自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

上次出左個講自己''朋友''嘅post, 之後又睇左一篇文章:不要和總是挑剔你的人在一起

"這個範疇包括朋友、同事、戀人,以及家人。如果一個人長期和那些不斷挑剔自己的不足,很少會讚美對方的人在一起,生活在一種負面的否定中,那不僅會影響到這個人對自己的認知,逐漸的被洗腦,接受自己一無是處的暗示,更會讓這個人很容易在人際關係中處於被動的位置。

世界上沒有完美的人,朋友也好,戀人也罷,最大的使命不過就是為了表現一種精神上的鼓勵和支持,即使我們太多缺點,他們依然願意接受我們,這就足夠了。我們不需要誰來告訴我們自己有多差,有人選擇了我們就必須感恩戴德,我們需要的是良性的健康的幫助和提醒,共同成長的基礎首先必須是基本的認可和接受。''

我睇完之後印象好深.

就快又到12月, 我係臨近年尾, 想到:

- 為左賺多d, 同埋唔想再日日番工比回頭草上司挑釁, 我過年後會騎牛搵馬.

- 果個"朋友"我暫時唔會再搵佢, 或者同佢呻. 同學舊同事的一般普通食飯都唔去了, 唔想洗錢.

- 我心裡仲好排斥屋企人, 上次治療師問我想唔想修補同屋企人嘅關係, 我話唔想. 同樣地公司有d妹妹仔同事都對私好冷淡, 而我個回頭草上司就對新嚟嘅靚女好殷勤. 我唔再去諗點樣去please呢d人了, 我只要去好好please自己, 照顧好女就好了. 託賴老師都有稱讚女, 話佢乖

12月會番台灣搞老公嘅野, 係我最驚但又要處理嘅事. 我唔知道結果會係點, 但係我並不緊張, 已經無左果種當初引起好tense嘅感覺.

係呢年我亦認識到一個朋友, 比左鼓勵我, 每日都會同我傾計. 我覺得好得意, 點解會係呢個年紀, 發生左咁多事仲會發生. 我都已經3x歲了, 仲未能做到有一件事令自己稱心滿意嘅事. 或者大多數因為性格問題, 自己又唔識say no.

比d力量我好嗎? 謝謝

伯爵府

回覆:就嚟12月, 我打算.....

加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

祝新一年有好開始

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

加油

公爵府

conniebebe 發表於 14-11-16 19:34
加油
Thanks

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:上次出左個講自己\'\'朋友\'\'嘅post,+之後又睇

公爵府

回覆 YY1101 的帖子

你都係啊,thanks

公爵府

回覆 talkative 的帖子

Thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

加油!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:上次出左個講自己\'\'朋友\'\'嘅post, 之後又睇

原帖由 熱狗媽 於 14-11-16 發表
上次出左個講自己'朋友'嘅post, 之後又睇左一篇文章:不要和總是挑剔你的人在一起

、這個範疇包括朋友、 ...
加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆 熱狗媽 的帖子

多謝!我都心大心細

侯爵府

加油

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:熱狗媽 的帖子

加油!祝福!

公爵府

YY1101 發表於 14-11-16 20:35
回覆 熱狗媽 的帖子

多謝!我都心大心細
何解? 可以分享嗎?

珍珠宮

環保接龍勳章

加油,支持妳!我都打算過年後辭職搵工了。

人生本是苦

珍珠宮

加油!

大宅

好媽媽勳章

明年會更好~努力!!
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

加油!

大宅

熱狗媽    發表於 14-11-17 13:59

翡翠宮

引用:上次出左個講自己\'\'朋友\'\'嘅post, 之後又睇

原帖由 熱狗媽 於 14-11-16 發表
上次出左個講自己'朋友'嘅post, 之後又睇左一篇文章:不要和總是挑剔你的人在一起

、這個範疇包括朋友、 ...
「不斷挑剔自己的不足,很少會讚美對方」我以為你講緊我老公,因為佢正正就係呢種人,佢係一個好負面的人,不過,我無比佢洗腦,反而我變得更加堅強,更加肯定自己,我唔需要佢的讚美,因為即時需要亦唔會得到,所以我唯有改革自己的心態,就係當佢的挑剔係唱歌~

首頁

尾頁

跳至