跳至

首頁

尾頁

別墅

我將會為女兒申請今年7月到Adelaide讀半年Year 6,然後2017年1月讀Year 7。請問有無Adelaide媽媽介紹好學校給我?我會做陪讀,對Adelaide未有太多認識,亦從沒到過那裡,想請教你們。
另外,如果有人退出群組,可否把我加入FB及whatsapp group?🙏🏻

大宅

回覆樓主:

I would like to join the group too, how?

別墅

本月底會到Adelaide居住,我都想加入Adelaide group,唔知點樣先可以獲准入組?求入組。

子爵府

2024年龍年勳章

Lachelle 發表於 16-6-8 22:26
本月底會到Adelaide居住,我都想加入Adelaide group,唔知點樣先可以獲准入組?求入組。 ...

我大仔已在 Adelaide, 二仔都會在7月過去,你會住邊頭呀?

別墅

學校在Highgate,所以到Adelaide時會找近學校附近的屋,到埗時會先住city的apartment,而家為到埗時及找屋的問題煩惱緊。未到過Adelaide,都有點擔心。請指教。
你大仔讀Uni?還是Boarding school?

子爵府

2024年龍年勳章

Lachelle 發表於 16-6-9 09:57
學校在Highgate,所以到Adelaide時會找近學校附近的屋,到埗時會先住city的apartment,而家為到埗時及找屋 ...

大仔讀 G9, 明年2月G10, 你未到過 Adelaide 又會有興趣來呢邊?我見多數香港人都鍾意 Sydney Melbourne 的,我地就去勻成個澳洲就最鍾意 Adelaide 所以就比細路過來

大仔住 homestay, 二仔將會都 join 佢一齊 stay 在同一家人,佢地既 homestay parents 住 house, 有5個房又有泳池,佢地勁開心

Adelaide 個 CBD 唔大,你好快就行熟哂架喇

別墅

本來想到Melbourne讀書,但發現Adelaide學費比Melb便宜,因為我要陪讀,兩個人洗費較多,Adelaide生活費是Melb的八成半,於是轉到Adelaide去。
係呢,你兩個仔學校響邊區?

子爵府

2024年龍年勳章

Lachelle 發表於 16-6-9 11:08
本來想到Melbourne讀書,但發現Adelaide學費比Melb便宜,因為我要陪讀,兩個人洗費較多,Adelaide生活費是M ...

我地揀 Adelaide 係因為我地鍾意呢樹,揀左地方先再睇學校的,學校在 Springfield

別墅

有朋友同我講,如果未曾響Adelaide 租過屋,當地澳洲人係唔會租屋比我,是嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

Lachelle 發表於 16-6-9 11:56
有朋友同我講,如果未曾響Adelaide 租過屋,當地澳洲人係唔會租屋比我,是嗎? ...

呢點我唔肯定,但係都唔奇既,我相信業主都會想睇過去紀錄先決定租唔租比你,但同樣我亦肯定一定有業主會唔介意

你可搵 agent 幫手搵丫

大宅

我想問下, 在ADELAIDE就業容易嗎?

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

Lachelle 發表於 16-6-9 11:56
有朋友同我講,如果未曾響Adelaide 租過屋,當地澳洲人係唔會租屋比我,是嗎? ...

會難,可以搵華人公司幫手,係 china town 入面攞免費華人報紙有資料

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

hkwai222 發表於 16-7-8 21:48
我想問下, 在ADELAIDE就業容易嗎?

專業人士難,我好多同學因為咁而回流香港。

男爵府

回覆:Adelaide爸媽會

我申請緊190來Adelaide, 請問可加我入Facebook or whatsapp? Thx

複式洋房

TakMei 發表於 16-7-23 11:35
專業人士難,我好多同學因為咁而回流香港。

adelaide好似好好,但搵工真係最大考慮

別墅

我會年尾或下年頭來Adelaide, 可以入group嗎? 怎樣入? 謝謝!

洋房

大家好呀!我是剛剛到了Adelaide兩星期,我是過來陪讀的,我仔仔讀(year 5)。希望可以識多d朋友仔^^

洋房

我都好想加入Facebook &Whatsapp group 呀!
請大家多多指教!
謝謝!

男爵府

在FB有此群組 "阿德萊德廣東話家庭社區群組"

洋房

唔該曬!😊

首頁

尾頁

跳至