嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

究竟BB食保嬰丹/真珠末/候早散安唔安全???

有人話好有人又話有水銀, 又話有鉛, 仲有人話有阿士匹靈, 咁究竟應唔應該比BB食呢???
有冇人知消互會有冇做個呢個測試??
不如我

男爵府

環保接龍勳章

Re: 究竟BB食保嬰丹/真珠末/候早散安唔安全???

我從來冇俾個仔食呢d
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

洋房

如果唔系特別差就唔使食D甘野啦

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 kittymelody^^ 於 08-10-6 23:26 發表
如果唔系特別差就唔使食D甘野啦

我又唔覺得bb特別差先食呢d野。

傳統智慧有佢一定成效, 如果完全唔信中藥, 作為阿媽, 當然有權唔比bb食。

最初我都好抗拒bb食珍珠末保嬰丹, 猴"早"末之類嘅野, 以為咩都西式好。 但當bb大少少, 湊耐左, 就會明白, 自己唔係太執著, bb就唔駛咁辛苦。

正如bb之前病左成個月, 西藥根本幫唔到bb化痰, 而奶粉嘅甜味令bb仲辛苦, 當時決定比bb食猴"早"末, bb明顯可以好快除痰。

宜家我會買定保嬰丹, 猴"早"末同珍珠末在家, bb小問題 or病初起食左根本唔駛成日睇西醫。 當然, 情況嚴重一定要睇醫生, 而且bb太細我都唔建議比bb咁早食。

大宅

我之前係中藥店做過,間舖佢自己都有出自己品牌既保嬰丹(唔係萬靈有得賣果d大牌子),我記得果時政府久唔久就會派人黎囉佢d藥去驗,就算小小唔合標準都唔會比佢出售,所以市面出售既大牌子,應該係安全既
政府冇公佈,唔代表冇做過測試

民房

原文章由 牛精仔 於 08-10-7 16:59 發表

我又唔覺得bb特別差先食呢d野。

傳統智慧有佢一定成效, 如果完全唔信中藥, 作為阿媽, 當然有權唔比bb食。

最初我都好抗拒bb食珍珠末保嬰丹, 猴"早"末之類嘅野, 以為咩都西式好。 但當bb大少少, 湊耐左, 就會明白 ...

我都係得左好番bb之前病左成個月, 西藥根本幫唔到bb化痰, 而奶粉嘅甜味令bb仲辛苦, 當時決定比bb食猴"早"末, bb明顯可以好快除痰。

大宅

我個b食左猴"早"末都冇效....成千幾蚊盒,,,唉!!!

原文章由 kl7937 於 08-10-10 17:59 發表

我都係得左好番bb之前病左成個月, 西藥根本幫唔到bb化痰, 而奶粉嘅甜味令bb仲辛苦, 當時決定比bb食猴"早"末, bb明顯可以好快除痰。

複式洋房

回覆 #1 vvbb 的文章

我就通常等囡囡食完西藥都未完全痊癒就給她食, 因為覺得西藥食極都唔可以斷尾, 但食保嬰丹就好明顯好好多, 所以我會有些存貨在家裹以備有需要時食的! 但當然唔好太依賴啦!

民房

昵個問題我問過醫生,醫生話保嬰\奇應丸之類的藥小餶爲宜,因爲驚有水銀.

禁止訪問

別墅

西醫多數都唔會主張你食中藥,因為唔知有咩成份,佢叫你食陣間有事佢點'咩'.

我一向都冇俾bb食中藥,直到有一次佢咳咗一個禮拜(佢一咳就嘔),轉藥都唔ok,有朋友叫我試吓保嬰丹,佢話自己以前都唔信中藥,不過又係個女咳極都唔好,所以試吓,結果係我哋嘅b都係食咗保嬰丹就冇咳.

我細佬幾歲大時(20年前)又係咳得好緊要,睇極西醫(幾個月,轉咗好多醫生)都唔好,後來我阿媽要由荃灣帶佢去灣仔睇中醫,終於斷尾,如果唔係細佬一定有哮喘,所以有時傳統智慧都有效.

依家我個b有唔妥,都一定睇西醫先,如果真係唔ok,先會試中藥.

首頁

尾頁

跳至