夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

嫁錯一個自私的男人

好唔開心, 因為可能要同老公離婚, 事願我地冷戰左幾日, 之後佢話覺得好大壓力, 1. 份工搵唔到食, 一出糧所有$$$都要交租, 2. 我地無溝通(但我地由拍拖到結婚已近8年), 3. 想自由自在......所以佢話分開, 但我覺得佢好自私, 只顧自己, 完全無念我, 我點同屋企人交代呢, 我只係結左婚2年多, 佢尋日重成認自己自私只顧自己開心, 我真係唔知點好, 我真係後悔嫁左比佢, 同佢一起咁耐完全唔理我, 離婚應該住係邊, 生活只得自己點過.......

子爵府

Re: 嫁錯一個自私的男人

咁你本身有無做野???我聽你咁講,我反而覺得你老公係太大壓力先至講埋啲咁既嘢啫~!有時人係咁,一壓力太大就會選擇逃避...尤其係男人...你有無試過平心靜氣地同佢傾過?你千祈唔好因為佢講埋呢啲老土說話而唔再同佢傾囉!始終婚姻係兩個人既事,唔到佢一個人話哂事囉~!同埋屋企錢銀上既嘢,並唔係男人一個人負擔哂,老婆可以既話,都可以負責養起頭家, 好似我咁,我需則覺得辛苦,但係至少見對方無咁大壓力,輕鬆咗,見佢開心,我都覺得值得囉~!你地都係冷戰咗唔係好耐啫,唔好咁輕易放棄一段八年感情!你仲愛唔愛佢?你愛佢既話,就要包容佢依家呢一刻既情緒同逃避!呢啲雖則係佢缺點,但人誰無過???點解你唔可以用愛去包容佢既缺點同短處???佢依家好明顯係壓力大得滯搞到自己思路唔清晰!如果你係愛佢,你就要耐心啲表現俾佢知,你仲好愛佢,會支持佢體諒佢陪住佢到底.始終男人都係需要愛同關懷,呢啲野唔係只有女人要至要架!既然隻佬需要人扶持,女人何不擔當強者角色,去保護佢關心佢照顧佢???呢個世界始終有好多嘢都係公平既!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

多謝你比我意見,

我係有野做, 我都有幫忙屋企雜費, 我亦會幫佢, 但問題係佢覺得我地無溝通, 同我一起唔開心, 有問題佢唔會解決, 永遠逃避, 佢都話我地唔會有將來, 佢只覺辛苦想避......

子爵府

一係真係試吓去租平啲既樓住住先囉!平有平住,貴有貴住啫...況且我諗你地都仲未有細路住,咁咪大家响呢幾年努力搵多啲錢先囉~!响呢個時候生仔真係唔係咁好,大人既經濟基礎仲未搞掂,如果養多個人仔又真係百上加斤既~!你試吓再冷靜地客觀地同你老公商量,始終凡事都有轉機既,佢話離婚同你唔夾,大家未嘗試努力過又點知唔得呢?俾信心你同你老公啦~!講真,兩個人起埋一齊八年真係唔容易架~!

男爵府

好媽媽勳章

wunma:

我的租金$ 4200-, 如佢唔夠我一定會幫佢,但我同佢都搵得唔多, 佢係一個自顧自自己的人, 我真係唔夠敢同佢生bb.

男爵府

好媽媽勳章

但最大問題係佢想放棄, 我地之前已傾好多次. 但都係.........
佢重同我講佢係改變唔到, 永遠只係咁

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

唔知, 應該唔係掛, 佢係一個想點就點的人, 今日同明日會唔同

子爵府

ywpw 寫道:
但最大問題係佢想放棄, 我地之前已傾好多次. 但都係.........
佢重同我講佢係改變唔到, 永遠只係咁

佢憑咩可以咁老定話自己變唔到???佢係咪好後生???...始終人係會不斷改變架!人越大就會變,佢唔可以咁講自己唔會變囉!總之佢點放棄都好,你千祈唔好放棄!

禁止訪問

複式洋房

男人基本上都係比較自我同自私, 如果你真係愛佢的話就要接受同體諒, 無話你付出左幾多就要收番幾多, 愛一個人真係無得同佢計, 你嘗試下用包容既態度同佢再傾下, 如果你未同佢結婚, 你仲可以選擇離開佢, 其實你老公同我以前男朋友一模一樣, 佢仲差過你老公十陪, 我都忍左佢好耐, 但最後我忍到忍無可忍, 我同佢係好唔開心既情況下分手, 我仲可以選擇同佢分手, 但你既然結左婚, 試下再挽救你地段感情啦!

男爵府

好媽媽勳章

wunma 寫道:
You may try to compromise with him that you leave him for a few days or weeks, do you think it's good for both of you?

Although it is a risk to do so, you have no other choice.

You don't need to really sign the certificate for divorce, just try to separate for a while to see if he finds how important you are for him. Sometimes the relationship between friends is better than a couple. Hopefully, he can discover that he still loves you.

我已試過離家出走數日, 佢都無call我, 係我返屋企拾野佢 先同我傾

男爵府

好媽媽勳章

Fave 寫道:
男人基本上都係比較自我同自私, 如果你真係愛佢的話就要接受同體諒, 無話你付出左幾多就要收番幾多, 愛一個人真係無得同佢計, 你嘗試下用包容既態度同佢再傾下, 如果你未同佢結婚, 你仲可以選擇離開佢, 其實你老公同我以前男朋友一模一樣, 佢仲差過你老公十陪, 我都忍左佢好耐, 但最後我忍到忍無可忍, 我同佢係好唔開心既情況下分手, 我仲可以選擇同佢分手, 但你既然結左婚, 試下再挽救你地段感情啦!

我已盡力, 唔知做咩好......

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實先前睇過你既留言都略知一二你同你丈夫既問題,咁既然佢係一個自私既男人,而你又後悔o左嫁比佢,其實你係咪都係想同佢離婚,唔想既原因只不過係你唔知點同你屋企人交代,如果你o地雙方都想過新生活,離婚唔係一條死路,又怕咩行,屋企人始終要面對,有好多人想結婚既時候,屋企人夠有阻攔同講D唔好既說話,人o地咪一樣結到婚,是在人為,我覺得如果你o地雙方都無感情,分開,對大家黎講可能係一件好事。

男爵府

好媽媽勳章

stkyo 寫道:
其實先前睇過你既留言都略知一二你同你丈夫既問題,咁既然佢係一個自私既男人,而你又後悔o左嫁比佢,其實你係咪都係想同佢離婚,唔想既原因只不過係你唔知點同你屋企人交代,如果你o地雙方都想過新生活,離婚唔係一條死路,又怕咩行,屋企人始終要面對,有好多人想結婚既時候,屋企人夠有阻攔同講D唔好既說話,人o地咪一樣結到婚,是在人為,我覺得如果你o地雙方都無感情,分開,對大家黎講可能係一件好事。[/quote]

但我仲未有好大勇氣一個人過生活.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

但係每日對住一個咁既人唔辛苦咩?

男爵府

好媽媽勳章

我都唔知, 但真係唔知點做好, 我經常同自己講無左就重新黎過, 但唔知點解真係怕好多問題

象牙宮

長痛不如短痛,趁後生去面對一個新生活唔係更好咩!

男爵府

好媽媽勳章

我希望我做到

首頁

尾頁

跳至