論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個印同我媽媽相處有問題......

我個bb擺係阿媽到揍, 所以我個印住係我媽媽屋企, 個印好多時都唔聽我媽媽講野, 點算!!!!
我要番工, 睇唔得幾多, 阿媽又成日向我投訴, 我話完個印佢好左幾日又故態復萌........我就快比佢地煩死 :-( :-( :-(

大宅

Re: 我個印同我媽媽相處有問題......

你看得出你媽吾中意呢個印or佢根本吾中意有個工人係佢屋企先?前者就可能要change another one,後者就change都冇用!我奶奶係後者架,話佢左住晒,又communicate吾到,又要比個地方佢sleep,好似要佢服待多個人咁!

大宅

我有左bb之後, 想請工人, 係阿媽提議住係佢到, 因為可以多d時間'及' 住個印.....

大宅

dd104,

你有無對個工人好嚴厲咁講明,要佢除左聽你話,亦都要聽婆婆話,因為婆婆係你呀媽,而且你都要聽婆婆話,所以佢都要聽婆婆話,你要凶吓佢,話如果佢同婆婆再夾唔到,咁你就為有換人,睇吓佢肯唔肯改,如果佢都係唔聽婆婆話,咁你就換人啦,佢都係養唔熟架喇,因為我覺得佢係想搞到唔使喺婆婆屋企度做,喺番你屋企度做,因為唔想有人吼住佢做嘢,咁佢就可以話晒事,想點就點,甚至唔做嘢,走去訓覺都得.

大宅

老人家D野真係好飄忽,冇就想有,有又可能吾中意!好似我媽咁,未生之前就話揍,比左佢揍就吾想揍(因太困身,佢冇得打麻雀!)

大前題係奶奶揍得好吾好先?好就不妨開心見成問下奶奶其實咩問題,想換定暫時吾想要印,定prefer要個本地鐘點,定每晚印連BB帶返屋企....。如果佢揍得吾好,可能你要唸下不如工人係自己屋企揍,但當然要比奶奶好落台!

要佢他吾friend返就好難架la,總之在顧全大局之下處理得好D架咋!

大宅

Sorry, 係你亞媽not你奶奶!

首頁

尾頁

跳至