奶袋...用乜嚟封口呢?
上胎都係用AVENT奶PUMP...不過就直接PUMP落奶樽到...
未用過奶袋...
THX~

我係用o個d 用黎夾住食剩面包袋o個d 夾黎夾, ikea有得買, 好似30蚊一大包..
不過我上胎大部份時間係用gerber, 有ziplock的, 但後期冇出我先用avent
我最近8到d fd係用boots 奶袋, 都係有ziplock的
同埋個底好似風琴袋咁可以自己企得穩..呢d 好用好多呀, 我今次都打算買黎試下..

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-3-25 12:57 發表

我係用o個d 用黎夾住食剩面包袋o個d 夾黎夾, ikea有得買, 好似30蚊一大包..
不過我上胎大部份時間係用gerber, 有ziplock的, 但後期冇出我先用avent
我最近8到d fd係用boots 奶袋, 都係有ziplock的
同埋個底好似風 ...

係邊度有得買?
係咪直接pump落個袋度?

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-3-25 13:43 發表

係邊度有得買?
係咪直接pump落個袋度?

pump落奶樽再入袋
boots 奶袋好似o係babyoutlet有得賣

首頁
12345...13

尾頁

跳至